glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

În anii ’90, când venea vorba despre Corneliu Coposu, era unul dintre puținii care nu se grăbea să-l sanctifice pe cel pe care, pe drept cuvânt, lumea îl catalogase ca pe un „senior” al politicii românești. Îi reproșam atunci lui Corneliu Coposu, am avut ocazia să o fac și personal, că își alege colaboratori de slabă calitate. Că este înconjurat ori de oportuniști, ori de securiști infiltrați, care, mai devreme sau mai târziu, vor distruge PNȚCD. În buna sa credință vecină cu naivitatea, „Seniorul” nu a acceptat acest lucru, crezând că toți oamenii din jurul său îi seamănă și sunt dispuși să pună interesul României mai sus de meschinele ținte personale. S-a dovedit, din păcate, imediat după ce Corneliu Coposu și Ion Rațiu au dispărut de pe această lume, că am avut dreptate și că oportuniștii, dar mai ales securiștii infiltrați, au pus mâna pe PNȚCD și l-au terminat. Cei mai mulți dintre ei au fost recompensați cu tot felul de sinecuri, retrăgându-se liniștiți sau, cei mai proști dintre ei, terminându-și cariera după gratii.

Cel mai odios personaj, evident infiltrat să termine partidul istoric care lupta împotriva comunismului și avea toate argumentele morale să  o facă, este Victor Ciorbea. Copil de moț sărac, carierist, gata să facă orice pentru propria-i bunăstare, complexat din cauza copilăriei mizere și educat departe de casa părintească de o mătușă, Ciorbea are profilul psihologic clasic al tânărului informator, recrutat încă din școală de Securitate. CNSAS a spus altceva despre Victor Ciorbea și probabil că în arhivele fostei Securități nu există date din care să reiasă o colaborare a acestuia cu poliția politică comunistă. Dar activitatea fostului lider PNȚCD, atât în „misiunea” sa de a distruge partidul istoric, cât şi ulterior, în funcția de Avocat al Poporului, obținută, paradoxal, cu binecuvântarea PSD, creionează imaginea unui Ciorbea lipsit de caracter și gata oricând să execute niște ordine venite nu se știe de unde, dar foarte clar în folosul cui: al penalilor care vor să distrugă statul de drept. Odată cu președinția lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului s-a transformat în avocatul politicienilor penali. Jocurile pe care Ciorbea le-a făcut în momentul suspendării președintelui Traian Băsescu le-am pus pe dorința acestuia de a se răzbuna pe „marinarul” care a declanșat scandalul în urma căruia fostul lider PNȚCD a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de prim-ministru. Nu era de înțeles nici atunci cum de un politician crescut la „școala” lui Coposu pune mai presus de principiile statului de drept orgoliile și frustrările personale. Dar era un sentiment și oamenii de multe ori se lasă conduși de trăiri, nu de rațiune. Decizia de ieri, de a ataca legea prin care condamnații penali nu pot ocupa funcții publice în guvern, nu are nicio altă justificare, decât dorința lui Ciorbea de a se gudura pe lângă noul „conducător suprem” al României, Liviu Dragnea. Ciorbea nu are niciun argument pentru care, o lege, în opinia sa proastă, nu a fost atacată la Curtea Constituțională imediat după ce a preluat funcția de Avocat al Poporului. Tocmai acum, s-a autosesizat Ciorbea să atace legea care îl oprește pe Dragnea să preia toată puterea în România? Acum, când guvernul este condus de la Teleorman și scaunul de Avocat al Poporului nu pare tot atât de sigur cum era în liniștita și corecta  guvernare tehnocrată. Indiferent de decizia Curții Constituționale, gestul lui Victor Ciorbea definește încă o dată caracterul îndoielnic al acestuia, despre care mi-am format o părere cu mai mult de 10 ani în urmă.

Victor Ciorbea era premierul României pus în funcție de PSD. Fostul sindicalist a intrat în mod paradoxal în politică, dar se anunța pe atunci unul dintre pilonii dreptei. Originile sale „sănătoase”, copil sărac din Țara Moților, care a terminat cu 10 Facultatea de Drept din Cluj, erau un argument destul de puternic pentru ca oamenii de bună credință să-l susțină. În acel moment am înregistrat o emisiune la o televiziune locală cu Victor Ciorbea. Pentru că nu am avut spațiu de emisie în ziua înregistrării, emisiunea a fost difuzată după două zile. Înainte să intrăm în studio la înregistrare, de față cu liderii locali ai PNȚCD, Ciorbea a povestit despre legăturile sale cu municipiul Hunedoara, unde a făcut liceul, fiind întreținut de o mătușă. În ziua în care s-a difuzat emisiunea înregistrată cu Victor Ciorbea, imediat după ce s-a terminat, mătușa care l-a ținut în liceu a sunat la redacție. „L-am văzut pe Victoraș la televizor. Să-i spuneți vă rog să treacă pe la mine că i-am făcut clătite cu brânză, cum îi plac lui”, ne-a spus femeia care nu a știut că Victoraș fusese în Hunedoara cu două zile înainte și evident că nu a trecut să o îmbrățișeze pe mătușa care l-a ținut patru ani în liceu. În acel moment, pentru mine, „mitul” moțului țărănist s-a destrămat. Mi-am dat seama ce caracter infect zace în carieristul lider de sindicat.

 

Tags

2 Comments