glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Românii din Gyula (re)descoperă Hunedoara

Un grup de etnici români din Ungaria s-a aflat, la finele săptămânii trecute, în judeţul Hunedoara, în cadrul unui proiect iniţiat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Este vorba despre 50 de persoane, majoritatea din oraşul maghiar Gyula. Din grup au făcut parte şi cadre didactice ale Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, precum şi trei membri ai unui grup de dansuri tradiţionale româneşti existent în zona amintită.

„ Cred că este foarte constructiv pentru noi să cunoaştem cât mai mult din valorile poporului din care ne tragem, din valorile de cultură şi civilizaţie românească. Gyula se mai numeşte centrul românilor din Ungaria iar liceul îi adună pe tinerii din satele şi şcolile limitrofe graniţei româno-maghiare”, a declarat Maria Gurzău Czegledi, directorul liceului amintit.

Vineri, grupul a vizitat Castelul Corvinilor, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane şi Muzeul Aurului din Brad, iar sâmbătă a fost primit în Sala Festivă a Consiliului Judeţean de către ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, şi preşedintele CJ, Mircea Bobora.

Duminică, etnicii români din Gyula au avut parte de o vizită la Cetatea Alba – Carolina.

Vizita a fost organizată prin intermediul proiectului „Descoperă şi cunoaşte România”, demarat anul trecut de Ministerul Românilor de Pretutindeni.