NEWS ALERT:
Home / Sport / „Am reintrat în cărţi pentru promovare şi mă bazez foarte mult pe pregătirea din iarnă pentru a realiza asta în retur” – interviu cu Viorel Tănase, antrenorul lui CNS Cetate Deva
viorel-tanase-1608

„Am reintrat în cărţi pentru promovare şi mă bazez foarte mult pe pregătirea din iarnă pentru a realiza asta în retur” – interviu cu Viorel Tănase, antrenorul lui CNS Cetate Deva

Plecată la drum cu mari ambiţii în această vară, CNS Cetate Deva a început campionatul actual cu rezultate mult sub aşteptări. Modificările radicale din lot, cu 14 transferuri realizate şi un nou antrenor la cârma echipei, au avut o influenţă inevitabilă asupra calităţii jocului, iar cel care a plătit pentru toate nereuşitele a fost, ca de obicei, antrenorul. După demisia lui Ciprian Pepenar şi interimatul asigurat de Marius Bortiş şi Petru Clep, pe banca tehnică a Devei fost instalat Viorel Tănase.

Rezultatele se ştiu, pe finalul turului Cetate a reuşit cinci victorii consecutive şi se află la jumătatea campionatului la doar cinci puncte de liderul Naţional Sebiş. Care au fost cauzele începutului slab de sezon şi a revirimentului din ultima parte ne-o spune Viorel Tănase, actualul antrenor al devenilor.

Reporter: Ce v-a determinat să preluaţi pe Cetate Deva, o echipă aflată într-o situaţie dificilă, care avea doar o victorie şi trei puncte acumulate din patru etape?

Viorel Tănase: Am urmărit pentru prima oară la lucru pe Cetate în meciul pierdut la Sebiş (n. red.: scor 3 – 6). Am văzut pe teren o echipă fără identitate, debusolată, fără o idee tactică şi mai ales fără organizare în defensivă, cu greşeli mari şi cu pierderi la capitolul moral. Am remarcat însă şi un plus, anume valoarea individuală a unor jucători, lucru care m-a convins că există potenţial la acest lot şi m-a făcut să accept postul de antrenor.

Rep.: Care au fost cauzele startului slab de sezon?

T.: Am găsit şi am preluat împreună cu colaboratorul şi secundul meu, Tudorel Pelin, o echipă cu o pregătire precară, care s-a făcut în trepte, după cum au venit jucătorii transferaţi. Nu s-a reuşit în vară o bază în pregătire şi asta s-a văzut pe parcursul turului de campionat. Primul lucru pe care l-am avut de făcut a fost să port discuţii individuale cu jucătorii, pentru redarea încrederii. Am avut mult de muncit la organizarea jocului, mai ales pe faza de apărare, pentru că am observat că echipa primea gol foarte repede, la aproape fiecare meci.

Rep.: Aţi debutat cu un succes, apoi au urmat trei meciuri fără victorie în campionat…

T.: La o săptămână după înfrângerea de la Sebiş a venit meciul cu Ighiul (n. red. câştigat cu 2 – 1), în care am fost impresionat de reacţia jucătorilor, de receptivitatea lor la ce am discutat şi ce le-am cerut. A urmat o perioadă de trei jocuri în campionat în care am a adunat un singur punct. Echipa a manifestat multă inconstanţă, chiar pe parcursul aceluiaşi meci: făceam o repriză bună, una slabă. Spre exemplu la Lugoj, chiar dacă am pierdut, am reuşit un joc bun, la fel ca şi prima repriză cu Mediaşul, în Cupă. Atunci am fost peste ei în prima parte şi dacă am fi marcat măcar una dintre ocaziile mari pe care le-am avut şi am fi intrat cu avantaj la pauză, nu se ştie ce s-ar fi întâmplat în repriza a doua. La partida cu Ripensia, încheiată 0 – 0, iarăşi am făcut un joc slab în prima parte şi bun în repriza a doua, când ni s-a anulat un gol perfect valabil, acolo pot să spun cu mâna pe inimă că a fost viciere de rezultat.

A urmat înfrângerea de la Reşiţa (n. red.: scor 0 – 3), unde am întâlnit un adversar care a fost peste noi la momentul acela – subliniez, la momentul acela, pentru că acum raportul de forţe cred că s-a modificat.

Rep.: Care a fost istoria celor cinci victorii la rând?

