glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Anul 2016 este aproape dus. Nimic bun nu a adus acest an pentru România, cum de altfel nu au adus nici cele care au trecut de vreo 80 încoace. Românii mai speră. Din ce în ce mai puțini e drept, dar mai sunt optimiști care mai speră că va veni și acel an mai bun. Acel an în care toți să ne punem speranța că ceva se va schimba și în această țară unde soluțiile colective de dezvoltare au devenit utopii. Doar la nivel individual oamenii mai pot să-și aranjeze viața în limitele normalului. Dar la ce-ți folosește să fii fericit într-o lume profund nefericită? Sigur că sunt români care vor aștepta anul care vine în locații de lux de prin stațiunile de fițe din partea exotică a lumii, cum sunt și oameni care nu vor avea nimic pe masă la „cumpăna” dintre ani. Nu sunt reprezentativi pentru România nici prima categorie, nici ce-a dea doua. Sunt doar extremele pe care tindem să le vedem și să le promovăm. Sunt doar acele repere de bunăstare și sărăcie extreme care ne sar în ochi grație unei prese manipulatoare. România normală nu interesează pe nimeni, nici măcar în noaptea dintre ani. Chiar dacă România normală mai găsește atâtea resurse de speranță încât să aștepte, dacă nu cu optimism, măcar cu veselie anul 2017. În orașe, piețele publice vor fi pline cu oameni care vor sărbători în stradă Revelionul, nu neapărat cu bucurie, ci măcar grație unui reflex pe care îl moștenim din generație în generație. De mici am fost învățați că în noaptea dinspre 31 decembrie spre 1 ianuarie trebuie să chefuim. Și o facem ca niște purtători disciplinați ale unor tradiții ancestrale. Majoritatea celor care cântă, dansează, beau și mănâncă în noaptea dintre ani habar nu au de ce se bucură sau dacă, în general, au vreun motiv de bucurie. Prietenii și anturajul îi fac pe mulți dintre petrecăreți să nu-și pună astfel de întrebări. Dar sunt convins că cei ce conștientizează valorile anului trecut și speranțele anului viitor numai motiv de petrecere și voie bună nu ar avea. Măcar pentru faptul că vor fi cu un an mai bătrâni.

Pentru noi anul 2016 este anul unei victorii. După o campanie de presă începută la inițiativa unui grup de mame din Deva, am reușit să determinăm Consiliul Județean să aloce fonduri și să înceapă renovarea Pediatriei. S-a putut! La presiunea ziarului, a mamelor, a opoziției din Consiliul Județean. Consider renovarea, mai precis începutul renovării, Pediatriei ca pe o victorie a noastră, a jurnaliștilor, și a societății civile în fața sistemului înțepenit și tributar doar intereselor de grup ale Consiliului Județean, sub toți președinții care s-au perindat la „șefia” acestuia. E drept că șansele noastre au fost sporite de campania electorală în care sănătatea copiilor putea să fie un subiect sensibil pentru partidul care conduce în momentul de față județul. Dar nu putem să nu ne bucurăm pentru faptul că micuții bolnavi au condiții ceva mai decente de anul viitor, decât au avut în acest an.

Anul 2017 nu cred că va fi unul foarte bun pentru românul de rând, chiar dacă vine cu mult lapte și multă miere pe ulițe, cu câini care vor avea permanent cozile pline de covrigi, conform promisiunilor celor care tocmai au pus mâna pe România. Conjunctura internațională nu ne este foarte favorabilă. Pe plan intern, asistații social și-au văzut visul cu ochii. PSD ajunge la guvernare. Anul 2017 va fi al pomanagiilor și al pomenilor. Adică nu al României normale. Al României care înțelege că bunăstarea înseamnă în primul rând muncă, dezvoltare, inteligență, creativitate. Exact ceea ce va „îngropa” social-democrația propusă de Dragnea.

Dar optimiști sau mai bine informați, românii vor sărbători totuși, fie ca și pe o tradiție, trecerea în noul an.  Așa că tot din tradiție se cuvine să le urez cititorilor noștri: An nou fericit!

Tags

One Comment