glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Revoltător: un pelerin a încercat să-l dezgroape pe Arsenie Boca

Un bărbat a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca. Individul a vrut să dovedească faptul că „Sfântul Ardealului” merită să fie canonizat.

Ioan Chiuzbăian, în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş a ajuns, miercuri, la Mănăstirea Prislop. Voia să petreacă mai multe zile aici ca să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca. Nu se ştie exact unde a înnoptat. Se ştie însă că, de miercuri, zi de zi a stat la poarta mănăstirii, strigând în gura mare că părintele Arsenie Boca trebuie dezgropat ca să se dovedească foarte clar că merită să fie canonizat. A fost însă lăsat în pace şi de personalul mănăstirii, şi de jandarmi şi de paznici.

Chiubăian, necredinciosul

Vineri seara, după lăsarea întunericului a mers la mormântul situat într-o poiană, la 300 de metri de cea mai apropiată clădire a aşezământului monahal. În jurul orei 23.00 a fost surprins („de personalul mănăstirii” după cum anunţa IPJ Hunedoara) săpând pe mormântul la care mii de pelerini vin zilnic să se roage. Apucase deja să decoperteze mormântul pe toată lungimea şi lăţimea sa şi să se afunde în pământ mai bine de o jumătate de metru. La apariţia paznicului mănăstirii, bărbatul a fugit în pădure. Abia spre dimineaţă a fost prins de poliţişti. Ioan Chiuzbăian a fost reţinut pentru cercetări, preţ de 24 de ore, începând de sâmbătă dimineaţa. El riscă o pedeapsă de până la doi ani de închisoare. Bărbatul, care se pare că suferă de ciroză, după cum spun poliţiştii, a declarat că a vrut să-l dezgroape pe părintele Arsenie Boca pentru a demonstra că trupul acestuia nu a putrezit complet şi că „Sfântul Ardealului” trebuie să fie canonizat. „Sfântul mi-a poruncit, în numele Tatălui ş-al Fiului ş-al Sfântului Duh! Binecuvântată să fie Împărăţia! Preafericite Părinte Patriarh, convoacă membrii Sfântului Sinod de urgenţă şi Sfântu' aşteaptă să iasă afară din groapă! Te roagă Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Domnul!”, a strigat Ioan Chiuzbăian în momentul în care a fost scos de la audieri, sâmbătă. Măicuţele de la Mănăstirea Prislop au refuzat să facă orice comentariu. Sâmbătă dimineaţă mormântul era deja acoperit la loc.

Obiectiv păzit de firma ginerelui lui Blaga

Întrebaţi cum a fost posibil incidentul, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara ne-au declarat că, la Prislop, Jandarmeria acţionează doar atunci când se înregistrează un aflux mare de pelerini, în special la sfârşit de săptămână şi la sărbătorile religioase, pentru a asigura ordinea publică. Tot reprezentanţii Jandarmeriei mai spun că, pentru servicii de pază, Mănăstirea Prislop are un contract cu o firmă specializată, iar acea firmă se numeşte Axis Corporate Security, adică firma lui Ionuţ Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga (Rudeanu este în prezent arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi comis o evaziune fiscală în valoare de 600.000 de euro).
Declaraţiile măicuţelor, intermediate de purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pr. Gabriel Miricescu, pot scoate din culpă, cel puţin parţial, firma de pază: „Actul de profanare credem că a durat cel mult 20 de minute. Adică exact timpul în care paznicul firmei specializate a făcut un rond de la mormânt până la poarta mănăstirii şi înapoi. Bărbatul a fost surprins de către paznicul mănăstirii, angajat al firmei de pază, nu de către personalul mănăstirii (cum a anunţat iniţial IPJ Hunedoara). Probabil că acest domn a stat ascuns undeva, după copaci, iar când a plecat paznicul s-a apucat să sape”.

Pericol nesesizat la timp

Părintele Gabriel Miricescu mai spune că profanarea nu a fost atât de amplă şi de gravă, pe cum s-a anunţat iniţial, sâmbătă dimineaţa: „Nu s-a decopertat mormântul pe întreaga suprafaţă şi nici nu a ajuns la un metru adâncime, cum am auzit prin alte părţi. Pe o porţiune a mormântului s-a înlăturat un strat afânat de pământ de vreo 40 de centimetri”.
Reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei adaugă că Ioan Chiuzbăian nu a fost cazat la mănăstire şi nu era un obişnuit al locului: „De vreo trei, patru zile stătea la poarta mănăstirii, în exteriorul lăcaşului de cult şi, din când în când, mai striga în gura mare că părintele Arsenie Boca trebuie canonizat, că ar trebui dezgropat. Lumea şi măicuţele de la mănăstire l-au lăsat în pace. Nu a prevăzut nimeni că ar putea recurge la un asemenea gest, care depăşeşte limitele legale, ce să mai vorbim despre limitele morale. Nu-mi explic de ce a făcut asta. Un om echilibrat sută la sută n-ar face aşa ceva. Poate c-a fost dorinţa lui arzătoare ca părintele Boca să fie canonizat. Poate că sunt şi alte motive, nu-mi dau seama”.

Măsuri speciale

Părintele Gabriel Miricescu adaugă că, probabil, la mormântul „Sfântului Ardelenilor” va avea loc o slujbă religioasă în care locul va fi stropit cu apă sfinţită, însă nu va fi vorba de vreun demers religios de amploare deoarece, din fericire, nu s-a ajuns la oseminte. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei mai spune că în jurul mormântului se va amenaja o structură de lemn de tipul unui baldachin, care va fi închisă pe timp de noapte, decizia în acest sens fiind luată cu câteva luni în urmă, însă nepusă în practică până acum.