glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Oare să fie „vulpoiul” politicii hunedorene atât de șiret încât să-i ducă de nas pe toți sau își va rupe gâtul după modelul deja consacrat al lui Bogdănel Țîmpău? Nistor riscă totul pe o carte. Își pune în cap organizația Deva și, în cazul unui eșec, le va da apă la moară contestatarilor săi din partid, care încă nu s-au manifestat, dar așteaptă undeva în umbră greșeala liderului. În același timp, Nistor are și șansa de a câștiga Primăria Devei, așa, cu campania electorală jucată la cacealma. Sunt puncte tari în mișcarea liderului PSD de a-l impune pe Petru Mărginean, dar și vulnerabilități. În politică și în fotbal meciul nu este niciodată dinainte câștigat. Depinde foarte mult cum joacă și adversarii.

Nominalizarea lui Petru Mărginean se petrece aproape după același scenariu jucat și în 2016 la sediul PNL: un sondaj de opinie bine ascuns de ochii membrilor de partid, care îl dă pe Mărginean cu un scor de peste 40 la sută. În fața unui argument atât de solid și al unui rezultat atât de bun, liberalii l-au crezut pe cuvânt pe imberbul lor președinte, Țîmpău, care nu a vrut în ruptul capului să le arate sondajul în care viitorul lor candidat avea peste 40 la sută intenție de vot. Evident că la vremea respectivă liberalii din organizația Deva aveau ceva în neregulă cu simțurile și percepția asupra realității. Pentru că era suficientă o plimbare în oraș și o scurtă discuție cu oamenii de pe stradă neînregimentați politic ca să-și dea seama de adevăratul scor al candidatului pe care voiau să-l lanseze pentru a mai câștiga o dată Primăria Deva. Toată candidatura lui Mărginean s-a bazat pe o mare minciună și pe „naivitatea” lui Bogdan Țîmpău.

Scenariul se repetă după puțin mai mult de un an. Laurențiu Nistor îl propune pe Mărginean candidat din partea PSD pentru alegerile parțiale. Argumentul lui Nistor este legat tot de rezultatele unui sondaj de opinie în care Mărginean stă tot undeva la peste 40 la sută ca intenție de vot. Nimeni dintre cei care contestă candidatura fostului primar liberal nu vede sondajul. Și ca un amănunt deloc de neglijat, cercetarea sociologică a fost făcută de firma sociologului Marius Pieleanu, unul dintre apropiații lui Dan Voiculescu, fostul „stăpân” și mentor al lui Petru Mărginean. În aceste condiții, există mari semne de întrebare asupra corectitudinii rezultatului sondajului de opinie cu care își argumentează Nistor decizia de a-l promova pe „traseistul” Mărginean în poziția de candidat, contrar voinței organizației PSD Deva. Scorul cu care liderul PSD susține că este creditat Mărginean, peste 40 la sută, este neverosimil, pentru cineva care, măcar, se plimbă prin Deva. Asta ar însemna că aproape fiecare al doilea om ar vota cu Mărginean, ceea ce este exclus, atâta timp cât tot al doilea om nu votează nici măcar cu PSD.

Succesul lui Nistor ar fi posibil și în circumstanțele în care se bazează pe un „traseist” cu o doză destul de mare de antipatie în rândul electoratului neutru și refuzat de organizația PSD, scos în față pe baza unui sondaj de opinie neverosimil. Șansa lui Nistor de a-i ieși cacealmaua stă în mâna adversarilor săi politici. Dacă potențialii candidați ai curentului anti-PSD nu se vor uni ca să polarizeze competiția electorală între doi vectori susținuți de cele mai tari organizații politice, social-democrații și liberalii, șansele ca jocul lui Nistor să fie câștigător cresc foarte mult. Orice vot împărțit între opozanții PSD îl favorizează pe Petru Mărginean, cu atât mai mult cu cât pe partea stângă a eșichierului politic nu prea sunt candidați care să rupă din voturile PSD.

În 5 noiembrie va fi momentul adevărului, în care liderul PSD va fi încununat cu titlul de cel mai abil politician hunedorean sau se va lua de mână cu Bogdan Țîmpău în „galeria” victimelor lui Petru Mărginean.