glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Rezilieri de contracte şi penalizări pe autostrada Lugoj – Deva. Ministrul Transporturilor a făcut controale neanunţate repetate la o zi distanţă pe autostradă

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a verificat ritmul lucrărilor de pe loturile 2, 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva. A făcut-o de două ori, în două zile diferite, după ce a încercat să-i păcălească pe constructori.

Răzvan Cuc (în centrul imaginii) a ajuns miercuri după-amiaza în judeţ, după ce a făcut o vizită pe şantierul autostrăzii Sebeş – Turda, însoţit de directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă. A mers pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva şi, la finalul „controlului”, le-ar fi spus că pleacă spre Bucureşti. N-a făcut însă asta, ci a înoptat în judeţ, iar joi dimineaţa s-a întors pe şantiere, în jurul orei 08.00. „A vrut să vadă dacă, după plecarea sa, constructorii îşi respectă sau nu angajamentele de mobilizare. Se pare că e, din nou, nemulţumit de ritmul în care se lucrează mai ales pe lotul 3. I-a şi băgat în şedinţă, joi dimineaţa, pe cei care răspund de lotul 3 al autostrăzii”, ne-a mărturisit o sursă din conducerea administrativă a judeţului.

Postări revoltate

Joi seara, ministrul Transporturilor a postat pe contul său de facebook: „Din nou probleme la Autostrada Lugoj – Deva, pe loturile 2 şi 3. M-am săturat de vorbe şi de explicaţii puerile, aşa că trec la fapte. Aplicăm rezilieri parţiale şi penalităţi pentru fiecare întârziere pentru a se înţelege clar că, în România, trebuie respectate termenele şi calitatea lucrărilor”.

Simultan, Cuc a publicat şi trei înregistrări video ale discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii firmelor de construcţii care lucrează pe loturile 2 şi 3. Într-unul dintre filmuleţe, un inginer (probabil de pe lotul 2) îi spune ministrului că ritmul lucrărilor a fost încetinit de caniculă. „Atunci nu mai lucrăm. Iarna nu lucrăm, că nu ne permit normativele, vara avem caniculă şi mai şi plouă, ş-atunci nu mai lucrăm deloc. Şi gata!

Eu vă spun un lucru: nu mai găsiţi numai scuze pe care eu nu le mai tolerez”, reacţionează Răzvan Cuc, după care îi ordonă lui Ştefan Ioniţă, şeful CNAIR: „Penalităţi! Îi rupeţi cu penalităţi. Şi, dacă nu reuşim, reziliaţi parţial contractul pe secţiuni”.

Lucrări care au cedat

Tot în contradictoriu a discutat ministrul şi cu reprezentantele companiei spaniole care se ocupă de lotul 3 al autostrăzii (Holdea – Ilia): „Eu sunt ministru din luna ianuarie. Vin pe un lot unde mi s-a spus aşa: că avem un progres fizic foarte mare şi că anul ăsta îl finalizaţi. Anul ăsta găsesc trei probleme care, mie cel puţin, îmi arată că e imposibil să finalizăm anul ăsta. Ca s-avem o lucrare de calitate bună, nu doar să ne jucăm de-a autostrada. Înţeleg că studiile geo-tehnice întârzie să vină. Terasamentul ăsta înţeleg că trebuie să-l dărâmaţi. Acum mergem la kilometru 57 unde-a fost cedarea de terasament…”

Ştefan Ioniţă intervine în discuţie: „ Domnu’ ministru, având şi calitatea de proiectant ei trebuiau să ştie toate problemele astea. Nu poţi să vii acum să spui că nu ştiai de ele. E penibil! Un constructor cu experienţa lor să vină să spună aşa ceva”.

Reprezentantele companiei spaniole încearcă să spună. „Ţinem la calitate, facem lucrări de calitate…” dar sunt întrerupte de ministrul transporturilor: „Eu nu văd calitate aicea. Asta-i singura problemă. Văd că, după ce s-a turnat, venim, decopertăm şi tre’ să dăm totul la o parte. Asta nu e calitate. Mai ales că înţeleg c-aţi şi fost proiectant pe lucrarea asta, deci sunt probleme pe care trebuia să le ştiţi dumneavoastră”.

Reziliere anunţată de CNAIR

Într-un al treilea filmuleţ, de pe lotul 3, se vede un taluz care nici bine n-a fost terminat că a şi început să alunece, iar, în aceeaşi zonă, şanţurile de pe marginea viitoarei autostrăzi sunt deja colmatate. Firma spaniolă dă vina pe ploile abundente din această vară.

La câteva minute după postările lui Răzvan Cuc, CNAIR a anunţat oficial că „În urma constatării mai multor nereguli sesizate la fața locului s-a decis rezilierea parţială a contractului pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva dar și penalizarea Antreprenorilor care nu au respectat termenele și calitatea lucrărilor. De asemenea Consultanții au primit penalități pe Loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Lugoj-Deva, pentru că  nu au supravegheat corespunzător lucrările”.

Tags