glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

S-a finalizat auditul. Oficial: Nereguli cu nemiluita la Teatrul de Artă din Deva

Zeci de contracte cu probleme a descoperit echipa de audit a Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, în urma verificărilor efectuate la Teatrul de Artă din Deva. Raportul a fost făcut ieri public, iar președintele CJ Hunedoara, Adrian David, susține că dacă nu respectă măsurile impuse de Serviciul de Audit Public Intern, directorul Teatrului de Artă din Deva trebuie să ,,plece acasă”.

 
În raportul întocmit de echipa de audit a Consiliului Județean Hunedoara, se arată, ,,negru pe alb”, că ceea ce spunea presa, încă în urmă cu câteva luni, este adevărat. Contracte întocmite defectuos, fără a respecta procedurile de achiziție publică, și servicii de publicitate pe bani mulți. Ba mai mult decât atât, au fost plătite facturi pentru curățenie, către firma SC Clean&Mediapub SRL, pentru suprafețe mult mai mari decât sunt ele în realitate. ,,Contractul conține următoarele clauze: Să presteze servicii de curățenie generală și după spectacole la sediul teatrului, pe o suprafață de 1.200 de metri (…). Din verificarea plăților efectuate, făcute pentru serviciile de curățenie contractate, am constatat următoarele: în factura nr. 264/16.08.2013 s-a înregistrat suprafața de 1.330 mp, a 7,5 lei/mp, în valoare totală de 9.975 de lei. (…) Suprafața justificată este cu 130 de metri pătrați mai mare decât cea înscrisă și asumată de ambele părți în contractul de servicii. Prin urmare, instituția a plătit servicii necontractate de 130 mp, în sumă de 975 de lei. În factura nr. 270/17.02.2014 s-a înregistrat suprafața de 2.750 mp, a 7,5 lei m/p, în valoare totală de 19.950 de lei. Suprafața facturată și plătită este cu 1.550 mp mai mare decât cea înscrisă și asumată de ambele părți în contractul de servicii și actul adițional încheiat. Prin urmare instituția a plătit servicii necontractate de 1.550 mp, în suma de 10.950 de lei”, se arată în raportul de audit, întocmit de Serviciul de Audit Intern al CJ Hunedoara.

Nelu Ardelean trebuie să recupereze banii

La punctul referitor la contractul întocmit de Teatrul de Artă din Deva cu firma Clean&Mediapub SRL, echipa de audit a impus și o serie de măsuri pe care Nelu Ardelean, directorul instituției, trebuie să le ia. ,,Managerul instituției va dispune verificarea în totalitate a facturilor emise de către furnizorul de servicii de curățenie în perioada 01.01.2013 – 31.03.2014, concordanța dintre documentele justificative atașate la factură și clauzele contractuale, stabilind eventualele diferențe și inițierea măsurilor de recuperare a sumelor plătite necuvenit. (…) Managerul instituției va dispune măsurile legale pentru recuperarea sumei de 11.925 de lei, plătite necuvenit furnizorului de servicii de curățenie”, se mai arată în raportul de audit.

Situație ,,critică” la plata facturilor 

Neregulile din documentele Teatrului sunt nenumărate, iar asta este arătat și prin aprecierea pe care i-a oferit-o echipa de audit, în urma verificărilor. În grila de evaluare, la rubricile ,,Documente justificative care stau la baza efectuării plăților” și ,,Plata facturilor de achiziții de produse, lucrări și servicii”, Teatrul de Artă a primit calificativul ,,critic”. ,,În urma verificării unui numar de 44 de facturi, s-au constatat următoarele: un număr de 44 de facturi nu au fost vizate de către compartimentele de specialitate emitente. Un număr de 38 de facturi nu au fost vizate <bun de plată> de către ordonatorul de credite sau persoana împuternicită. Din documentele auditate, s-a constatat în majoritatea cazurilor că facturile emise de prestatorii de servicii au fost plătite fără a fi însoțite de documente din care să rezulte că serviciile respective au fost realizate”, se arată în raportul de audit.

David: Cine nu respectă măsurile impuse <pleacă acasă>                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Președintele Consiliului Județean, Adrian David, a semnalat că auditul de la Teatru a mai scos la iveală și nereguli în ceea ce privește publicitatea. ,,La ultima ședință de Consiliu Județean, am făcut o rectificare negativă, le-am luat toate sumele pe care le-au alocat dânșii pentru activități, care nu au legături cu cultura, respectiv 250.000 de lei. Ei aveau alocat pentru tot ce înseamnă publicitate 300.000 de lei,  mult prea mult pentru Teatrul de Artă din Deva, care e un teatru <gazdă>. Nu sunt mulțumit de ceea ce am găsit acolo, nici de activitatea artistică. Am impus măsuri, în urma auditului, iar ei au 30 de zile pentru implementarea lor. Dacă măsurile nu vor fi respectate, la anul, atunci când trebuie făcută evaluarea instituției, domnul Nelu Ardelean va fi înlocuit. Sunt trasate sarcini atât administrative, cât și tehnice. Sunt contracte întocmite defectuos, sunt proceduri ce nu au fost respectate. Cine nu respectă măsurile echipei de audit, și aici nu mă refer doar la Nelu Ardelean, pleacă acasă”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Adrian David.