T.: Cele cinci jocuri consecutive câştigate pe finalul turului ne-au readus în cărţile promovării, pentru că acum putem spune că am revenit în calcule pentru promovare. Nu a fost uşor, am avut meciuri grele cu UTA, cu Alba Iulia, cu Giarmata, am suferit parţial în ele până să obţinem victoria. Am jucat sub presiune, am jucat la rezultat, a fost singurul lucru care ne-a interesat. Am dovedit însă că SE POATE, tot ce am implementat la echipă prin antrenamente a dat roade şi au venit şi rezultatele, ceea ce mă bucură enorm.

Rep.: A contat, desigur, şi venirea lui N’Doye la Deva…

T.: Nu pot să nu amintesc în acest reviriment aportul esenţial al lui N’Doye în ultimele patru etape, nu doar prin cele nouă goluri marcate, cu care e golgeterul seriei – deşi „pe hârtie” el evoluează ca apărător! – ci prin întreaga sa evoluţie. Ca valoare, ca experienţă, el este un jucător exponenţial, care face diferenţa – am spus-o de când a venit la echipă. Avem nevoie de el în continuare şi sper să rămână la noi, dar aceasta deja nu mai depinde de mine.

Rep.: Cum apreciaţi prestaţia jucătorilor în acest tur de campionat? Cine vine, cine pleacă de la echipă?

T.: O creştere în joc au arătat pe parcursul sezonului tinerii Ionică, Bloj, chiar şi Sahru. Trebuie menţionat şi portarul Raţ, care a avut unele evoluţii foarte bune, cu un aport decisiv în câteva meciuri, în care „ne-a scos”, cum se spune. Pe lângă aceştia sunt mulţumit de efortul depus de Petresc, Vaştag, Tecsi şi de aportul lui Robert Cristian în noul lui post, în spatele vârfului, pentru că l-am reprofilat mijlocaş ofensiv. În urma analizei prestaţiei tuturor fotbaliştilor din lot în acest tur de campionat am decis să renunţăm la serviciile a cinci fotbalişti: Dosan, Şaucă, Lintaru, Vajda şi Vîrtan, care se adaugă la capitolul plecări lui Blaga, Pistol şi Velici, de care ne-am despărţit mai repede. Ţin să le mulţumesc tuturor acestora pentru tot ceea ce au făcut la echipă, pentru ceea ce am realizat împreună în acest tur de campionat. Sigur, vom aduce alţii în locul lor, suntem în tratative cu mai mulţi jucători, dar deocamdată nu vă pot da nume, pentru că nu este nimic finalizat, suntem doar în faza de discuţii.

Rep.: Care sunt şansele echipei de a realiza obiectivul propus iniţial, promovarea?

T.: După cum spuneam, am reintrat în cărţi, iar acum ne cunoaştem foarte bine adversarii. Avem un atu dat de faptul că jucăm acasă în retur cu formaţiile de pe primele locuri, Sebiş, Reşiţa, Lugoj, plus Poli. În retur ne aşteaptă însă o luptă crâncenă, pentru că va creşte presiunea la promovare. Trebuie să aducem jucători puternici din punct de vedere mental, care să facă faţă acestei presiuni

Rep:. Care este programul în vederea pregătirii returului?

T.: Lotul lui Cetate se va reuni la Deva pe data de 16 ianuarie, iar vizita medicală o vom efectua pe 18 sau 19 ianuarie. Prima săptămână va fi una de reacomodare la efort, iar în perioda 23 ianuarie – 3 februarie vom efectua un cantonament, nu am stabilit încă dacă va fi unul montan sau pe plan local. Îmi doresc să avem atunci şi două meciuri de pregătire, pe 29 ianuarie şi pe 3 februarie, urmând ca în perioada precompetiţională să susţinem alte şase jocuri amicale, în datele de 8, 11, 15, 18, 22 şi 25 februarie. Căutăm adversari de calibru, ca să ne evaluăm corect adevărata valoare în perspectiva returului. Perioada competiţională va începe pentru noi în 27 februarie, când vom pregăti primul meci din retur, cel din deplasare cu Galda.

Despre Bogdan BARBU

Citește și

Florentina Marincu 7833

Victorii pentru atleţii hunedoreni la Campionatele Naţionale şi la cele Universitare

Aproape 300 de sportivi reprezentând 88 de cluburi şi asociaţii sportive din întreaga ţară au …