glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Săptămâna prevenirii criminalității”. Polițiștii „s-au transformat” în hoți, pentru a atrage atenția oamenilor asupra riscurilor la care se expun

Oamenii legii au încercat să îi conștientizeze pe hunedoreni asupra riscurilor la care se expun, deschizând ușa de la casa scării unor necunoscuți. Acțiunea a avut loc cu ocazia „Săptămânii prevenirii criminalității”.

Experimentul social care vizează furturile comise din locuinţe, în mediul urban, din neglijenţa proprietarilor, a fost realizat în Deva. Poliţiştii au ales câteva blocuri din centrul Devei, cu interfon şi scări comunicante, unde, prin sondaj, au cerut proprietarilor să permită accesul în scara de bloc, folosindu-se de identităţi false. „Am sunat la apartamente și ne-am luat false identități: am zis că suntem de la poștă, de la companiile de cablu, iar oamenii ne-au permis accesul în scară. Am ajuns la apartamentul lor și le-am spus că în acceași manieră acționează și infractorii, care pătrund în scară și le fură bunurile aflate pe casa scării, dar și sparg locuințe. Oamenii s-au arătat conștientizați, abia acum, când le-am arătat ce ușor este să le dea o mână de ajutor hoților. Le-am spus că de data este un avertisment, le-am dat pliante informative despre faptul că unul din patru cazuri de spargeri de locuințe are loc din cauza neglijenței proprietarilor și complicității acestora”, a declarat subcomisarul Andrea Fieraru, de la IPJ Hunedoara.

Metoda „accidentul” a fost o altă temă a zilei de miercuri. Oamenii au fost informați asupra modului în care acționează escrocii, cum să reacţioneze şi ce trebuie să facă în cazul în care sunt contactaţi telefonic de impostori. „Le-am spus că niciun organ de cercetare penală, procuror, polițist, avocat, judecător, nici medici nu îi sună să le ceară bani, atunci când are loc un accident. A fost un dialog interesant, iar la final ne-au cerut mai multe pliante, pentru a le împărți și vecinilor”, a mai spus subcomisarul Andrea Fieraru.