glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Şantierul arheologic de la Uroi produce încă o surpriză: un fragment de roată a unui căruţ ornamental vechi de 3.000 de ani

Ieri, arheologii, care cercetează situl istoric de la Măgura Uroiului au dat peste rotiţa unui căruţ ornamental din lut realizat, cel mai probabil, cu trei milenii în urmă. Descoperirea a fost făcută în aria necropolei care face, în acest an, obiectul principal al cercetărilor arheologice, derulate de arheologi şi antropologi de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), în colaborare cu profesori şi studenţi din Canada, SUA şi Australia.

Rotiţa descoperită are aproximativ 7 cm diametru şi provine de la cu căruţ de lut căruia, foarte probabil, îi era ataşată o figurină ce reprezenta un animal, cel mai probabil un cal. Alexandru Bărbat, arheolog la MCDR spune că este al doilea obiect de acest fel descoperit la Uroi. „Aceste cărucioare (de lut – n.red.) erau ataşate la figurine zoomorfe şi sunt specifice perioadei de la sfârşitul Epocii Bronzului – începutul Culturii Gava. E vorba despre obiecte destul de rar întâlnite până acum”, adaugă arheologul.

Un loc unic

Săptămâna aceasta, arheologii şi antropologii au reuşit să parcurgă o etapă importantă a cercetărilor din situl de la Măgura Uroiului, decopertând parţial o platformă de piatră sub care se găsesc schelete umane, vase ceramice, fragmente de obiecte ornamentale şi schelete de animale depuse, cel mai probabil ca ofrande. Platforma alcătuită din andezit de Uroi, are o grosime care oscilează între 40 şi 70 de centrimetri, o lăţime cuprinsă între doi şi trei metri şi o lungime de aproximativ 20 de metri. „Pentru realizarea complexului s-a săpat un şanţ în care apoi au fost depuse părţi din scheletul uman, iar pe margine erau depuse animale, unele în poziţie anatomică. Anul acesta avem şi antropologi alături de noi, aşa că ne este mai uşor să încercăm să descifrăm din necunoscutele sitului. Analiza antropologilor asupra oaselor umane ne arată că a fost vorba doar despre femei adulte şi copii cu vârste între 6 şi 10 ani. «De ce numai femei şi copii?», asta-i întrebarea la care va trebui să găsim un răspuns. Ne este încă foarte greu să spunem despre câte persoane este vorba pentru că am găsit fragmente de schelete umane. Ar fi 10 – 11, dacă ne-am lua doar după cranii, dar încă nu putem spune niciun număr cert. Necropola datează de la sfârşitul secolului X – începutul secolului IX î. Chr”, precizează Alexandru Bărbat, care mai spune că un sit arheologic asemănător mai există doar în Serbia, pe malul Dunării, dar acesta este cu aproape două secole „mai nou”.

Mai e nevoie de cercetări

Situl arheologic de la Uroi a început să fie cercetat intens şi sistematic abia din 2002. Aici s-au descoperit până acum urme de locuire încă din Paleolitic, Neolotic, Eneolotic, apoi urme specifice Culturii Coţofeni. Practic, zona a fost locuită încă din Paleolitic, în mod aproape continuu, până acum. Dacii aveau aici o carieră de andezit, dezvoltată apoi de ocupaţia romană. La Uroi a existat şi o reşedinţă nobiliară de Ev Mediu.
Arheologii care lucrează pe şantierul deschis în urmă cu mai bine de 10 ani spun că, la fiecare campanie de săpături, au reuşit să facă descoperiri remarcabile, estimând că mai au de lucru aici încă cel puţin vreo trei sau patru ani.