glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

S-a umplut iar Țebea de politicieni și cred că s-a mai „învârtit” o dată Avram Iancu în mormânt, văzând pe ce mâini a ajuns Transilvania, țara pentru care a luptat. Vorba unui ardelean: „Dacă ar vedea Avrămuț pe ce mâini a ajuns Transilvania, ar pune tunurile pe ei până ar crăpa țevile”. Adevărul e că în timp ce politicienii fac băi de mulțime în fața mormântului lui Avram Iancu de la Țebea, casa memorială de la Bădăcin a lui Iuliu Maniu stă să se prăbușească, fără ca autoritățile să aloce bani pentru renovare. Biserica Greco-Catolică, una dintre principalele instituții de emancipare a românilor din Transilvania, cu rol hotărâtor în Unirea de la 1918, nu și-a primit înapoi lăcașe de cult sau proprietăți din care își putea susține misiunea creștină. Românii din Transilvania, e drept că în egală măsură cu toți cetățenii României, trăiesc prost, sufocați de o administrație coruptă, cu un sistem sanitar și de educație ineficiente. În afară de propagandă, românii ardeleni nu au prea primit nimic în plus, după instaurarea administrației Bucureștiului.

Avram Iancu este însă eroul care le vine ca o mănușă propagandiștilor de dincolo de munți, cei care au tot interesul să continue dezinformarea începută de comuniști și să țină țara divizată de false spaime și probleme aproape inexistente sau oricum, mult sub nivelul prezentat de propaganda oficială. Pentru comuniști, Avram Iancu a reprezentat personajul istoric ideal. Era fiu de țăran, spre deosebire de liderii pașoptiști de dincolo de Carpați, care aveau toți „origine socială nesănătoasă”. Pentru comuniști, care au falsificat grosolan orice eveniment sau personaj istoric, Avram Iancu s-a transformat într-un simbol al luptei țăranilor români pentru dreptate socială. Nimic mai fals în ceea ce-l privește pe Avram Iancu! Pentru că nu sărăcia sau lipsa drepturilor fundamentale ale românilor l-a poziționat pe Avram Iancu împotriva revoluției maghiare condusă de Kossuth, ci intransigența liderului revoluției maghiare în ceea ce privește nerecunoașterea națiunii române în viitoarea țară pe care o dorea după modelul vechiului regat maghiar și intrigile bine țesute ale Vienei. Înainte de a-l transforma pe Avram Iancu în simbolul românilor oprimați de administrația maghiară a Transilvaniei, rog toți „patrioții” români să răspundă la două întrebări:
1. Cum a ajuns un copil de țăran român (categorie socială oprimată și fără drepturi) să termine liceul și facultatea la Cluj și să ajungă avocat?
2. Câți fii de țărani români din Moldova sau Valahia absolveau licee și facultăți în acea perioadă în cele două țări unde românii nu trăiau sub asuprirea „străinilor”?
Doar că propaganda comunistă și istoria oficială scrisă după 1947 la București a croit legende atât de bine „lipite” de creierele și sufletul românilor, încât întrebările de bun simț nu s-au mai pus. Ba mai mult au fost chiar interzise. Și au rămas incomode până în ziua de astăzi, chiar dacă, oficial, de 27 de ani nu mai trăim într-un regim comunist.

Din păcate însă, comuniștii nu-l vor „retroceda” atât de repede pe Avram Iancu. Încă aproape toate asociațiile care îi poartă numele sunt controlate de foști activiști PCR, pensionați și decrepiți, care propagă încă aberațiile oficiale despre istoria Transilvaniei și personalitatea istorică a lui Avram Iancu. Este paradoxal ca tocmai unul dintre puținele personaje istorice care au luptat pentru adevăr să fie atât de adânc îngropat în minciună. Dar „Craiul Munților” nu va fi pus în adevărata sa lumină, fără implicarea unor  istorici tineri, rupți de prejudecățile născute de propaganda comunistă și întreținute de o mână de moși decrepiți care l-au confiscat pe Avram Iancu.