glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Revoltă la Brad, pentru salvarea istoriei. Brădenii protestează privind starea deplorabilă a gării

Nemulțumiți de faptul că autoritățile statului ignoră situația critică în care a ajuns gara din municipiul Brad, mai mulți brădeni au anunțat o serie de proteste în Piața Tricolorului din municipiu. Protestele încep astăzi și se vor desfășura până la sfârșitul lunii iulie.

În ultimii aproximativ zece ani, atât brădenii cât și reprezentanții Primăriei din Brad au făcut nenumărate solicitări către autorităţile statului pentru demararea lucrărilor de renovare a Gării din localitate. În plus, în luna aprilie a acestui an, tânărul brădean Raul Florin Matei a trimis mai multe petiţii către toate instituţiile statului în speranţa că această bijuterie arhitectonică va fi salvată de la prăbuşire. După o lună de la semnalul de alarmă tras, brădeanul a primit răspunsuri de la autorități, inclusiv de la Președinție și de la Avocatul Poporului, din care reiese că, în termen legal, se va găsi o soluție pentru Gară. De asemenea, luna trecută, Raul Matei a primit un răspuns şi de la Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA, proprietarul staţiei CFR Brad, din care a reieșit că gara a fost cuprinsă în lista obiectivelor de investiţii finanţate din surse proprii CNCF ,,CFR” – SA pentru anul 2015. Cu toate acestea, și în condițiile în care accesul în clădire a fost strict interzis, iar personalul CFR din imobil a fost evacuat, se pare că deocamdată nimeni nu a mișcat un deget pentru începerea lucrărilor de renovare și consolidare a clădirii.

Încep protestele pentru salvarea gării

Nemulțumiți de această situație și enervați de nepăsarea autorităților statului mai mulți brădeni sunt dispuși să facă orice pentru salvarea istoriei Bradului. Începând de astăzi și până la sfârșitul lunii, în Piața Tricolorului din Brad, se vor desfășura o serie de proteste. „Începând cu data 06 iulie 2015, de luni până vineri, și până în data de 31 iulie 2015, între orele 18.00-19.00, în fața clădirii fostei Primării Brad, Piața Tricolorului, toți cetățenii de bună credință sunt invitați să ni se alăture în condiții pașnice și de siguranță la protestul deschis în legătură cu starea deplorabilă a clădirii stației de călători C.F.R. Brad. Totodată, demersul nostru vine ca un act de mâhnire legat de răspunsurile primite la petițiile înaintate autorităților centrale cu atribuții directe în acest aspect. Se va face încă un memoriu, de această dată însoțit și de semnăturile dumneavoastră de susținere și se va înainta Ministerului Transporturilor, Ministerului Culturii, Guvenului României, în atenția Premierului, Victor Viorel Ponta. Adunarea se va desfășura cu acordul Comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Municipiul Brad și în conformitate cu legea 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Protesul va fi unul pașnic, civilizat, apolitic și nu va tolera nicio instigare la violență și huliganism”, susțin inițiatorii protestului.

O bijuterie arhitectonică, în prag de prăbușire
 
În urmă cu aproximativ cinci ani au apărut primele semne îngrijorătoare legate de rezistenţa clădirii în care funcţionează Staţia CFR din Brad, în momentul în care tavanul sălii de aşteptare şi al pridvorului a început să se desprindă. Mai mult, geamurile sunt sparte, uşile sunt rupte, tencuaiala este căzută în proporţie de 80 la sută, iar cel mai îngrijorător este faptul că planşeul dintre parterul clădirii şi subsol a cedat prăbuşindu-se în pivniţă. Specialiştii în construcţii consideră că dacă în maximum șase luni nu se vor efectua lucrări de consolidare este foarte probabil ca aceasta să se prăbuşească.