glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Refinanţare aprobată

Consiliul Local Hunedoara a aprobat ieri ideea executivului Primăriei de a refinanţa trei dintre creditele pe care le are de rambursat în prezent. Însă asta nu după discuţii destul de aprinse.

La începutul dezbaterii pe proiect, primarul Viorel Arion s-a mulţumit doar să anunţe că este vorba despre un demers în urma căruia Primăria poate obţine dobânzi mai avantajoase faţă de cele aplicate prin contractele de creditare menţionate în proiect (în valoare totală de până la 57,3 milioane de lei) şi că în acest scop va lansa o procedură de licitaţie pe SEAP.
Consilierul local Maria Mornea a atras însă atenţia că, din textul proiectului de hotărâre, lipseau câteva repere estimative: „Ar fi fost normal să avem o rată a dobânzii de la care se porneşte, suma rambursată anual, perioade de graţie, un calcul al gradului de îndatorare. Trebuie să ştim care va fi presiunea asupra bugetului, în anii viitori”.
Intervenţia consilierului Constantin Rusu a adus o notă lămuritoare: „Refinanţăm un credit căruia i-am dat deja destinaţii clare. Chiar şi pe SEAP căutăm condiţii mai bune de refinanţare. Practic, este o invitaţie la negociere”. Maria Mornea s-a abţinut de la vot. Ceilalţi consilieri prezenţi au votat în favoarea proiectului. Cea mai mare parte a sumei în discuţie este creditul luat de Primărie în 2014, în valoare de 47 de milioane de lei, credit din care s-au „tras” până acum 32 de milioane pentru câteva investiţii făcute în oraş.