glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Până la urmă, cu toată opoziția „străzii”, PSD își va pune în aplicare planul diabolic de subordonare a justiției și de blocare a oricăror căi de tragere la răspundere a hoților care fură din banul public. Graba cu care Dragnea se străduiește să pună „căpăstru” justiției nu se justifică prin prisma propriului său interes, așa cum susțin numeroși analiști care se exprimă contra „Ordonanței Grațierii sau Amnistiei”. Procesul lui Dragnea abia începe zilele astea. Până la condamnarea lui, mai e cale lungă. Iar, indiferent în ce fază va fi procesul, fond sau apel, o eventuală amnistie s-ar aplica oricum în cazul său. Miza adevărată a grațierii sau amnistiei sunt, de fapt, unii dintre cei mai importanți sponsori ai partidului, oamenii care au pus mâna pe conturile securității în 1989 și de acolo au început să finanțeze un grup infracțional de tip mafiot implicat în politică, economie și mass-media. Aceștia nu au mai putut fi apărați de sistemul creat de ei și au ajuns în pușcărie, cu averea în pericol de a fi confiscată. Exponentul cel mai de seamă a acestui sistem este fără îndoială, chiar creatorul său, turnătorul Dan Voiculescu. Pentru „varan” este de neconceput că au trecut deja aproape două luni de la momentul în care PSD a câștigat alegerile și el este, în continuare, după gratii. Astfel se justifică graba mare cu care Dragnea a încercat să impună trecerea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a amnistiei și grațierii.

Dar miza uriașă a legilor pe care PSD vrea să le impună nu sunt cele câteva mii de pușcăriași care s-ar elibera. Nici măcar deținuții de lux proveniți din partide. Miza este modificarea Codurilor Penale care i-ar lăsa pe politicieni să fure din banul public după bunul lor plac, fără ca cineva să-i poată trage la răspundere. Aceasta este adevărata țintă pe care vrea să o atingă Dragnea, ascunzând-o după o temă secundară pentru el: amnistia și grațierea.

În momentul de față, după perdeaua de fum a legilor clemenței pentru pușcăriași, Dragnea pregătește legalizarea unui tun de 6.6 miliarde de euro, dat bugetului de stat. Și asta nu se poate realiza fără modificarea legislației, o legislație care va face chiar și din Curtea de Conturi o instituție inutilă.

În 18 ianuarie, guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanță de urgență prin care a stabilit, fără nicio dezbatere publică, aproape pe șest, alocarea a 30 de miliarde de lei, adică aproximativ 6,6 miliarde de euro, pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în intervalul 2017-2020. Ce înseamnă PNDL? Acesta este un program inventat de Liviu Dragnea, în anul 2013, când era Ministru al Dezvoltării. Conform unui raport al Curții de Conturi, în aceea perioadă, 5,5 miliarde de lei au fost alocați discreționar de către Dragnea, clientelei de partid. Practic, primarii PSD au primit fonduri fără să depună vreun proiect și fără ca ulterior cineva să mai verifice cum s-au cheltuit acești bani, conform celor publicate în raportul Curții de Conturi. Programul se va relua sub protecția noului ministru, Sevil Shhaideh, care va avea la dispoziție 6.6 miliarde de euro pentru a-i împărții discreționar unor primari de încredere, care nu vor fi nevoiți să justifice cum au cheltuit acești bani.

Cum va folosi Dragnea modificarea Codurilor Penale? Odată cu dezincriminarea „abuzului în serviciu” grupul infracțional care a pus mâna pe România va avea o triplă protecție:
– Orice prejudiciu sub 200.000 de lei nu reprezintă abuz în serviciu. Asta înseamnă că singura grijă a hoților este să nu semneze contracte peste această sumă, deloc mică.
– Abuzul în serviciu se cercetează la plângerea prealabilă a părții vătămate. Adică a primarului împotriva sa însăși.
– De asemenea, plângerea prealabilă pentru „abuz în serviciu” va trebui făcută în maximum trei luni de la săvârșirea faptei. Această prevedere scoate practic din joc Curtea de Conturi, care efectuează controalele de obicei după un an.

Dacă Liviu Dragnea reușește să treacă modificarea Codurilor Penale în spatele perdelei de fum create de amnistie și grațiere, practic vor avea 6.6 miliarde de euro de furat fără riscuri în următorii trei ani.

Tags

3 Comments

  1. sa se faca ceva in tara asta,este cel mai important lucru, ca se mai unge rotita ,nu conteaza in toata lumea e la fel. Pe Nastase l au facut cel mai corupt, da , dar sub mandatul lui s a facut autostrada soarelui, a ramas ceva in urma.Prea bombastic ,auzi tun de 6,6 mld de euro, de bani aceia se vor plati oameni materiale si va ramine ceva in urma. asa ca las o mai moale te plateste Molot cumva sa tot faci pe Gigi contra.

Vezi și

Close