glasul-hd.ro Web analytics

Sport

România a remizat cu Georgia la Deva, calificarea se joacă la Tbilisi

Aşa cum anticipam în avancronica partidei de marţi dintre România şi Georgia din play-off-ul Campionatului European de futsal, ierarhiile în sport sunt uşor de răsturnat în ziua de azi. Chiar dacă dacă peste 20 de locuri despărţeau cele două formaţii în clasamentul FIFA înaintea întâlnirii directe, pe teren lucrurile au stat mult mai echilibrat decât era de presupus şi, să fim sinceri, decât ne aşteptam.

Până la urmă meciul s-a terminat la egalitate, 2 – 2, un rezultat care deşi mută prima şansă la calificare în tabăra georgiană nu răpeşte cu totul speranţele României de a fi prezentă la turneul final European de anul viitor din Slovenia. Salvatorul, nu „al patriei” ca Toto Schillaci în ’90, ci al Naţionalei noastre, a fost proaspăt naturalizatul Savio Valadares, cel care a înscris ambele goluri pentru „tricolori”.

Conduşi cu două goluri diferenţă la pauză

La cum a început meciul se părea că nu vor fi probleme deosebite pentru ai noştri şi victoria va veni chiar la o diferenţă liniştitoare pentru manşa retur. Portarul georgian a avut de lucru încă din secunda 20, când a prins şutul lui Robert Matei, pentru ca tot în primul minut de joc să intervină la o pasă trimisă cu capul de Ignat pentru Savio şi să respingă cu piciorul în aut. Însă oaspeţii au echilibrat foarte rapid disputa şi, cu o echipă bine aşezată în teren, solidă şi agresivă, au blocat practic toate culoarele de pătrundere la atacurile României. Mai mult, naturalizaţii lor Santos şi da Silva au inventat mingi rapide pe contraatac şi au început să creeze deranj la poarta lui Iancu.

Santos Fumaca a tras primul semnat de alarmă în minutul 5, când şutul său din poziţie bună s-a oprit în blocaj. În replică, Robert Matei a avut în min. 8 un contraatac purtat până pe linia de fund adversă, a trecut şi de portarul Buka, dar nu a venit nimeni la susţinere şi faza s-a încheiat fără finalitate.

Golul a căzut în minutul 10, însă în poarta noastră. Fumaca a prelucrat o minge prin apărarea amorţită a gazdelor şi l-a servit impecabil pe Kurtanidze, care din apropiere şi cu poarta goală a îndeplinit formalitatea înscrierii golului, trimiţând sub transversală.

A urmat forcingul României, cu voleul lui Oliveira pe lângă poartă după o combinaţie cu Răducu şi şutul lui Ferreira trimis razant peste (ambele în min. 12), precum şi pasa excelentă a lui Ignat pentru Savio terminată cu şutul slab al acestuia în portar (min. 14). Şi de data aceasta s-a confirmat că ratările se răzbună, pentru că în minutul 15 Kakabadze scapă singur pe contraatac şi nu îl iartă pe Iancu, ducând scorul la un 0 – 2 greu de anticipat. Nu mai pot schimba rezultatul până la pauză Robert Matei – şut respins cu piciorul de Buka, Răducu – trimite pe lângă după o combinaţie cu Szocs şi Stoica – voleu peste poartă.

Joc mai animat în repriza secundă

Ocaziile mari în dreptul României vor veni după pauză. Aceasta însă doar după ce Iancu ne salvează în două rânduri la contraatacurile lui Tophuria (la care da Silva a trimis pe lângă poartă) şi Fumaca (min. 22, respectiv 24). Minutul 25 al partidei a fost unul aproape incredibil, cu două goluri şi alte trei şanse de gol într-un interval de numai 50 de secunde. Savio Valadares marchează după o acţiune individuală excelentă a lui Mimi Stoica, apoi Felipe Oliveira are două şuturi respinse  de portar, iar Ferreira unul pe lângă poartă. Tot Savio este cel care înscrie şi golul egalizator, după o minge recuperată dintre doi adversari şi un şut fără speranţă la rădăcina barei.

Perioada bună din jocul României a continuat cu ocaziile lui Răducu – lovitură liberă, Oliveira – şut peste vinclu, Csoma – a lovit greşit balonul cu capul din poziţie de gol şi Ignat – preluare frumoasă şi şut puţin pe lângă poartă.

Georgienii şi-au revenit însă din şocul egalării şi au echilibrat iarăşi jocul, cu aceiaşi Kurtanidze, da Silva şi Fumaca în prim-plan la finalizare. Oliveira şi Savio în câte două rânduri, Robert Matei, Mimi Stoica şi Răducu nu reuşesc în ultimele zece minute golul victoriei, amânând deznodământul calificării pentru returul de la Tbilisi, de pe 26 septembrie.

România – Georgia 2 – 2 (0 – 2)

ROMÂNIA: Vlad Iancu, Petrişor Toniţă – Robert Matei, Cristi Matei, Florin Ignat, Savio Valadares, Emil Răducu, Paulo Ferreira, Mimi Stoica, Alpar Csoma, Felipe Oliveira, Laszlo Szocs, Robert Lupu, Adrian Pânzaru. Antrenor Robert Lupu.

GEORGIA: Buka Tomike, Alexander Jamburia – Silva Santos “Fumaca”, Mateus da Silva, Nikoloz Kurtanidze, Shota Tophuria, Murtaz Kakabadze, Shota Chanukvadze, Gia Nishnnianidze, Levan Kobaidze, Irakli Todua, Kakhaber Maisaia, Archil Sebiskveradze, Georgi Nikvashvili. Antrenor Avtandyl Asatiani.