glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

De parcă nu le ajunge că fură fără menajamente din tot ce trece prin mâna lor, guvernanții vor acum să ne fure și pensiile.  Omul care acuză băncile de „tâlhărie”, într-o declarație iresponsabilă, este de fapt cel mai mare tâlhar din România. Diminuarea contribuției la Pilonul II de pensii nu este altceva decât furt din banii fiecăruia dintre noi. Nu din cei pe care îi avem acum, ci din cei pe care, în mod cert, i-am avea peste câțiva ani, la pensie. Pilonul II este de fapt normalizarea sistemului de pensii din România și el ar fi fost necesar încă din primii ani în care țara noastră a trecut de la economia centralizată le cea de piață. În lipsa acestui sistem, și așa fragil, de pensii private, bugetul național va fi permanent grevat de subvenționarea bugetului de asigurări sociale, respectiv a fondului de pensii.

Cum funcționează fondul de pensii într-o economie centralizată de tip comunist? Mai precis cum a funcționat în România înainte de 1989, și în mare parte în prezent. În perioada economiei centralizate, salariile erau suficient de mari și numărul de salariați era suficient de mare ca să susțină sistemul de pensii. Practic din ce se colecta din salariile persoanelor active, erau acoperite pensiile. În acea perioadă nu exista ajutor de șomaj, iar ajutoarele sociale erau doar teoretice. Astfel că fiecare generație activă plătea pensiile generațiilor vârstnice care nu mai aveau capacitate de muncă. Atâta timp cât numărul angajaților era mai mare decât cel al pensionarilor și sumele colectate acopereau necesarul pentru plata pensiilor, sistemul a funcționat.

În țările cu economie de piață, contribuția persoanelor active la fondul de pensii este gestionată de un fond de investiții sau bancă pentru ca banii acumulați să fie capitalizați în plasamente profitabile. Lună de lună, angajatul plătește o sumă de bani care i se acumulează, astfel încât în momentul pensionării acesta are adunat un capital în funcție de perioada de cotizare și valoarea cotizației. Din acel capital, care produce bani sub formă de dobânzi sau dividende, fiind investit de bănci sau fondurile private de investiții, este plătită pensia fostului asigurat. Practic, fiecare angajat își capitalizează propriile fonduri, nu așteaptă să-i fie plătită pensia din  contribuțiile persoanelor active.

În România, mult prea târziu a fost înființat Pilonul II, în scopul de a se face cumva o tranziție dintre sistemul socialist și cel capitalist. Doar că în lipsa locurilor de muncă, numărul pensionarilor l-a depășit cu mult pe cel al persoanelor active. Pensiile au fost crescute permanent ca efect, pe de o parte, al promisiunilor electorale, și pe de altă parte al creșterii permanente a prețurilor pe piață. În aceste condiții contribuțiile persoanelor active nu acoperă, nici pe departe, necesarul fondului național de pensii, statul fiind nevoit să acopere „găurile” din bugetul național. Adică din banii plătiți de contribuabili sub formă de taxe și impozite. Povara bugetară nu ar exista practic dacă s-ar aplica sistemul capitalist, în care fiecare își acumulează fondul de pensii pentru bătrânețe. La un nivel extrem de redus acest lucru a început să se întâmple în România prin intermediul Pilonului II. Doar că Guvernul Tudose s-a gândit să vâre mâna în fondurile private de pensii, adică exact în banii pe care fiecare dintre noi încercăm să-i agonisim pentru o parte din pensia care ni se cuvine. Deficitul bugetar fiind atât de mare încât nu mai poate acoperi gaura din fondul de pensii, Tudose și cabinetul său trebuie să găsească de undeva bani. Și cel mai la îndemână le-a fost să fure de la populație. Că tot vorbește premierul despre celebrul tâlhar Terente, renumit mai mult pentru anumite caracteristici anatomice decât pentru jafurile săvârșite, mult sub nivelul guvernului.

Loading...

Vezi și

Close