glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Actuala conducere a României nu are cum să scape de veşnicele crize politice şi remanieri sau chiar demiteri ale propriului guvern. Planurile lui Liviu Dragnea, bine mascate sub pretextul înfăptuirii Programului de Guvernare, împing România într-o criză gravă şi inevitabilă atât din punct de vedere economic, cât şi al funcţionării statului de drept. Niciun premier responsabil nu acceptă să meargă până la capăt în lupta lui Liviu Dragnea cu justiţia şi încercarea acestuia de a pune mâna pe România după modelul acaparării insulei Belina. Gravitatea situaiei din România şi îngrijorarea cu care cancelariile occidentale urmăresc evoluţia evenimentelor politice este uşor de înţeles dacă numărăm vizitele pe care ambasadorul SUA şi emisarii Comisiei Europene le-au făcut la Palatul Victoria. Prezenţa în guvern a unor miniştri puşi sub acuzare în dosare penale este inacceptabilă pentru cancelariile europene. Lipsa banilor pentru plăţile publice, fie ele investiţii, pensii sau salarii va pune orice guvern într-o situaţie dificilă, iar mult lăudatul Program de Guvernare al PSD nu face altceva decât să arunce povara fiscală în cârca investitorilor privaţi, obligaţi să plătească taxe şi impozite directe sau indirecte. Mai mult decât atât, cetăţenii vor resimţi în curând efectul scumpirilor în lanţ ale carburanţilor, gazelor şi energiei precum şi ale produselor alimentare sau de larg consum, care vor anula şubredele creşteri salariale sau ale pensiilor.

În aceste condiţii, Dragnea, care are nevoie ca de aer de protecţia politică oferită de o pretinsă victorie în alegeri, ca să continue lupta cu justiţia, va sacrifica orice guvern care nu-i va face jocurile chiar riscând relaţiile României cu Statele Unite sau Uniunea Europeană, parteneri strategici care nu acceptă derapaje de la principiile democratice ale statului de drept. Acţiunile iresponsabile ale liderului PSD aruncă România într-o criză profundă, ţinând departe investiţiile străine şi capitalul occidental. Lupta permanentă cu multinaţionalele, diversiunile legate de pericolul maghiar, crizele provocate de majoritatea parlamentară în lupta cu propriul guvern fac din România o ţară bananieră, inpredictibilă şi instabilă.

Este evident că premierul Mihai Tudose nu mai acceptă să fie marioneta lui Liviu Dragnea în încercarea acestuia de a subordona în primul rând justiţia şi a obţine sprijin popular prin măsuri sociale fără susţinere economică. Tot evident este că actualul premier a început să-şi ordoneze priorităţile după agenda impusă de Ambasada SUA sau Comisia Europeană, ceea ce nu convine nici lui Dragnea şi cu atât mai puţin filorusului Călin Popescu Tăriceanu. Poate nu întâmplător, Tudose intenţionează să scoată ALDE de la guvernare prin remanierea miniştrilor pseudo-liberali din guvern. Pentru asta, însă, are nevoie de susţinerea parlamentarilor PSD, aparent controlaţi de Liviu Dragnea, de UDMR şi încă un grup de parlamentari din zona opoziţiei. Negocierile purtate la Cotroceni au vizat nu numai lista miniştrilor remaniaţi, ci şi o eventuală criză guvernamentală provocată de încercarea PSD de a-şi demite pentru a doua oară într-un an propriul guvern prin moţiune de cenzură.

Vezi și

Close