glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Unul dintre cei mai controversați politicieni ai ultimului sfert de secol, Dan Radu Rușanu, s-a apucat de scris, chiar dacă justiția s-a arătat binevoitoare cu el și nu l-a obligat să se facă literat doar pentru a ieși mai repede de după gratii. Rușanu a fost achitat pentru „dosarul ASF”, chiar dacă în timpul cercetării a stat câteva luni prin arest la domiciliu. Dacă tot nu a fost înhățat pentru faptele comise în calitate de președinte al ASF, instituție în care a avut grijă să-și angajeze toți finii și toate finele, Rușanu pozează în „fecior” curat și neprihănit, de parcă s-ar fi născut în ziua în care a început să-și scrie cartea și în trecutul său de bugetar nu ar fi existat alte afaceri dubioase petrecute în perioada în care lupta împotriva corupției nu se „ascuțise” încă.

Trebuie să amintim doar despre „Afacerea Chimpex”, în care fostul director al Eximbank, Dan Radu Rușanu, a acordat un credit în condiții păguboase pentru bancă societății Chimpex, pentru ca apoi una dintre firmele soției acestuia să cumpere de la aceeași societate spații de depozitare în Portul Constanța  la un preț derizoriu. Evident că firma constănțeană nu și-a mai onorat niciodată obligațiile față de bancă. Rușanu, reintrat în atenția publică după lansarea cărții sale, a fost permanent eminența cenușie a liberalilor. Nu a ieșit niciodată în față, preferând să stea în linia a doua a partidului și să-și plaseze, strategic, oamenii de încredere în poziții cheie, mai ales în Ministerul de Finanțe. Fostul director  general al Direcției Generale a Vămilor, Gelu Diaconu, fostul secretarul de stat al Ministerului de Finanțe, Doina Dascălu, și președintele ANAF, Daniel Chițoiu, sunt finii familiei fostului lider liberal.

Și în județul Hunedoara influența „sforarului” Rușanu s-a făcut simțită mai ales prin susținerea lui Mircea Ioan Moloț în conflictul intern cu Mircia Muntean, care l-a scos pe cel din urmă din PNL și prin impunerea pe liste a unuia dintre cei mai slabi și dezinteresați parlamentari care i-a avut județul Hunedoara, Mariana Câmpeanu. Evident că foștii și actualii liberali au făcut coadă la autografe cu ocazia lansării cărții „Mai sunt judecători la Berlin” a lui Dan Radu Rușanu. Nimic rău în asta! Un fost coleg de partid și-a lansat o carte. Este omenește ca cei care au colaborat cândva cu acesta să fie prezenți la o manifestare culturală. Asta nu înseamnă nici că Rușanu va continua să tragă sforile prin PNL Hunedoara, nici că se prefigurează transferuri spectaculoase de la liberali în tabăra lui Tăriceanu. Nu am fost prezent la lansarea cărții „sforarului liberal” pentru că personal cred în vinovăția lui Rușanu, chiar dacă judecătorii l-au achitat pentru faptele sale. Dar oamenii de genul lui Rușanu sunt vinovați, chiar dacă nu penal, ci moral pentru felul în care arată acum România. Pentru lipsa de încredere pe care oamenii o au în clasa politică. Pentru modul în care este percepută public instituția fundamentală a statului, Parlamentul.  Pentru locul ultim pe care îl ocupă România în lumea civilizată vinovați se fac ei: Rușanu, Hrebenciuc, Năstase, Iliescu, Patriciu, Tăriceanu și alții ca ei. Personaje care nu pot să reprezinte nici repere morale pentru români și nici formatori de opinie, autori de cărți în care călăii României, capii sistemului ticăloșit, se plâng că au fost persecutați de însuși sistemul pe care l-au susținut.

Loading...
Tags

Vezi și

Close