glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Se îndreapă oare liberalii, așa cum susțin din ce în ce mai mulți analiști, spre soarta PNȚ-CD. Nu este imposibil, și ar fi o ultimă lovitură dată partidelor istorice de noua putere autoproclamată democratică, instaurată la București după 1989, nu cu tancurile ci cu diversiunile sovietice. Personal nu cred că dispariția din prim-planul scenei politice a PNL are vreo legătură cu Bușoi sau Orban. Cred că oricare dintre cei doi va câștiga alegerile interne, PNL poate să își consolideze poziția ca partid de opoziție și în egală măsură poate să dispară după modelul țărăniștilor. Bătălia, acum, se dă între două grupări mai presus de PNL. Se dă între oamenii lui Klaus Johannis, susținuți inclusiv de la Bruxelles, al căror exponent este europarlamentarul Cristian Bușoi și liderii locali, în mare parte baroni locali ai fostului PNL și ai fostului PDL care văd în Orban o marionetă suficient de bine poziționată pentru a putea fi tras de sfori în mod eficient. Practic, lupta din PNL se rezumă la cine ce sfori va trage și în ce direcție. Discursul lui Bușoi nu există practic. El se bazează doar pe faptul că este susținut de un sistem care i-a dat României un președinte, un sistem care nu are niciun interes să scape țara de sub control și are nevoie de oameni atât în zona de stânga, cât și în cea de dreapta. Nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Washington, nu are interes să lase România fără un partid de dreapta cât de cât puternic. PNȚ-CD a dispărut în condițiile în care în acel moment pe partea dreaptă existau două partide și imediat după ce partidul lui Coposu nu a mai fost demn de luat în seamă, Partidul Democrat, cu Băsescu la timonă, a virat urgent, în locul rămas gol. În acest moment locul care ar fi golit de PNL nu are cine să îl umple. Pentru că, așa anemici cum par, liberalii sunt totuși principala forță de opoziție la PSD.

De cealaltă parte, discursul lui Orban este prea frumos să fie credibil. De multă vreme Ludivic Orban, talibanul liberal care era gata să consume la cele trei mese ale zilei tot atâția pedeliști, în urmă nu cu mult timp, este acum gata să unifice dreapta și să întărească PNL pe niște principii atât de demagogice încât de multe ori îți vine să-i spui: „fugi de aici moșule, că vrăjeala asta o aud de 26 de ani!” Și totuși în jurul lui Orban s-au adunat câțiva lideri regionali catalogați la ei acasă cu ușurință ca fiind baroni locali. Liderii de forță din Transilvania, mai ales cei care au aprținut fostului PDL, s-au grupat în jurul lui Orban, fără să argumenteze foarte credibil această poziționare. În aceste condiții, după alegerile din iunie, chiar dacă nu va avea soarta PNȚCD, liberalii riscă să-și transforme partidul într-unul al baronilor locali după modelul PSD în epoca Ponta. O rețetă politică la fel de periculoasă ca modelul PNȚCD, pentru un partid de dreapta care vrea să se deschidă spre mase și să recâștige credibilitatea pierdută. Este evident că temele baronilor locali nu vor coincide foarte des cu agenda publică pe care și-ar dori-o populația și cu tot programul său minunat, Orban Nu va avea sforile suficient de lungi pentru a-și impune voința.

 

Cu Orban sau cu Bușoi, PNL are o singură șansă să-și recapete credibilitatea. Să renunțe la discursul radical din competiția internă care induce ideea că există o sigură variantă salvatoare pentru partid, în timp ce a doua variantă ar duce la dezastru. Un asemenea discurs nu poate să nască decât dezbinare între susținătorii celor două tabere, resentimente care vor rupe și mai tare partidul și așa sfâșiat. Și constat cu stupoare, că tocmai cei care vorbesc mai apăsat despre unitate și principii sănătoase, sunt cei care afirmă cu voce tare că ei reprezintă singura șansă pentru viitorul partidului, tabăra adversă fiind sinonimă cu pieirea. Adică, ori câștigă Orban ori PNL=PNȚCD! Este priculos să-ți tratezi atât de radical colegii de partid, chiar adversari într-o competiție internă, și să vorbești despre revigorarea partidului, excluzând tabăra susținută de Johannis și Bruxelles tocmai din procesul de reconstrucție. În fond, pentru PNL trebuie să existe viață și după alegeri!

Tags

Vezi și

Close