glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Una dintre cele mai interesante descoperiri pe care am reţinut-o din domeniul geneticii este una care, la urma-urmei, nici nu prea ar avea de ce să surprindă: individul uman este rău datorită genelor moştenite. Adică nu mediul, nu educaţia, nu constrângerile, nu anturajul, nu societatea, ci doar ceea ce moşteneşti de la părinţi te face să fii rău sau bun, cu tot subiectivismul pe care însăşi definiţia acestor noţiuni îl implică. Dacă aducem în discuţie aspectul Destinului – acel „Anake” de la vechii greci, dogma predestinării la Calvin sau orice altceva similar din alte religii ori curente filosofice, putem simplifica la rigoare şi concluziona că genetica modernă a re-descoperit America. Până la urmă, acest fapt este la fel de „revoluţionar” şi de puţin surprinzător ca şi o comunicare anterioară din acelaşi domeniu al geneticii, cum că întreg ADN-ul tău are legătură – printre altele – inclusiv cu imaginea liniilor din palma ta; mai pe româneşte şi extrapolând cum se cuvine, ţiganca ghicitoare cu tradiţie perpetuată din Antichitate încoace ar putea fi un genetician „avant la lettre”…

Pare o teorie descoperită/ inventată special pentru România de astăzi. Iată scuza ideală, în cel mai deplin spirit mioritic: domnule, asta e, n-avem ce face! Am dobândit girul ştiinţific al faptului că furăm pentru că şi bietul tata a fost hoţ, că minţim pentru că şi mama a fost o mincinoasă, că tâlhărim pentru că şi stră-stră-bunicul a ieşit cu flinta în mână la drumul mare… Ce bucurie, ce portiţă morală de scăpare pentru toţi cei care ar avea dreptul şi obligaţia să poarte eticheta „Corupţie” scrisă mare şi prinsă pe piept la vedere! Ce reformator – social, spiritual, politic, religios, economic etc. – ar mai putea schimba situaţia de fapt din ţară, când Genetica, noul copil-minune al Ştiinţei, s-a pronunţat deja: nu e vina omului, ci a moştenirii sale genetice (în sfârşit, „greaua moştenire” invocată de toate guvernele de la Ceauşescu – inclusiv – încoace a căpătat o conotaţie ştiinţifică!). Nu mai avem ce face, ca indivizi şi implicit ca popor, din momentul în care s-a „descoperit” gena răului: vom continua să facem răul pe care îl făceam şi până acum. (Şi aşa ajungem tot la vorba Poetului: „Dar noi locului ne ţinem,/ Cum am fost, aşa rămânem!”, zisă care capătă brusc o altă dimensiune). Nici clonarea nu ne mai poate salva, pentru că ar fi de umblat din greu, până la pierderea identităţii proprii, la ADN-ul Corupţiei româneşti.

… Şi totuşi, o scăpare se întrevede: orice teorie formulată ştiinţific îşi găseşte până la urmă contra-teoria, la fel de ştiinţific formulată. Întrebarea îngrijorătoare care se poate pune este dacă ar fi oare într-adevăr aceasta o soluţie practică sau ADN-ul Marilor Corupţi din România s-ar dovedi mai versatil decât al dinozaurilor din Jurasic şi s-ar adapta darwinian la noile condiţii!?