glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Reîncep să curgă amenzile pentru câinii fără microcip: între 5.000 şi 10.000 de lei

Direcţia Sanitar -Veterinară Hunedoara derulează o campanie de vaccinare antirabică a câinilor din judeţ. Simultan se fac şi verificări în ce priveşte microciparea câinilor. Deţinătorii de câini fără microcip riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Microciparea trebuie făcută de către fiecare proprietar de câine şi, în funcţie de cabinetul medico-veterinar ales, costă între 40 şi 70 de lei. Lipsa microcipului pentru un câine îi poate aduce proprietarului o amendă usturătoare. „Anul acesta nu s-au dat amenzi. Am mers cu vorba bună, dar din această toamnă se poate să reluăm aplicarea de sancţiuni. Am încercat să informăm populaţia cu privire la obligaţia microcipării. În general, oamenii din mediul urban au înţeles. Probleme sunt însă în mediul rural, unde oamenii nu vor sau spun că nu-şi permit microciparea. Între 1 octombrie 2017 şi 28 februarie 2018 are loc, în judeţ, o campanie de vaccinare antirabică a câinilor, derulată cu sprijinul medicilor veterinari din judeţ. La sesizarea medicilor veterinari însă vom merge şi vom aplica măsurile legale în cazurile proprietarilor care deţin câini fără microcipuri”, spune Leontin Laslău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Hunedoara.

Hunedoara doreşte cooperare

Primăria municipiului Hunedoara a postat ieri un anunţ referitor la sancţiunile riscate de proprietarii de câini care refuză microciparea. Primarul Dan Bobouţanu spune că anunţul se încadrează, de fapt, în demersul început de instituţie după grozăvia de Sfântă Mărie, când cadavrul unui bărbat a fost sfâşiat de câini fără stăpân în zona Valea Seacă. „Cu două săptămâni în urmă am reuşit să pun la aceeaşi masă reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân, Primăriei şi Poliţiei municipiului Hunedoara pentru a discuta soluţii referitoare la problema câinilor. Se va intra în curţi şi grădini pentru verificări. Nu cred că un cetăţean de bună credinţă va refuza vaccinarea antirabică a câinelui său şi verificarea existenţei microcipului. Mi se pare anormal să nu putem avea o evidenţă clară a numărului de câini şi a proprietarilor acestora. O să mergem peste tot în oraş cu această inventariere, dar şi în satele aparţinătoare (principala „sursă” de câini fără stăpân ajunşi în oraş – n.red.). Luăm tot în evidenţă, iar, pe viitor, dacă găsim un câine microcipat pe stradă, proprietarul va fi sancţionat”, declară Bobouţanu.

4 Comments

  1. „Se va intra în curţi şi grădini pentru verificări”. O afirmație tare curajoasă după părerea mea.