glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Săcărâmb – capitala rurală a furturilor nepedepsite

De mai bine de doi ani câţiva copilandri terorizează un sat întreg. Reacţia întârziată şi ineficientă a autorităţilor dovedeşte că situaţia le-a scăpat de sub control. Poliţia a întocmit câteva dosare penale, însă acestea sunt, deocamdată, doar nişte hârtii pe care hoţii nu le bagă în seamă.

Zeci de furturi s-au semnalat în ultimii doi-trei ani în satul Săcărâmb, din comuna Certeju de Sus. De majoritatea sunt bănuiţi câţiva adolescenţi, toţi minori, proveniţi din familii dezorganizate şi găzduiţi de bunici ori alte rude în satul amintit. De la conducte de cupru ale instalaţiilor de încălzire, calorifere sau bucăţi de gard şi până la televizoare, hoţilor nu le-a scăpat nimic.

A fost nevoie de o petiţie

Fenomenul s-a intensificat în 2013. Localnicii din Săcărâmb au cerut intervenţia autorităţilor, dar lucrurile s-au mişcat abia în toamna acestui an. Asta după ce, în august 2014, locuitorii Săcărâmbului s-au adunat în centrul satului pentru a încerca să găsească ei o soluţie în locul celor pe care îi plătesc să le facă dreptate. Supăraţi că le-au căzut pradă hoţilor şi de câte două-trei ori, unii proprietari de case din Săcărâmb au mers până într-acolo încât să susţină ideea evacuării forţate a suspecţilor. Până la urmă au semnat o petiţie pe care au înaintat-o mai multor instituţii centrale şi judeţene. În septembrie 2014, Poliţia şi mascaţii au descins la Săcărâmb la domiciliile a doi dintre suspecţi şi au adunat două microbuze cu obiecte furate depozitate de aceştia. Cei doi adolescenţi au fost duşi în faţa judecătorilor cu propunerea de a fi reţinuţi într-un centru de reeducare, dar instanţa a decis cercetarea lor sub control judiciar. Lucrurile s-au liniştit vreo două săptămâni, după care furturile au început să reapară.

Locuitorii sezonieri – victimele perfecte

Se pare că cele mai multe spargeri sunt date la casele hunedorenilor casele hunedorenilor care nu locuiesc permanent la Săcărâmb, ci le folosesc de primăvara până toamna. Alexandru Tokar este unul dintre cei păgubiţi: „Sunt deja vreo doi sau trei ani de când ne tot trezim cu casele sparte. Poliţia a tot făcut la dosare. În toamna acestui an, când doi dintre copiii suspectaţi de furturi au fost duşi în faţa instanţei, judecătoarea a zâmbit şi-a spus «De ce mi-aţi adus copilaşii ăştia drăgălaşi», după care a decis să-i lase în libertate şi să fie cercetaţi sub control judiciar. La început furau mai ales obiecte metalice de prin gospodării, probabil le vindeau la fier-vechi. Mie mi-au furat o dată 10 baloţi de plasă de sârmă din care voiam să-mi fac un gard. Apoi au început să intre şi în case de unde au furat aparatură electo-casnică, scule, orice lucru pe care l-ar putea vinde apoi. Ce reuşesc să vândă, vând la preţuri de nimic. Mai e o categorie de hoţi care fură din grădinile oamenilor. Ăştia au vechime mai mare. Unii s-au şi lăsat de meserie, pentru că acum sunt angajaţi cu acte-n regulă şi au apartamente cumpărate prin Deva", spune hunedoreanul. Acesta a avut parte de o experienţă şi mai neplăcută provocată de hoţii din Săcărâmb. Astă vară a organizat aici o tabără internaţională pentru terapii alternative ai cărei participanţi dormeau la corturi. Adolescenţii-hoţi i-au uşurat pe străini de aproape tot ce le-a căzut în mână. "Am chemat poliţia, am mers la suspecţi, pentru că-i ştiam care sunt şi, unul câte unul obiectele dispărute au început să reapară", adaugă Alexandru Tokar.

Zeci de plângeri doar în acest an

Conform IPJ Hunedoara, 20 de persoane din Săcărâmb au reclamat furturi din locuinţe ori gospodării doar anul acesta. Postul de Poliţie din comuna Certej instrumentează mai multe dosare însă hârtiile cu declaraţii şi procese verbale învârtite prin birouri nu-i opresc pe hoţi să-şi vadă de "treabă" în continuare, după cum recunoaşte însuşi primarul comunei, Petru Câmpian: "A fost acea descindere cu mascaţi din septembrie, apoi a vost linişte vreo două săptămâni, după care au reînceput să apară reclamaţiile de furt. Eu ştiu de vreo şase cazuri noi semnalate doar în octombrie şi noiembrie. Nu am ce să reproşez Postului comunal de Poliţie pentru că oamenii de aici chiar îşi fac treaba, deşi sunt doar patru la număr şi au de acoperit o comună cu opt sate, împrăştiate într-o zonă montană. Problema pleacă de la legislaţie. Mai mult, nici poliţie locală nu putem înfiinţa în comună din cauza unei reglementări care spune că avem voie la un post de poliţist local la fiecare 1000 de locuitori. Certejul are 3.123 de locuitori, ori pentru a fi eficient un asemenea serviciu aş avea nevoie de cel puţin şase poliţişti locali".

20 de persoane din Săcărâmb au reclamat furturi din locuinţe ori gospodării, doar anul acesta, conform IPJ Hunedoara