glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Salariile angajaţilor CJ vor fi majorate. Din nou. Preşedintele Bobora: „Acum un an de ce nu se interesa nimeni de salariile din administraţie (unele destul de mici pe-atunci – n.red.)?”

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a decis să majoreze salariile nete ale angajaţilor instituţiei pentru ca retribuţiile acestora să nu fie afectate de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Creşterea netă este de 22 la sută. Va fi şi o creştere brută a retribuţiilor. Conform preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Bobora, salariile nete vor creşte, în medie, cu 200 – 250 de lei.

La începutul acestui an, salariaţii Consiliului Judeţean Hunedoara au solicitat conducerii o majorare a salariilor brute astfel încât modificările aduse Codului Fiscal să nu le afecteze veniturile pe care le încasează „în mână” (venituri majorate consistent în vara anului trecut). Conducerea CJ Hunedoara a acceptat solicitarea, dar încă nu a prezentat un cuantum al efortului bugetar necesar, fie el şi unul aproximativ, pe motiv că încă se fac calcule.

Apare şi o creştere netă

MEDALION BOBORAPreşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora (foto), spune că a fost de acord cu o nouă majorare a salariilor din mai multe motive, unul (poate cel mai important) fiind acela că doreşte ca posturile din instituţie să fie mai atractive, iar angajaţii să fie mai motivaţi. „Va fi o majorare a salariilor brute cu un procent cuprins între 20 şi 22 la sută. Din socotelile mele asta înseamnă o creştere medie a salariilor nete cu 200 – 250 de lei. Măsura vine ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Ne vom încadra în buget, asta e sigur, însă nu putem comunica acum un cuantum al efortului bugetar suplimentar pentru că încă se fac calcule. Noi am aprobat coeficienţi de salarizare care au la bază salariul minim pe economie. Acesta a crescut, cu 1 ianuarie, de la 1450 la 1900 de lei”.

„La capitolul muncii prestate, nu avem un arici în buzunar”

Preşedintele CJ Hunedoara mai atrage atenţia că instituţia funcţionează cu 26 de posturi aprobate în organigramă, dar neocupate, iar cei 150 de angajaţi ai săi lucrează într-o instituţie care are în subordine unităţi cu un total de aproximativ 5.000 de angajaţi (spitale, sanatorii, operatorii de apă etc…). „În plus, dacă dorim ca posturile din administraţie să fie cu adevărat atractive pentru profesionişti adevăraţi, trebuie să le facem atractive. Vorbim despre 150 de oameni din Consiliul Judeţean, instituţie care trebuie să se îngrijească de încă aproximativ 5000 de oameni angajaţi în instituţii şi societăţi subordonate. Ceilalţi vor solicita, probabil, şi ei majorări salariale şi le vom discuta, în condiţiile legii. La capitolul muncii prestate nu avem un arici în buzunar. Până acum un an şi jumătate exista o discrepanţă majoră între salariile din mediul privat şi cele din instituţiile de stat (în cele din urmă unele salarii chiar erau foarte mici – n.red.). Acum un an nu interesa pe nimeni că salariile din administraţie sunt mult mai mici decât cele din domeniul privat” adaugă Bobora.
Anul trecut, Consiliul Judeţean Hunedoara a cheltuit pentru salarii 11.171.903 lei.
Cheltuielile cele mai mari le-a avut în a doua jumătate a anului când a intrat în vigoare noua lege a salarizării personalului bugetar, ajungându-se ca un şofer sau muncitor calificat să câştige „în mână” chiar şi 3.600 de lei pe lună.

Citeşte şi:

Salariile bugetarilor din primării şi CJ cresc considerabil