glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

România nu este lovită numai de nenumărate crize politice „cronicizate” parcă de 27 de ani, și economice, ci și din ce în ce mai grav de o criză profundă a forței de muncă. Țara în care lumea ieșea în stradă strigând „vrem să muncim, nu să cerșim” s-a transformat în doar câțiva ani în țara celor care mai bine cerșesc decât să facă ceva util pentru familia lor și societate. „Bursa locurilor de muncă” organizată de AJOFM este tot mai mult o adunare a angajatorilor care caută disperați muncitori. Șomerii nu se mai prezintă la „târgurile” unde ar putea să-și găsească de lucru. Nimeni nu mai vrea să muncească în țara din care peste patru milioane de oameni au emigrat în ultimii ani. Fenomenul migrației a rezolvat în România problema șomajului. Românii care au plecat nu sunt cei leneși. În general și-au luat viața de la capăt în țări care le oferă siguranța zilei de mâine, oameni harnici, muncitori calificați, cadre tehnice bine pregătite, medici buni. Prin România nu au mai prea rămas oameni care să dorească să muncească. Sau nu câți ar cere economia. Încercați să angajați un zilier, un om pentru tăiat lemne, scos cartofii sau tuns peluza! Veți vedea cât de greu se mai găsește un necalificat în ziua de astăzi. Despre zidari, parchetari, fierari sau tinichigii nici nu are rost să mai vorbim. Îi găsim pe toți prin Germania, Italia, Belgia, Anglia sau Franța, muncind pe salarii de câteva ori mai mari decât în România. Oamenii spun, din ce în ce mai mult, în ultima vreme că nici măcar salariul ceva mai consistent nu este motivul pentru care pleacă din România, ci viitorul copiilor, lipsa oricărei perspective pentru tânăra generație din România și scârba imensă față de o clasă politică ruptă total de popor. Iar cum România pare a fi cucerită de o mână de politicieni susținută de o largă majoritate de oameni care nu sunt dispuși nici să muncească, nici să gândească, cei care se gândesc puțin la viitor și sunt capabili să și-l schimbe pleacă peste hotare. Acolo sunt mult mai respectați și prin munca lor nu susțin un sistem mafiot, foarte depărtat de interesele celor care plătesc impozite.

Ne mirăm că investitorii străini ocolesc România. Ar veni ei, cu foarte mare interes pe plaiurile mioritice, dacă ar găsi aici forța de muncă calificată pe care o au la dispoziție în țările ceva mai dezvoltate. România și-a distrus în primul rând sistemul de învățământ tehnic. Meseriașii, strungari, lăcătuși sau tinichigii, sunt în mare parte de vârste apropiate pensionării, dacă nu cumva au depășit deja pragul de la care ar fi cazul să se odihnească crescând nepoții. Școlile profesionale sau de meserii au căzut victime ale pesedistei „Abramburica”, mult mai interesată de fabricile de diplome universitare decât de școlile de meseriași. Am ajuns o țară de universitari în care absolvenții de facultate nu știu aproape nimic și în lipsa meseriașilor nu are cine să mai schimbe un bec sau un robinet. Din „omul multilateral dezvoltat” al lui Ceaușescu avem omul care nu știe și nu vrea să facă nimic al epocii „democrației originale”.

În aceste condiții, în loc să încurajeze o reală reformă a învățământului prin adaptarea politicii educaționale la cerințele pieței forței de muncă și a realităților sociale, PSD propune în fruntea ministerului un semi-analfabet, incapabil să coordoneze editarea unor manuale școlare, cu atât mai puțin să gândească o reformă serioasă a sistemului de învățământ. În plus mai avem și un ministru al Muncii care a descoperit că femeile muncesc prea puțin și se gândește să egalizeze vârsta acestora de pensionare cu cea a bărbaților. Măsuri extrem de „încurajatoare” pentru românii care pleacă din țară ca să-și găsească un rost printre străini pentru ei, dar mai ales să le asigure copiilor o viață așa cum ei nu au avut șansa să o trăiască.