glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Cristian Pomohaci și fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanul au fost în atenția presei hunedorene zilele trecute, ținând astfel cald un scandal care zguduie de ceva vreme Biserica Ortodoxă Română. În mod ciudat, aventurile sexuale, mai precis homosexuale, ale celor doi slujitori ai bisericii au iscat un scandal mult mai mare decât șpăgile luate și dovedite pentru distribuirea unor parohii de către episcopul Tomisului, Teodosie, sau traficul de influență făcut de starețul Mănăstirii Cozia pentru admiterea unui tânăr la Seminarul Teologic de la Rm. Vâlcea. Colegii de la România Liberă au demonstrat, în urmă cu câțiva ani, prin filmări cu camera ascunsă, faptele de natură penală a celor doi prelați, dar atunci nimic nu a mișcat nesimțirea de oțel a BOR. Un scandat cu conotații sexuale pare însă că a speriat mult mai tare înaltele fețe bisericești decât unul de corupție, pentru că un ”sexgate” popesc stârnește mai multă emoție în rândul enoriașilor decât un scandal de corupție, la ordinea zilei în România. În plus este mult mai ușor să scapi de doi țapi ispășitori, chiar dacă unul dintre ei vlădică și celălalt vedetă de muzică populară, decât să deschizi cutia Pandorei și să pui în dezbatere problema afacerilor dubioase și a corupției în BOR.

Revenind la cei doi slujitori ai bisericii, ”acuzați” de raporturi homosexuale, nu știu în ce măsură de pedofilie, at\ta timp cât ”victimele” lor erau la vârsta de peste 16 ani, aveau discernământ și capacitate de exercițiu. Spre exemplu, legea prevede că o fată de 16 ani se poate căsători fără acordul părinților iar infracțiunea de ”raport sexual cu o minoră” este considerată de Codul Penal doar dacă victima are mai puțin de 15 ani. Dacă în relațiile heterosexuale, vârsta legală la care un tânăr îşi începe viața ”amoroasă” este de 15 ani nu înțeleg de ce în cazul homosexualilor nu ar fi la fel. Ca să nu mai spunem că actele sexuale de care au fost incriminați cei doi au fost săvârșite cu acordul așa zielor victime. Dacă cei doi indivizi nu ar fi făcut parte din Biserică, faptele lor nu ar fi fost băgate în seamă nici de presă nici de opinia publică.

Cristian Pomohaci este un apreciat cântăreț de muzică populară. Personal nu m-aș duce la un concert de-al său pentru că nu mă dau în vânt după genul de muzică pe care îl cântă. Dar să refuzi prezența unui cântăreț de folclor autentic pentru că s-a dovedit că este homosexual mi se pare o mare tâmpenie. Din punct de vedere canonic și-a primit pedeapsa, fiind caterisit de Bierica Ortodoxă. Dar, din punct de vedere artistic, este irelevantă orientarea sexuală a cântărețului. Contează repertoriul său, vocea sa prezența sa scenică. Sunt atâți homosexuali celebrii în lumea muzicală pentru care cetățenii din Uricani, unde a fost interzis Pomohaci, ar da bani mulți să-i vadă odată pe viu, și nu cred că vor avea ocazia vreodată să le treacă prin localitate: Elton John, Ricky Martin, Adam Lambert. Sau nu o să mai ascultăm de acum încolo Queen doar pentru că Freddie Mercury avea orientări homosexuale?! Evident că pentru iubitorii muzicii pe care o cântă Pomohaci contează prea puțin orientarea sa sexuală. Pentru că nu mai discutăm despre preotul ci despre cântărețul Pomohaci.

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul va locui într-o casă din Țara Hațegului pe care i-a pus-o la dispoziție Episcopul Daciei Felix, prea sfințitul Daniel Partoșanu. Am observat accente ironice la adresa ”prea sfințitului” care a întins o mână creștinească unui călugăr căzut în păcat. Discipol al Părintelui Arsenie Boca, presfințitul Daniel Partoșanu face un gest cu adevărat creștinesc, pe care m-aș feri să-l interpretez în altă cheie. Rămas simplu călugăr, fostul Episcop al Hușilor merită un semn de milostivenie din partea unui frate întru credință. Retragerea, departe de zona sa, pentru reculegere și meditație poate fi o nouă șansă pentru prelatul care, la o vârstă fragedă, a ajuns Episcop.

 

Back to top button