glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Revenire la normal: chioşcul din Poiana Pelegii a fost desfiinţat

Administraţia Parcului Naţional Retezat a anunţat că îşi retrage aprobarea dată pentru funcţionarea unui chioşc cu băuturi şi produse alimentare în „parcarea” de lângă Poiana Pelegii, una dintre principalele porţi de acces pe traseele masivului muntos.

„Vineri am comunicat decizia, duminică am şi înmânat-o proprietarului chioşcului şi tot duminică am asistat personal la dezafectarea acelui pavilion din Poiana Pelegii. Am luat această decizie pentru că proprietarul nu a respectat două dintre condiţiile impuse de noi: nu a mutat pavilionul astfel încât să nu mai deranjeze trecerea pe potecă spre poiana efectivă şi, în plus, am avut informaţii că a continuat să vândă bere pe-ascuns”, spune şeful Administraţiei PNR, Zoran Acimov.

Turişii nu zic „nu” unui astfel de chioşc

Acesta adaugă însă că vreme de o săptămână a derulat un sondaj printre turiştii care au trecut prin Poiana Pelegii, întrebându-i dacă prezenţa unui punct de vânzare a băuturilor răcoritoare şi a produselor alimentare în acea zonă li se pare potrivită sau nu. „Majoritatea, aproximativ trei sferturi dintre cei intervievaţi, ne-au răspuns că prezenţa unui asemenea chioşc acolo este benefică şi potrivită”, declară Acimov. Şeful Administraţiei PNR mai spune că posibilitatea amplasării unui chioşc în aşa-zisa „parcare” de lângă Poiana Pelegii va fi analizată în perioada următoare, iar o decizie în acest sens va fi luată doar după ce va fi consultat şi Consiliul Ştiinţific al Parcului, adăugând că în această problemă reprezentanţii PNR vor fi „mult mai atenţi la detalii”, inclusiv la felul în care ar trebui să arate un asemenea chioşc. La finele lunii trecute Administraţia PNR şi-a dat acordul ca un întreprinzător din comuna Râu de Mori să vândă în Poiana Pelegii băuturi şi produse alimentare. În primele zile de funcţionare ale punctului comercial, berea, micii şi manelele au fost ca la ele acasă. Abia după ce presa locală şi „Evenimentul zilei” au semnalat anomalia, lucrurile au început să revină la normal.