NEWS ALERT:
Home / Editorial / Sare-n ochi

Sare-n ochi

Trece sau nu trece moțiunea PSD împotriva propriului guvern? Asta este întrebarea lansată la sfârșitul săptămânii, care va ține trează ,,națiunea” încă cel puțin o săptămână. Dragnea și Tăriceanu sunt foarte grăbiți și sunt gata să încalce toate regulamentele Parlamentului, doar să vadă odată dat jos guvernul ,,trădătorului” Grindeanu, căruia i s-a alăturat un alt ,,trădător”, Ponta. Pesediștii din întreaga țară se grăbesc să-și manifeste adeziunea, dragostea și respectul, față de mult iubitul și stimatul lider Liviu Dragnea și să înfiereze cu mânie proletară acțiunile ,,subversive”, profund ,,atiromânești” ale ,,trădătorilor” Grindeanu și Ponta . Din partea conducerii PSD, s-au lansat foarte clar amenințările față de oricine îndrăznește să se alăture grupului de ,,,trădători”. Cine trece de partea lui Grindeanu va fi automat exclus din partid! Parlamentarul care îndrăznește să nu voteze moțiunea va fi exclus din PSD! Că aceasta este democrația pe care o pregătește Dragnea întregului popor, dacă va ajunge vreodată să dețină atâta putere câtă își dorește. Rămâne de văzut dacă în PSD mai există parlamentari cu personalitate, nu doar marionete ale baronului de Teleorman.

Jocul politic devine din nou arbitrat de UDMR. Maghiarii nu s-au grăbit să-și anunțe sprijinul pentru Liviu Dragnea, momiți fiind cu participarea la guvernare. Așa cum fac de obicei, liderii UDMR au anunțat că se mai gândesc, că mai analizează, lăsând deschisă calea negocierilor cu ambele tabere. Este de așteptat ca  liderii maghiarimii să nu scape momentul intrării la guvernare alături de echipa care va fi în momentul votului cea mai tare, de aceea până nu se conturează clar cele două tabere și susținătorii lor, UDMR nu va face publică decizia sa cu privire la poziția față de moțiunea de cenzură.

Partidele de opoziție, cu excepția PNL, au anunțat că nu se amestecă în conflictul intern din PSD, lăsându-l pe Dragnea să-și stingă incendiul care riscă să aprindă întreaga țară. Probabil că nici liberalii nu vor avea o poziție diferită de ,,colegii” din opoziție, dar ocupați fiind cu alegerile interne nu au apucat să-și exprime public opțiunea.

Încet dar absolut sigur, președintele Klaus Johannis se pregătește să preia mingea și să intre în joc. Mai devreme sau mai târziu, șeful statului va fi în situația de a propune majorității parlamentare formată din PSD și ALDE, un premier. În condițiile ruperii PSD și a întăririi liberalilor prin alegerea unei conduceri legitime, ar fi momentul cel mai bun pentru Johannis să forțeze declanșarea unor alegeri anticipate. În momentul de față USR este în degringoladă, fără lideri autentici, ci doar cu câțiva circari în parlament, preocupați mai mult de agenda ONG-urilor care i-au promovat, decât de cea a populației. Traian Băsescu cu atitudinea lui agresivă față de justiție și-a îndepărtat nucleul dur de alegători și sunt șanse mici să mai intre în Parlament. Tăriceanu și ALDE nu mai există practic, fiind cu totul înghițiți de PSD. Pe de altă parte, după mișcările de protest din iarnă, multă lume s-a lămurit că absenteismul la vot nu este o soluție de pedepsire a clasei politice, ci de auto flagelare a electoratului, ceea ce ar face să crească interesul populației în cazul unor alegeri anticipate.

În aceste condiții viitorul României stă în ,,bărbăția” lui Johannis și în hotărârea Parlamentului de a scoate România dintr-o criză politică ce riscă să se acutizeze și să se prelungească timp de patru ani. Orice guvern va veni la Palatul Victoria, acesta nu va putea să obțină o susținere consistentă atâta timp cât partidele de dreapta sunt divizate, iar interesele de natură penală ale lui Dragnea și ale lui Tăriceanu îi vor ține pe aceștia într-o uniune de nezdruncinat. În acest context, declanșarea unor alegeri anticipate nu ar fi o prelungire a crizei politice, ci tocmai tratamentul pentru ieșirea din criza cronică de care suferă în momentul actual România.

Despre Ştefan CIOCAN

Citește și

ciocan-3

… eu sunt convins că Avram Iancu a murit de greață

(Editorial publicat în data de 14 septembrie 2013, de Ștefan Ciocan) Nefericit destinul Craiului Munţilor! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *