glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Cine a pus mâna pe Sfânta Scriptură a PSD numită și Program de Guvernare ar fi bine să caute acolo ceva despre inflație. Cu siguranță nu va găsi nicio referire directă la acest fenomen economic care riscă să crească îngrijorător în România, o țară stabilă din acest punct de vedere în ultimii patru ani. Evident că indirect inflația se ascunde după fiecare frază a Programului de Guvernare invocat de Liviu Dragnea ori de câte ori vrea să justifice câte o măsură aberantă, de parcă orice idioțenie trecută în acel document este justificată de un pretins vot popular. Este evident chiar și pentru un copil de clasa a doua că măsurile excesive de protecție socială, creșterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor și a pensiilor nu pot fi susținute de o economie slabă fără să genereze inflație. Se ajunge astfel în situația în care orice creștere de venituri este anulată de scăderea puterii de cumpărare cauzată de majorarea prețurilor. Cu alte cuvinte creșterea pensiilor este doar o iluzie, iar a salariilor o mare minciună atâta timp cât cu veniturile majorate românul nu poate cumpăra atâta marfă sau atâtea servicii cât putea înainte de aplicarea Programului de Guvernare.

Că lucrurile se îndreaptă spre o direcție greșită o spune chiar Institutul Național de Statistică (INS). Conform ultimului raport INS, inflația anuală a urcat luna trecută la 1,8 procente, de la 1,2 la sută cât era în august. Potrivit datelor INS, inflația se află la nivelul maxim al ultimilor patru ani. Creșterea inflației vine și pe fondul majorării prețurilor la carburanți, cu 2,19 la sută, în timp ce mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,54 procente față de luna august. Și serviciile au înregistrat un avans de 0,32 la sută. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la legume și conserve de legume (5,11 la sută), în timp ce ouăle s-au scumpit și ele cu 4,16 la sută. Potrivit analiștilor, avansul prețurilor ar fi fost influențat de reintroducerea accizei la carburanți care a provocat majorări de prețuri la mai multe produse, dar și la servicii. În prognoza din august a BNR, rata inflației pentru sfârșitul acestui an este estimată la 1,9 sută, față de 1,6 la sută cât a fost calculată anterior. Dacă inflația are o tendință medie lunară de creștere de 0,5 la sută înseamnă că într-un an leul se va devaloriza cu șase procente. Asta înseamnă că un român cu salariul net de 1.500 de lei va putea cumpăra în medie cu acești bani cât putea cumpăra la începutul anului cu 1.410 lei.

Tendința inflaționistă este însă mult mai periculoasă. România a devenit dintr-o dată o țară instabilă și din punct de vedere economic, nu numai politic. O țară care trăiește din împrumuturi, cu un deficit bugetar în continuă creștere și cu un program de investiții subfinanțat. Practic, guvernarea pusă la cale de Dragnea a pus România la dispoziția băncilor occidentale, a Comisiei Europene și a FMI, locul de unde executivul poate să obțină banii necesari finanțării liniștii sociale de care are nevoie Dragnea în lupta sa cu statul de drept. Doar că băncile occidentale și instituțiile financiare internaționale nu vor credita niciodată o țară instabilă, cu o inflație în creștere și o economie privată sufocată de politicile guvernamentale orientate spre zona pomenilor electorale. Dragnea practic își cumpără liniștea de care are nevoie în interior cu banii de afară. Doar că situaţia în care se prezintă România după nici un an de guvernare PSD duce la scumpirea creditelor, la blocarea negocierilor cu FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Aceste instituții nu privesc doar cifrele economiei ci și siguranța politică a unui stat condus de miniștri cu dosare penale sau politicieni condamnați penal. În aceste circumstanţe, este aproape firească disputa unui premier, Mihai Tudose, care trebuie să guverneze România cu bani obținuți din Occident în anumite condiții, și un șef de partid, Liviu Dragnea, concentrat doar pe propagandă și lupta cu justiția.

Vezi și

Close