glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Revoltă la Bobâlna: zeci de săteni reclamă contractele cu firma unui francez

Supărare, nervi și drepturi încălcate în satul Bobâlna, din comuna hunedoreană Rapoltu Mare. Nemulţumiţi de felul în care o societate condusă de un francez gestionează relaţia proprietar-arendaş, mai mulţi săteni au apelat la justiţie. Unii au avut câştig de cauză, alţii nu. Reprezentanţii firmei neagă acuzaţiile şi spun că societatea şi-a respectat mereu obligaţiile contractuale, considerându-i pe unii dintre cei care reclamă că împrăştie „calomnii” pentru că ar avea „diferite interese”.

Cu ani în urmă, în satul Bobâlna, din comuna Rapoltu Mare, zeci de săteni cu bună credință și-au dat terenurile în arendă unui francez, iar acum se consideră „ţepuiţi”. Oamenii, majoritatea trecuți de 60 de ani, se plâng că nu și-au primit producția (în principal cereale) și susțin că sunt dispuși să renunțe la bani și produse, numai să li se rezilieze contractul cu această firmă  pe care ei o consideră una „fantomă”. „În anul 2008, am încheiat un contract pe șase ani cu S.C. Piaro SRL, reprezentată de Calinon Paul Rene Charles, pentru arendarea terenului. La început, lucrurile au mers relativ bine, chiar primeam arenda la timp. După câțiva ani, au început problemele. Nu eram niciodată anunțați când primim arenda, și îmi amintesc că într-un an, mai trebuia să îmi dea 100 kilograme/ha și nici în zi de astăzi nu le-am primit. Când am mers la o anume doamnă Elena Silvășan să ne cerem drepturile, pentru că pe francez l-am văzut doar o dată și atunci ne-a vorbit în franceză, iar noi nu am înțeles, ne-a spus să suntem oameni <de tot rahatul>. Această doamnă Silvășan nu apare în niciun contract, în niciun act, dar tot timpul ea lua legătura cu noi pentru arendă, chiar dacă administratorul firmei era Mariana Ștefoni”, spune Ana Toma, o săteancă păgubită din Bobâlna.

Acuzații de tâlhărie

Pe lângă faptul că (după cum spun ei) sătenii din Bobâlna au fost jigniți în nenumărate rânduri de reprezentanții firmei, aceștia o acuză pe Elena Silvășan, fost viceprimar al comunei Rapoltu Mare, că în anul 2012 i-a presat să semneze un contract incorect, dacă mai vor să își primească arenda. De frică, sătenii au semnat contractele, neștiind că le-a fost prelungită perioada de arendare a terenurilor, până în 2018. „În anul 2012, a venit la noi (n. red. doamna Silvășan) și ne-a spus că dacă vrem să primim producțiile, trebuie să semnăm un contract. De teamă că nu ne primim nici cerealele și nici banii, pentru că așa ne-a amenințat, majoritatea sătenilor au semnat contractele respective, fără să le citească foarte atenți. Ca mai apoi să aflăm că firma SC Piaro SRL s-a transformat în SC AGROBERI NATUR SRL și că ne-au fost prelungite contractele până în anul 2018. Așa ceva nu se poate, și-au bătut joc de noi! Au profitat de faptul că suntem bătrâni și ne-au prostit. Mai mult decât atât, în urmă cu două săptămâni, doamna Silvășan ne-a anunțat că se dă arenda. Timp de o săptămână, am fost în fiecare zi să ne ridicăm producțiile și când în final am putut să le luăm, grâul era stricat, încolțit, toxic. Câțiva dintre noi l-au luat, dar nici animalele nu l-au putut mânca. Am fost să cerem socoteală doamnei Silvășan și doamnei Ștefoni, dar când am ajuns la firmă nu mai era nimeni”, susţine Gheorghe Sav, un alt păgubit din Bobâlna.

Cer rezilierea în instanţă

Când și-au dat seama că au fost înșelați, mai mulți săteni au dat în judecată firma. „Ne-am adunat vreo 40 de oameni și am dat societatea în judecată. A durat aproximativ un an până când ne-a fost înregistrată cererea și ulterior, la șapte oameni li s-a dat câștig de cauză, iar la restul nu. Nu am înțeles de ce nu am avut toți câștig de cauză pentru că acuzațiile și contractele erau la fel. Noi nu vrem despăgubiri, bani, nici produse, vrem doar să ni se rezilieze contractele pentru că în comună mai sunt și alți arendași, mult mai serioși, care dau oamenilor producțiile la timp. Nu este posibil ca cineva să ne fraierească cum vrea și nimeni să nu îi facă nimic”, spune Dumitru Herța.

Promisiuni pentru săptămânile următoare

Contactată telefonic de „Glasul Hunedoarei”,  reprezentanta neoficială a firmei reclamate de localnicii din Bobâlna, Elena Silvășan, a negat toate acuzațiile. Mai mult decât atât, ea susține că niciodată nu a pus presiune pe oameni să semneze anumite contracte și că, până la sfârșitul anului, sătenii vor primi cerealele sau banii aferenți terenurilor arendate. „Nu au primit oamenii arenda pentru că nu a mai fost grâu. Eu nu știu să fi fost stricat grâul, dar știu că au fost mai mulți săteni din Bobâlna care l-au refuzat, iar când s-au răzgândit și au vrut să îl ia, nu a mai fost. Cei care au refuzat să își ia arenda, vor primi la toamnă porumb sau bani. Practic, eu nu știu foarte multe detalii, ci doar am încheiat cu oamenii contractele de arendă. Nu i-am presat pe oameni să semneze acele contracte și nu cred că există cineva din Bobâlna care poate afirma acest lucru, în fața mea. La mine nu a venit niciodată nimeni să îmi reclame ceva, iar patronul firmei este un francez. Într-adevăr, eu le-am dat sătenilor bonurile prin care își ridică arenda, dar asta pentru că m-a rugat doamna Ștefoni, care este administratorul firmei, pentru că patronul are ceva probleme de sănătate și este în spital. Dacă cineva este nemulțumit de contract sau arendă, să vorbească cu el, nu cu mine”, a declarat Elena Silvășan. Şi Mariana Ștefoni susține că cel târziu până la mijlocul lunii decembrie sătenii își vor primi arenda cuvenită, dar neagă faptul că ar mai fi administrator al firmei. „În Bobâlna sunt mai mulți oameni care agită spiritele, dar conform contractului pe care îl au sătenii cu firma condusă de francez, lucrurile stau cam așa: în perioada 15 septembrie-15 decembrie toți arendașii își primesc cerealele. Pe raza satului Bobâlna s-a cultivat doar orzoaică și floarea-soarelui, nu grâu. Oamenilor li s-a dat grâu, dar din suprafața cultivată de pe raza comunei Rapoltu Mare. Într-adevăr nu s-a ajuns la toată lumea, dar termenul de arendă este 15 decembrie. Sătenilor li s-a explicat că li se va da diferența de arendă, iar noi nu înțelegem care este problema. Eu, din anul 2012, nu mai sunt administratorul firmei, iar cea care îi reprezintă pe săteni este doamna Silvășan. În această situație, cineva din Bobâlna urmărește să îi agite și pe ceilalți săteni, are anumite interese și atunci aruncă tot felul de calomnii și ponegrește imaginea societății. Sincer vă spun, deocamdată societatea nu are niciun fel de datorie la oameni, le-a dat tot timpul la timp arenda și totul a fost ok”, a menționat fostul administrator al SC Piaro SRL, Mariana Ștefoni.

Tags