NEWS ALERT:
Home / Actualitate / „Reprizele” de fum de la Hunedoara se lasă cu verificări. Cetăţenii semnalează poluări de la Oţelăria ArcelorMittal Hunedoara, compania spune că totul ar fi în regulă, iar Garda de Mediu anunţă controale peste o săptămână
Imagine surprinsă luni, 21 noiembrie, în jurul orei 11.00
Imagine surprinsă luni, 21 noiembrie, în jurul orei 11.00

„Reprizele” de fum de la Hunedoara se lasă cu verificări. Cetăţenii semnalează poluări de la Oţelăria ArcelorMittal Hunedoara, compania spune că totul ar fi în regulă, iar Garda de Mediu anunţă controale peste o săptămână

În ultimele săptămâni, de mai multe ori cantitatea de fum şi praf emanată de oţelăria ArcelorMittal Hunedoara a fost mai mare decât de obicei (sau, cel puţin aşa părea). Câţiva hunedoreni au sesizat atât Primăria cât şi Garda de Mediu. Controlul mai are însă de aşteptat. În plus, reprezentanţii companiei susţin că emisiile de noxe se încadrează în limitele legale.

Activitatea Oţelăriei ArcelorMittal Hunedoara a fost suspendată, în vara acestui an, de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara în urma unei poluări accidentale (pe 30 iunie au luat foc sacii de la instalaţia de desprăfuire). APM şi Garda de Mediu Hunedoara au emis atunci amenzi şi termene de conformare. ArcelorMittal a efectuat apoi demersuri în acest scop, însă, pe 29 septembrie, în urma unui nou control făcut de Garda de Mediu s-a ales cu încă o amendă „Una dintre instalaţii nu funcţiona. Acesta a fost motivul aplicării unei sancţiuni pe 29 septembrie, ultima oară când am fost acolo în control. Nu vă pot comunica exact cuantumul”, spune Daniel Iacob, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara. Conform surselor noastre, neregula depistată se sancţionează, conform legislaţiei în domeniu, cu amendă cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei.

ArcelorMittal: „Respectăm indicatorii de mediu”

Într-un răspuns scris la câteva întrebări adresate de „Glasul Hunedoarei”, conducerea ArcelorMittal susţine că este preocupată de emisiile de praf şi fum, precizând că are „un plan clar, cu măsuri concrete de remediere”. „Într-adevăr, în vara acestui a existat un incident tehnologic care a afectat calitatea desprăfuirii de la Oțelărie în urma cărora sacii de filtrare a gazelor arse au fost deteriorați și au fost schimbați. Acum, la coșul de dispersie concentrațiile de praf monitorizate sunt conform normelor.

Motivele care stau la baza acestor emisii nedorite pot fi însă legate de mixul și calitatea fierului vechi utilizat în procesul de producție.

Emisiile observate pot fi – de fapt –  cauzate și de aburul provenit din stingerea zgurii evacuate din Oțelărie sau  aburul de la instalația de răcire a oțelului turnat continuu.

 (…)

Monitorizăm permanent temperatura gazelor arse, astfel încât să fie evitată arderea sacilor care rețin praful. De asemenea, au fost contractate companii care să efectueze audituri tehnice la instalația de desprăfuire și care să ne ofere soluții de a îmbunătăți performanța acesteia. În plus, unele piese și ansamble ale instalației au fost înlocuite sau vor fi, în perioada următoare, lucru care va conduce la ameliorarea situației. Nu în ultimul rând, se efectuează verificări ale furnizoriilor de fier vechi în vederea îmbunătățirii calității acestei materii prime.

(…)

Măsurătorile efectuate arată faptul că respectăm indicatorii de mediu. Cu toate acestea, vom continua eforturile tehnice și investiționale de a ne moderniza echipamentele de protecție a mediului”, se mai arată în răspunsul primit de la ArcelorMittal.

Încă o verificare

„În octombrie a fost repusă în vigoare autorizaţia de mediu pentru ArcelorMittal Hunedoara. În urma incidentului de la începutul verii, agentul economic a luat măsurile necesare pentru o nouă certificare. Dacă acum respectă sau nu condiţiile din autorizaţia de mediu, noi nu avem de unde să ştim. Garda de Mediu este instituţia abilitată să răspundă la o asemenea întrebare”, spune directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş.

Garda de Mediu, deocamdată, nu poate da un răspuns la întrebarea amintită. Deşi sesizările sunt făcute de două săptămâni, poate chiar mai bine. Şi nici nu va putea să răspundă până după data de 5 decembrie: „Suntem la curent cu problema semnalată şi de Dumneavoastră. Săptămâna aceasta trebuit să verificăm alte sesizări venite din judeţ, iar, cel mai probabil, săptămâna viitoare vom putea face o nouă verificare la ArcelorMittal Hunedoara. Procesul de producţie de acolo presupune şi momente ale zilei în care emisiile de noxe sunt în cantităţi mai mari. Acea capacitate de producţie trebuie să se încadreze în nişte medii orare şi medii zilnice. Vom merge însă la faţa locului pentru o nouă verificare”, spune Daniel Iacob, reprezentantul Gărzii de Mediu Hunedoara.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

PENTRU SITE4

Şantierele feroviare din centrul ţării vor fi verificate periodic

Directorul General al CFR SA, Ion Gavrilă, i-a convocat pe şantier, în zilele de 21 …

4 comments

 1. CONDITII DE MUNCA EXECRABILE.
  -INSTALATIA DE DESPRAFUIRE NU FUNCTIONEAZA,ESTE DETERIORATA DATORITA EXPLOATARI NECORESPUNZATOARE,INCOMPETENTEI PROFESIONALE A CADRELOR DE COORDONARE SI CONDUCERE
  CARE SUNT IN SCHIMB FOARTE SMECHERE

  -CAMERELE DE LUAT VEDERI MONTATE PENTRU MONITORIZARE SUNT FENTATE PRIN INCHIDEREA CLAPETELOR ASTFEL PRAFUL SE DISIPEAZA IN INTERIORUL HALEI PE UTILAJE,OAMENI,,,,,

  -GARDA DE MEDIU E PACALITA DEOARECE ATUNCI CAND VINE TOT SISTEMUL ESTE LA RELANTI,NU INTELEGE PROCEDEUL SI NU URMARESTE EFECTIV PROCESU IN TIMPUL FUNCTIONARII IN TIPM ,IN FLUX

  -GAZELE REZULTATE DIN PROCESUL TEHNOLOGIC NU SUNT EVACUATE ACESTEA PUTAND DUCE LA RABUFNIRI(EXPLOZII) IN INTERIORUL CUPTORULUI (POSIBIL SA SE FI INTAMPLAT ASA CEVA LA ACCIDENTUL OTELARULUI ARS CU OTEL LICHID IN TIMP CE LUA PROBA,CARE PROBABIL VA FI MUSAMALIZAT SI PERSOANA SCOASA TAP ISPASITOR ,CA DE OBICEI)

  -DATA VIITOARE DACA NU SE FACE NIMIC IN ACEST SENS -CAT MAI REPEDE-ACCIDENTELE VOR FI MULT MAI GRAVE
  -NU VA JUCATI CU TEHNICA IGNORAND-O DRAGI CONDUCATORI INCOMPETENTI DIN BIROURI CALDUTE

  -CINEVA CU SALARII MARI SE JOACA CU VIATA OAMENILOR CU SALARII MICI
  -MERITA?
  -DORMITI LINISTITI?

 2. SA VA FIE RUSINE PENTRU CA STERGETI COMENTARIILE>>>>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *