glasul-hd.ro Web analytics

Sport

România s-a calificat la Europeanul de futsal de anul viitor

Naţionala de futsal a României, alcătuită pe osatura campioanei Autobergamo Deva, s-a calificat la Campionatul European 2018 din Slovenia după victoria cu 7 – 4 obţinută în faţa Georgiei. Într-o partidă disputată marţi seară la Tbilisi, România a şters complet imaginea acelui 2 – 2 nefavorabil înregistrat în manşa tur din play-off de la Deva şi a jucat mult mai aproape de adevărata ei valoare, iar scorul înregistrat a fost o consecinţă directă a acestui fapt.

Cu opt jucători de la Autobergamo – au mai fost patru de la Informatica Timişoara şi câte unul de la Odorheiu Secuiesc şi St. Andrew (Malta) – pe foaia de joc, România va juca la turneul final al Europeanului de anul viitor, revenind astfel între primele 12 echipe ale continentului. Tragerea la sorţi a grupelor Euro 2018 are loc mâine, de la ora 13, la Ljubljana.

Dramatism până pe finalul partidei

Meciul de la Tbilisi s-a disputat în cea mai mare parte pe aceleaşi coordonate ca şi cel de la Deva, cu un echilibru menţinut pe teren şi pe tabelă până aproape de fluierul final de dârzenia şi organizarea în joc a georgienilor în faţa unei echipe a României evident superioare valoric. Au fost şi dese răsturnări de scor şi de situaţie, datorită cărora calificarea a părut să surâdă pe rând celor două formaţii.

Jocul a început cum nu se putea mai bine pentru ai noştri şi în minutul 4 Savio Valadarez, autorul golurilor României din partida tur, a deschis scorul. A urmat însă reacţia imediată a Georgiei, care a întors rezultatul cu două goluri într-un interval de numai un minut, reuşite de Kakabadze (min. 6) şi Sebiskveradze (min. 7). Acelaşi Sebiskveradze a majorat avantajul gazdelor la 3 – 1 în minutul 12, dar la numai câteva secunde după ce balonul a fost repus de la centrul terenului deveanul Paulo Ferreira a înscris şi a redus diferenţa. Egalarea a venit chiar înainte de pauză, adusă de un alt devean, Florin Matei, care a stabilit scorul primei reprize la 3 – 3.

Partea secundă a avut acelaşi debut favorabil alor noştri ca şi prima şi la nici două minute de la reluarea jocului acelaşi Savio Valadarez interceptează un balon, trece de apărarea georgiană şi înscrie din nou, preluând conducerea pentru România. Gazdele revin însă şi egalează un minut mai târziu prin Kurtanidze. A fost însă ultima oară când s-a înregistrat egalitatea pe tabela de scor, pentru că finalul a aparţinut în întregime românilor. Tot Savio a fructificat o pasă venită de la căpitanul lui Autobergamo, Cristi Matei, pentru 5 – 4 în minutul 27. Cu şase minute înainte de final Emil Răducu, căpitanul Naţionalei, îşi trece şi el numele pe lista marcatorilor, iar orice dubii şi emoţii ar mai fi rămas în privinţa calificării sunt spulberate de acelaşi Savio, care înscrie al patrulea său gol şi al şaptelea al României în acest meci.

Ce ne aşteaptă la turneul final

Să spunem înainte de orice altceva că în celelalte trei partide din play-off, disputate marţi seară, calificarea s-a decis la diferenţă de un singur gol la scorul general al dublei manşe, dovadă echilibrul extrem la care s-a ajuns la acest nivel în futsalul european. Serbia a învins Cehia după egalul din tur, Polonia a întors rezultatul cu Ungaria din prima manşă şi Franţa – victorie surprinzătoare în Croaţia se alătură României şi celorlalte opt echipe calificare deja la Euro 2018.

Turneul final va avea loc în Slovenia, între 30 ianuarie şi 10 februarie anul viitor. Cele 12 formaţii participante vor fi împărţite în patru grupe de câte trei, iar primele două clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală, începând cu care competiţia va intra în fazele eliminatorii. Iată şi urnele valorice alcătuite pe baza coeficienţilor UEFA pentru tragerea la sorţi de mâine:

urna 1: Slovenia (ţara gazdă), Spania (deţinătoarea titlului), Rusia, Portugalia

urna 2: Italia, Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan

urna 3: Serbia, ROMÂNIA, Polonia, Franţa

Menţionăm că Slovenia va fi repartizată în grupa A, iar Rusia şi Ucraina nu vor putea face parte din aceeaşi grupă, conform unei decizii a Comitetului de Urgenţă al UEFA (din motive politice, evident).

Duminică se reia campionatul

Întreruptă pentru meciul Naţionalei cu Georgia, Liga întâi la futsal programează duminică, 1 octombrie, primele întâlniri din etapa a patra. Acestea sunt City’Us Târgu Mureş – FK Odorheiu Secuiesc şi Imperial Wet Miercurea Ciuc – United Galaţi. Luni se joacă al treilea meci al rundei, Spicom Sf. Gheorghe – Muncitorul Reşiţa. Cele două echipe care au contribuit cu cei mai mulţi jucători la calificarea României, Autobergamo şi Informatica, au programul decalat. Autobergamo joacă marţi la Deva cu Dunărea Călăraşi, iar partida Informaticii de la Iaşi, cu CSM Politehnica, va fi reprogramată. Conduce în clasamentul Ligii 1 campioana Autobergamo, cu maxim de puncte, nouă, urmată în clasament de Timişoara şi Odorhei, cu câte şapte puncte, şi de Dunărea şi United cu câte şase.

Georgia – România 4 – 7 (3 – 3)

GEORGIA: Kupatadze, Bukia – Chanukvadze, Mateus Da Silva, Bobokhidze, Sebiskveradze, Kakabadze, Lukava, Tophuria, Kobaidze, Todua, Maisaia, Kurtanidze, Santos Rodrigo. Antrenor Avtandil Asatiani

ROMÂNIA: Iancu, Toniţa – Fl. Matei, Ferreira, Ignat, Valadares, Cr. Matei, Răducu, Lupu, Oliveira, Stoica, Szocs, Csoma, Pânzaru. Antrenor Robert Lupu.

Rezultatele meciurilor din play-off

Serbia – Cehia 4 – 4 (4 – 3 în tur)

Georgia – România 4 – 7 (2 – 2 în tur)

Polonia – Ungaria 6 – 4 (1 – 2 în tur)

Croaţia – Franţa 4 – 5 (1 – 1 în tur)

Programul turneului final Euro 2018

Faza grupelor

30 ianuarie:
Grupa A: Slovenia – A3
Grupa B:  B1 – B3
31 ianuarie:
Grupa C: C1 – C3
Grupa D: D1 – D3
1 februarie:
Grupa A: A3 – A2
Grupa B: B3 – B2
2 februarie:
Grupa C: C3 – C2
Grupa D: D3 – D2
3 februarie:
Grupa A: A2 – Slovenia
Grupa B: B2 – B1
4 februarie:
Grupa C: C2 – C1
Grupa D: D2 – D1

Sferturi de finală

5 februarie:
QF1: Loc 1 A – Loc 2 B
QF2: Loc 2 A – Loc 1 B
6 februarie:
QF3: Loc 1 C – Loc 2 D
QF4: Loc 2 C – Loc 1 D

Semifinale
8 februarie:
SF1: QF1 – QF3
SF2: QF2 – QF4

Finale
10 februarie:
Finala mică pentru locurile 3 – 4

Finala mare pentru locurile 1 – 2