glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Revelion pe pârtii, sau pe lângă cabane

Toate staţiunile montane din judeţ sunt pline-ochi pentru vacanţa de Anul Nou. Cine vrea un Revelion la munte, ori îşi roagă prietenii pe care-i ştie că au închiriat o cabană să-i mai facă loc pe undeva, ori se mulţumeşte cu o plimbare de o zi, pe 1 sau 2 ianuarie.

Straja este principalul magnet hunedorean al mini-vacanţei de Anul Nou
Straja este principalul magnet hunedorean al mini-vacanţei de Anul Nou

Apetitul hunedorenilor pentru Revelionul petrecut la munte n-a scăzut deloc în ultimii ani. Şi-n 2017, aproape toate locurile de cazare din Straja, Parâng şi Râuşor au fost rezervate încă de la începutul lunii noiembrie.

La Râuşor e zăpadă doar pe pârtie

Temperaturile anormal de ridicate din ultima săptămână au topit firavul strat de zăpadă care se formase la Râuşor. Administratorii pârtiei de aici însă au fost prevăzători şi au folosit din timp tunurile de zăpadă artificială. „Se poate schia destul de bine pe pârtie, dar doar pe pârtie. La cum arată prognozele meteo, sunt slabe şanse să avem ninsoare până de Revelion”, spune Ovidiu Bodeanu, şeful Salvamont Hunedoara (serviciu care îşi are „cartierul general” în zona de agrement amintită). Aici, fiecare grup va fi cu petrecerea sa de Revelion. Doar în cele câteva hoteluri şi pensiuni ceva mai mari sunt anunţate petreceri. Râuşorul este, se pare, destinaţia preferată a găştilor de prieteni care închiriază încă din octombrie – noiembrie câte o casă de vacanţă ori pensiune, se instalează pe 28 – 29 decembrie şi se gospodăresc singuri până la finalul vacanţei dintre ani.

Petreceri în serie la Straja

Toate cele aproximativ 3.000 de locuri de cazare din Straja sunt ocupate. Să prinzi acum două locuri libere aici, de Revelion, e ca şi cum ai câştiga la loterie. Seria petrecerilor de Anul Nou a început aici încă de aseară, la Clubul „Aviator”. În această seară, în acelaşi loc e programată o „petrecere românească”: bucate tradiţionale şi doar muzică de pe la noi. În clubul amintit încap doar vreo 200 de persoane, dar organizatorii spun că vor încerca să facă în aşa fel încât să se poată chefui şi pe terasa restaurantului de aici. „Programul petrecerilor a început în seara de 28 decembrie şi se va termina în seara de 2 ianuarie 2018. Va fi o petrecere «clasică» de Revelion, iar pe 1 ianuarie vom avea un bal mascat”, anunţă Emil Părău, unul dintre principalii antreprenori din Straja.

Pentru cine nu este neapărat amator de „petreceri în serie”, toate pârtiile şi toate instalaţiile de transport pe cablu sunt perfect funcţionale. „Tarifele sunt la jumătate faţă de Poiana Braşov, de exemplu, iar la noi sunt şi pârtii pe care se schiază în nocturnă. Avem 3.000 de turişti în staţiune, de Revelion şi, dacă se va repeta povestea din a doua zi de Crăciun, pe 1 sau pe 2 ianuarie, s-ar putea să avem 4.000, pentru că mai vin şi turiştii de o zi, care vor doar să facă o plimbare până aici”, adaugă Emil Părău.

Parângul se revigorează

După ani la rând în care a fost văduvită de zăpadă şi de turişti, în acest sezon, zona de agrement Parâng se poate lăuda că are, în sfârşit, toate pârtiile acoperite bine cu zăpadă şi ambele telescaune funcţionale. Zona a rămas la o capacitate de cazare destul de redusă, aproximativ 800 de locuri, dar toate sunt ocupate. Şi aici va funcţiona acelaşi principiu ca la Râuşor: fiecare gaşcă, de la fiecare cabană, cu petrecerea ei. Cu cât mai mare (şi gaşca şi cabana) cu atât mai bine.