glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Salvamontişii din întreaga ţară sărbătoresc 45 de ani de activitate a serviciului, la Geoagiu

~~Salvamontiştii din întreaga ţară îşi dau întâlnire, la finele săptămânii, în judeţ. Mai precis la Geoagiu Băi, cu ocazia aniversării a 45 de ani de activitate a Serviciului Salvamont România. La întrunirea din judeţ vor răspunde prezent toate cele 40 de formaţii de salvamont din ţară.

Jachetele roşii de iarnă vor împânzi, între 28 şi 30 noiembrie, staţiunea balneoclimaterică de la Geoagiu. Printre cei aproximativ 200 de participanţi din întreaga ţară se vor număra şi câţiva dintre „veteranii” salvamontului românesc, o mare parte din ei regăsindu-se printre cei care au pus bazele serviciului oamenilor muntelui. „Ne-am bucurat să auzim că vom juca rolul gazdelor la această întrunire prilejuită de împlinirea a 45 de ani de actvitate a Asociaţiei Naţionale Salvamont România. La întâlnirea de la Geoagiu cele mai importante momente vor fi cele care îi vor avea în centrul atenţiei pe «veteranii» care au pus bazele salvamontului în ţară. Le-am pregătit o serie de surprize, vor primi, fiecare, diplome de merit pentru întreaga lor activitate. Alături de noi vor fi  domnul Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și secretar de stat, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ”, a spus şeful Serviciului Public de Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Aşteaptă un flux mare de turişti

Dincolo de întâlnirea aniversară, salvamontiştii hunedoreni sunt gata de sezonul de iarnă. Deşi prima zăpadă serioasă se lasă încă aşteptată, reprezentanţii Serviciului Public Salvamont Hunedoara spun că sunt pregătiţi pentru noul sezon. Asta cu atât mai mult cu cât toate staţiunile montane din judeţ au un grad de ocupare de peste 90 la sută. „Serviciul nostru este pregătit sută la sută de noul sezon. Într-adevăr, sunt unele mici neajunsuri, cu precădere la Serviciul Public Salvamont Straja, dar acolo probleme vin din partea primăriei, care întreţine financiar formaţiunea şi care are, ca de altfel în ultimii ani, datorii. Ne aşteptăm însă la un aflux de turişti, atât acum în mini-vacanţa de 1 decembrie, dar mai ales de sărbători, având în vedere că, de pildă, la Râuşor, toate cabanele sunt ocupate, iar în Straja procentul de ocupare e undeva la 75 la sută. Mai mult, odată cu darea în folosinţă a noului telescaun din Parâng, ne aşteptăm la un număr crescut de turişti, astfel că se anunţă un sezon plin. Sperăm însă la cât mai puţine incidente pe pârtiile de schi şi pe traseele montane. Anul trecut, numărul lor (500, din care 300 pe pârtii – n.red.) a fost cam mare”, a completat Bodean.

Aplicația Salvamont, extrem de utilă

Aplicația Salvamont pentru telefoanele mobile (smartphone-uri) ce permite localizarea prin GPS a persoanelor care o utilizează pe munte și contribuie la salvarea acestora în caz de accidentare sau rătăcire este recomandarea iernii pentru turiştii care ajung, anul acesta, la munte. „Dincolo de utilitatea ei în găsirea şi salvarea persoanelor rătăcite sau accidentate (printr-un sistem de tracking iniţiat prin pornirea ei de pe telefon), aplicaţia îţi oferă date actualizate despre trasee, pârtii, cabane, program de funcţionare a transportului pe cablu şi starea vremii. E un ghid extrem de folositor pentru oricine vine la munte, fiind benefică atât turistului, cât şi nouă, salvamontiştilor”, a explicat Ovidiu Bodean.