glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Salariile angajaților din Primăria Deva vor scădea cu 20%, de la 1 ianuarie. Administrația locală nu își permite să majoreze salariul brut, pentru a compensa efectul trecerii contribuţiilor sociale la angajaţi

Vești proaste pentru angajații Primăriei Deva. De la 1 ianuarie, salariile în administrația locală vor scădea cu 20%, pentru că bugetul municipalității nu poate compensa efectul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Mai mult, bugetul local al Devei va pierde anul viitor 1,5 milioane de euro ca efect al modificării Codului Fiscal şi reducerii impozitului pe venit la 10%.

Anunțul a fost făcut de primarul Devei, Florin Oancea, care a spus că a luat decizia aceasta pentru că bugetul municipiului nu își poate permite majorarea salariului brut cu 24%, pentru a compensa trecerea contribuțiilor angajatorului, către angajat. „Conform Ordonanței de Guvern, de la 1 ianuarie 2018, vor trece contribuțiile de la angajator la angajat. Aia înseamnă, pe net, o scădere cu 20% a salariilor. Nu este o decizie a primarului, decizia a fost luată de Guvernul României. Pentru a-și păstra netul, prin hotărâre de consiliu, ar trebui majorat brutul cu aproximativ 24 la sută. Ceea ce pentru bugetul municipiului Deva ar însemna cam 2 milioane de euro în plus, față de 2017. În 2017, fondul de salarii a fost undeva la 10 milioane de euro, echivalent în lei. Mărirea cu 24 % ar însemna o creștere a cheltuielilor cu salarizarea cu încă două milioane de euro. Pe lună, cam 770.000 de lei. Ceea ce nu ne putem permite! Și, atunci, cu părere de rău, nu pot să îmi asum inițierea unui proiect de hotărâre prin care să solicit majorarea salariului brut cu 24 %. Am avut discuții cu sindicatele, le-am explicat, nu este rea-voință, dar nu ne putem permite”, a spus primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Anul viitor, se schimbă organigrama

Edilul local a mai spus că taxele şi impozitele locale pentru anul 2018 rămân neschimbate, consilierii locali votând miercuri o hotărâre în acest sens. În următoarea ședință ordinară de Consiliu Local, primarul va propune noua organigramă a administrației locale, în care preconizează că vor fi mult mai puțini angajați. Acum, Primăria Devei are 900 de angajați, dintre care, pentru 200, salariile vin din bani de la bugetul național. „Se lucrează la o nouă organigramă și vreau în primul rând să cresc eficiența activității în primărie. Făcând o analiză, am constatat că pe anumite compartimente schema este supradimensionată, iar în alte compartimente – Urbanism, Taxe și Impozite – sunt prea puțini angajați, față de volumul de muncă. În noua organigramă vom stabili un număr de personal optim pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții cât mai bune. Nu pot să spun acum câți oameni vor pleca din primărie. Oricum, vom trimite în perioada următoare la ANFP noua organigramă, pentru a primi avizul, după care voi propune aprobarea ei, în ședință de Consiliu. Privesc lucrurile pe criterii de eficiență. Primul lucru pe care trebuie să îl fac ca și primar este să reduc risipa acolo unde ea există, pentru că există și risipă. Cheltuieli care sunt prea mari și de aici trebuie să plecăm”, a mai spus edilul.