glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Vă mai aduceți aminte când fostul primar, Petru Mărginean, pe vremea aceea doar „amploaiat” al Varanului, umbla pe holurile Parlamentului cu o cagulă pe cap? A râs atunci o țară întreagă de el. Acum un alt personaj, la fel de ridicol, trecut și el prin județul Hunedoara, fostul președinte interimar al PNL, Florin Roman, se dă în stambă prin Camera Deputaților. Liberalul se gândește să îmbine utilul cu plăcutul. Adică o cură de slăbire, binevenită, cu o lovitură propagandistică de imagine, și a declarat că intră în greva foamei pentru că executivul nu vrea să aloce bani Primăriei Alba Iulia pentru realizarea unui monument închinat centenarului unirii. Șeful din umbră al guvernului, Liviu Dragnea, a declarat că vor fi alocați banii necesari și că monumentul din Alba Iulia va fi ridicat până la anul, în 1 Decembrie.  Cine să-i mai creadă pe mincinoșii ăștia, pe care de fapt nu-i interesează decât banul public. Dacă Dragnea nu face monumentul, populația din Alba Iulia și patrioții români îl vor sancționa la vot. Doar că Roman nu asta vrea. El vrea bani! Musai bani care să intre în conturile administrației locale din Alba Iulia, adică în mâinile lui Mircea Hava și ale lui Ion Dumitrel, doi dintre oamenii care deși nu-i sunt deloc prieteni, l-au susținut pe Roman să ajungă în Parlament și vicepreședinte în PNL. În fond „ochiul dracului” nu are culoare, nici măcar politică.

Ca dovadă că de 100 de ani Transilvania nu a însemnat altceva decât bani pentru politicienii de dincolo de Carpați, dar și pentru nulitățile promovate din Ardeal, este și demersul propagandistic al lui Florin Roman. Banul este motivul pentru care acesta protestează. Nu ideea, nu simbolul, nu pioșenia în fața celor care au făcut unirea. Banul! Banul public, cât mai mult și cât mai controlabil de către liberalii din Alba.  Pentru „înfometatul” Roman nu ar strica o lecție de istorie pentru a afla cum s-au ridicat, după realizarea României Mari, majoritatea monumentelor care cinstesc Marea Unire sau jertfa românilor din Primul Război Mondial. Calea Eroilor sau complexul sculptural realizat de Constantin Brâncuși a fost făcut prin subscripție publică la inițiativa Arethiei Tătărescu, soția fostului prim ministru Gheorghe Tătărescu.  Prin Liga Națională a Femeilor Gorjene, soția premierului a adunat fonduri pentru realizarea monumentului, adunând peste 2,2 milioane de lei. O sumă enormă pentru vremea respectivă. Guvernul a sprijinit această inițiativă cu bani de la buget, dar nu cu întreaga sumă necesară, ci doar a contribuit la efortul Ligii.  Un alt monument celebru închinat eroilor din Primul Război Mondial, Crucea de pe Caraiman, a fost realizat exclusiv din fondurile private ale casei regale, fără să afecteze bugetul țării. Mausoleul de la Mărășești a fost realizat în 14 ani, tocmai pentru că guvernele din acea perioadă nu au alocat bani publici pentru realizarea lui, monumentul fiind ridicat prin subscripție publică la inițiativa Societății Naționale Ortodoxe a Femeilor Române.

În aceste condiții poate nu ar fi lipsit de interes ca în loc să-și pună „foalele” în pericol, politicianul liberal să deschidă o listă de subscripție în care să depună, ca exemplu, o sumă consistentă din banii obținuți prin ridicare de mâini și simplă prezență în numeroasele consilii de administrații în care l-a proptit partidul. Dacă găsește 100 de liberali care să doneze 1.000 de euro poate să-și ridice Roman propriul său monument. Doar că pe politicieni nu-i interesează simbolurile, țara, unirea, dacă trebuie să scoată ei banii din buzunar. Pentru toate astea luptă doar pe banii noștri, ai fraierilor de contribuabili.