NEWS ALERT:
Home / Editorial / Sare-n ochi

Sare-n ochi

În România, după 26 de ani de la căderea regimului comunist, nu se poate vorbi despre democrație. Mai mult chiar, suntem departe de ceea ce poate fi definit, în lumea civilizată, drept un stat democratic. Din tot circul declanșat de PSD cu demiterea propriului guvern, cu scandalul dintre Dragnea și Grindeanu, un singur lucru este de-a dreptul înfricoșător: unanimitatea. Dintre toți membrii forului de conducere care l-au mazilit pe Grindeanu, nu s-a găsit nici măcar o voce care să i se opună lui Dragnea? Nici măcar o abținere? Așa, de dragul democrației, a diversității de opinie în partid. Măcar pentru salvarea aparențelor puteau să se ridice câteva voci care să-l apere pe cel pe care, până mai ieri, îl susțineau fără rezerve. Despre ce democrație se poate vorbi într-o țară în care principalul partid este condus de un dictator? Și să ne gândim bine că în afară de PSD, restul partidelor încep să nu mai conteze. PSD a pus mâna pe o mare parte a presei, pe putere, pe instituțiile financiare, pe bugetul României, pe instituțiile fundamentale ale statului. Doar Președinția și Justiția nu sunt încă subordonate partidului condus cu mână de fier de Liviu Dragnea. Dar când vor cădea și ultimele bastioane ale statului de drept, „unanimitatea” va pune din nou stăpânire pe România. Și Dragnea este mult mai periculos decât Ceaușescu, pentru că teleormăneanul nu-și iubește țara, ci se iubește numai pe el.

Democrația înseamnă nu numai vot liber, universal și egal. Democrația înseamnă în primul rând cultură, educație, informare corectă, implicare și responsabilitate. Toate aceste atribute îi lipsesc poporului român. Dragnea și „oile” lui docile din PSD au fost votate de o mare parte a electoratului pentru că românii nu au nevoie de democrație, nu au nevoie de libertate, ci de un tătuc care să le dea. Să le dea ajutoare, să le dea alocații, pensii, salarii mari pentru nimic. Românii mai mult decât orice alt popor european au nevoie de pește, nu de undiță. În acest context, niciun partid care promovează adevăratele valori democratice nu va putea obține un rezultat suficient de bun în urma alegerilor pentru a putea să guverneze. Sau dacă o va face, temporar, va sfârși printr-un eșec așa cum au sfârșit toate guvernările de dreapta de până acum.

Dar nu numai PSD este un partid dezinteresat de valorile democratice, ci și altor partide le convine situația asta. Traian Băsescu și PDL au încercat să instaureze un regim democratic, a încercat să susțină lupta împotriva corupției, au încercat, în plină criză economică, să țină pe linia de plutire România. Nu au reușit să obțină susținerea populară pentru măsurile lor de austeritate. Mai mult decât atât, s-a format o mare coaliție (USL) născută din ura față de Băsescu și PDL, care a cuprins aproape toată populația României. Dragnea și „turma” lui ascultătoare sunt mult mai periculoși pentru România decât au fost atunci Băsescu și PDL. Și cu toate astea partidele nu se coalizează împotriva lor. Nu există o mișcare anti PSD care să se materializeze în alianțe politice sau voturi masive împotrivă. Din contră! Ultimele sondaje ne dă un PSD care se apropie de 50 la sută din opțiunile electoratului, ceea ce înseamnă că Dragnea și ai lui se bucură încă de simpatia unui electorat dur, un electorat captiv între interesele mărunte gen pensie, salariu sau alocație și frica de a rămâne fără tătucul protector sau șmecherul de Teleorman.

Despre Ştefan CIOCAN

Citește și

ciocan-3

… eu sunt convins că Avram Iancu a murit de greață

(Editorial publicat în data de 14 septembrie 2013, de Ștefan Ciocan) Nefericit destinul Craiului Munţilor! …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *