NEWS ALERT:
Home / Editorial / Sare-n ochi

Sare-n ochi

PSD a câștigat, în cel mai democratic mod cu putință, alegerile, bazându-se nu atât pe susținerea electoratului, cât mai ales pe scârba față de politicieni a mai mult de jumătate dintre românii care nu au ieșit la vot. Chiar și fără o majoritate consistentă în spate, guvernarea PSD este democratică și legitimă. Ilegitim și departe de ideea de democrație este modul prin care, imediat ce a luat puterea, PSD începe să impună un regim autocratic, în afara limitelor legilor și a principiilor unui stat de drept cu instituții nu suficient de consolidate pentru a nu fi subminate de interesele partidului lui Liviu Dragnea. Una dintre principalele ținte, pe care deja noul guvern a început să o atace, este „Învățământul”.

Sistemul de educație poate fi considerat un punct extrem de vulnerabil pentru România, cu atât mai mult cu cât controlul politic al acestuia – s-a demonstrat că are efecte dezastruoase pe termen lung. Școlile și universitățile sunt laboratoarele în care se formează viitorii cetățeni români. În care se formează elita intelectuală a deceniilor viitoare, dar mai mult decât atât, sunt cuibarele în care se modelează caracterul generațiilor viitoare. Din școală vor fi orientați viitorii cetățeni, le va fi inoculată atitudinea față de viitorul națiunii lor sau doar față de interesul personal al fiecăruia. Școala va îndruma primul pas spre civism, sau din contră, va dezvolta un cetățean dezinteresat de comunitatea în care trăiește. Școala românească va forma oameni devotați cărții sau doar niște cetățeni tributari formelor fără fond după modelul miilor de politicieni cu doctorate luate doar pentru „împodobirea” cu un titlu universitar a cărților de vizită. Tocmai școala este acum atacată de PSD prin numirea în funcțiile de directori ai acelor foști șefi de școli care nu au fost capabili să treacă un examen pentru ocuparea postului. O încercare de normalizare a învățământului, de stabilire a unor criterii de performanță în învățământ, este distrusă de PSD, care impune incompetența și politizarea învățământului cu toate efectele negative pe care aceste procese le au asupra viitorului tinerilor și implicit al României.

PSD nu are nevoie de un popor cult, deștept, cu spirit civic. PSD nu are nevoie de tineri informați, bine pregătiți, nu are nevoie de personalități puternice, de valori sau de lideri. PSD are nevoie de o turmă care să înghită orice pomană, care să se mulțumească cu firimiturile de la masa lui Dragnea și a ciracilor săi. Liceele de bună calitate, universitățile prestigioase pot să formeze tineri puternici, caractere puternice, oameni care să-și dorească schimbarea, care să nu accepte jumătățile de măsură și să nu înghită toate minciunile, neargumentate, lansate în spațiul public de politicienii iresponsabili. Speranța oricărei țări stă în tinerii săi. În 1989, tinerii sătui de umilința la care erau supuși de comuniști au ieșit în stradă, au murit pentru libertate. Și au învins. Au învins un regim tiranic, un regim care nu a mai putut să-i țină pe tineri în ignoranță și mediocritate. Au urmat apoi mișcările studențești din București, Cluj, Timișoara. Mișcări anticomuniste și orientate împotriva precursorilor PSD. Cei mai vocali contestatari ai cripto-comunistului Ion Iliescu au fost studenții, nu opoziția politică. Tot cu ajutorul studenților au câștigat alegerile și Emil Constantinescu sau, în primul mandat, Traian Băsescu. Dar mișcările studențești, tinerii implicați în politică au început să nu mai conteze. De la an la an, vocea tinerilor este tot mai slabă sau este disipată în proiecte fără miză politică, fără efecte pentru viitorul țării. Asociațiile studențești le-au disipat energiile tinerilor spre proiecte de dezvoltare personală, distrăgându-le atenția de la temele de interes național și de la principala temă pe care generația ‘90 o avea în atenție: „Avem o țară! Ce facem cu ea?” O lăsăm pe mâna lui Dragnea să ajungă după modelul Teleormanului, țara fără nicio librărie?

Despre Ştefan CIOCAN

Citește și

victor lungu

Go Cioloș! Să vedem ce va ieși măcar de data aceasta

Parafrazându-l pe Petrini din „Cel mai iubit dintre pământeni”: dacă electorat nu e, nimic nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *