glasul-hd.ro Web analytics

Sport

S-a trecut la un nou sistem în rugbyul românesc

Conform dorinţei Federaţiei Române de Rugby, începând din acest an, 2016, sistemul competiţional în rugbyul autohton s-a modificat. Mai precis, meciurile din campionat la toate cele trei niveluri – Superligă, Divizia Naţională şi Divizia A – nu se vor mai desfăşura pe durata unui singur an calendaristic, ci în sistemul toamnă – primăvară (ca la fotbal sau handbal).

Modificări s-au produs şi în ceea ce priveşte componenţa celor trei divizii, iar o altă schimbare importantă este renunţarea la sistemul cu play-off şi play-out şi revenirea la cel anterior, cu semifinale şi finală. În ceea ce o priveşte pe Ştiinţa Petroşani, reprezentanta judeţului nostru, ea va continua în eşalonul secund.

Ştiinţa Petroşani a rămas în Divizia Naţională

Povestea (până la urmă tristă) a Ştiinţei Petroşani, echipă care a câştigat ediţia 2015 a Diviziei Naţionale de Seniori (DNS), dar nu s-a putut înscrie în Superliga CEC Bank din cauza cheltuielilor suplimentare pe care participarea aici le implică – circa 30.000 de euro – am prezentat-o pe larg în „Glasul Hunedoarei”. Cu toate că Federaţia a încercat să completeze numărul cluburilor din prima ligă, redus la şase în urma desfiinţării Farului Constanţa, una din echipele de mare tradiţie şi valoare din rugbyul românesc, până la urmă o singură formaţie s-a încumetat – şi a avut resurse – să facă pasul decisiv spre Superligă: Politehnica Iaşi, echipă care se bucură de o puternică susţinere financiară din partea autorităţilor locale.

Desigur, Ştiinţa Petroşani a fost şi ea chemată de către oficialii Federaţiei să participe la Superligă în noul campionat, la fel ca şi CS Năvodari şi RCM Galaţi, însă motivele de ordin financiar au împiedicat-o să dea curs invitaţiei.

Astfel, Superliga CEC Bank va avea la start în 2016 doar şapte formaţii: Timişoara Saracens, Ştiinţa Baia Mare, Steaua, Dinamo, Olimpia Bucureşti, U Cluj şi Politehnica Iaşi.

Modificări şi în DNS

Prin trecerea Politehnicii Iaşi în eşalonul superior, ca şi prin retragerea din campionat a CSA Steaua U23 şi CSM Bucureşti U23, Divizia Naţională de Seniori va lua startul în noua ediţie de campionat în această toamnă într-o formulă de opt echipe: Ştiinţa Petroşani, CS Năvodari, RCM Galaţi, RC Bârlad, CSU Bucovina Suceava, Stejarul Buzău, CS Mănăştur, CSUAV Arad. Sunt aceleaşi care au luat startul în primăvară în a doua grupă valorică a Cupei României, desfăşurată în acest an într-o formulă de tranziţie menită să acopere golul competiţional prea mare, de circa nouă luni, dintre cele două ediţii de campionat.

Ca o paranteză, unele echipe din DNS ar fi agreat mai mult o Superligă alcătuită din zece competitoare, care ar fi avantajat şi pe „cei mici” la capitolul jocuri. Aceasta deoarece în această formulă ar fi întâlnit şi adversari de calibrul lor, pentru că diferenţa dintre ele şi combatantele care şi dispută poziţiile fruntaşe în Superligă, gen Timişoara sau Baia Mare, este într-adevăr mult prea mare. În Divizia Naţională echipele sunt alcătuite în marea lor majoritate din jucători tineri şi foarte tineri, iar decalajul dintre ei şi cei din Superligă nu s-ar fi oglindit doar în scorurile de pe tabelă, ci şi mai ales la capitolul fizic. „Nu ne permiteam să avem o jumătate din lot pe bară după o serie cu Steaua, Baia Mare şi Timişoara, de exemplu. Copiii noştri trebuie încă să crească, nu să fie „rupţi” de jucători mult mai solizi şi cu mai multă experienţă”, spunea unul dintre antrenorii din DNS.

Calendar umplut şi cu rugby în şapte

Pe lângă întrecerile din Cupa României, unde Ştiinţa a terminat pe locul 2 în Seria “Vest”, după Stejarul Buzău, dar înaintea lui CS Mănăştur Cluj şi CSUAV Arad, calendarul competiţional până la reluarea campionatului mai cuprinde şi participarea la turnee de rugby în şapte, pentru a-i ţine în priză pe jucători. Doi rugbyşti de la Ştiinţa Petroşani, Remus Zaharescu şi Florin Lucian Tandea, au participat cu naţionala România 7’s la cele două etape de Rugby Europe Sevens Men’s Trophy, desfăşurate la Malmo şi la Praga. România a terminat pe locul 5 turneul din Suedia şi pe 3 cel din Cehia, în urma punctelor acumulate ocupând la final locul 4 în clasamentul general, după Irlanda, Ucraina şi Suedia. Câştigătoarea din acest an a fost, conform aşteptărilor, echipa Irlandei, care a promovat în Sevens Grand Prix Series.

Tags

Vezi și

Close