glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Recunoştinţă pentru oamenii de valoare. Alpinista Alexandra Marcu, prima „Premiantă fără premii” a societăţii civile

Un eveniment puţin altfel s-a consumat sâmbătă în Piaţa Victoriei din municipiul Deva. Un nou proiect al societăţii civile care îşi propune să scoată în faţă valorile umane din societate s-a concretizat – „Premianţii fără Premii”. Iar primul premiant fără premii a fost alpinista Alexandra Flavia Marcu, o tânără din Deva care la doar 16 ani a cucerit cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii.

Moment emoţionant pentru tânăra Alexandra Marcu. Zeci de reprezentanţi ai societăţii civile şi-au dat întâlnire sâmbătă în faţa statuii ecvestre a lui Decebal pentru a-i înmâna acesteia o diplomă simbolică în semn de recunoştinţă pentru că a reuşit să ducă tricolorul românesc pe cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii. Premierea ei a coincis cu momentul în care tânăra alpinistă a lansat un volum în care povesteşte experienţele ei şi prin care îşi poartă cititorii alături de ea în încercări uneori la limita rezistenţei fizice.

Premiantul fără premii, premiat simbolic de un personaj un pic diferit

În loc de premiu, premianta primei ediţii a primit o diplomă care a fost semnată pe verso de toţi membrii societăţii civile prezenţi la acţiune. “Premianţii fără premii este o acţiune născută dintr-o idee a unui om şi se vrea a fi o propunere pentru un mod de viaţă, iar acesta este aprecierea şi încurajarea valorilor societăţii chiar de către societate. Prima ediţie a evenimentului, care a avut loc ieri în Piaţa Victoriei din municipiul Deva, a fost un moment de bucurie pentru toţi participanţii. Am avut alături de noi pe Alexandra Flavia Marcu, o tânără din Deva, care până la 16 ani a reuşit să ducă tricolorul românesc pe cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii”, spun iniţiatorii acestui proiect.  Surpriza zilei de sâmbătă a fost un personaj puţin diferit, care a dorit să fie alături de toţi cei care au semnat pe diploma Alexandrei Marcu. Este vorba despre un om al străzii, care, de la casa de copii a ajuns pe stradă. A iscălit la rândul lui pe diploma înmânată premiantei, iar din banii săi de buzunar i-a cumpărat Alexandrei o floare. A îngenunchiat în momentul în care i-a oferit-o, i-a sărutat mâna şi i-a urat baftă şi sănătate.

În fiecare sâmbătă societatea civilă premiază valorile

Acţiunea a fost de o mare încărcătură spirituală, iar societatea civilă promite că Alexandra Marcu nu va fi singura „Premiantă fără Premii”. Cel mai important a fost modul în care trecătorii s-au oprit, au întrebat, s-au interest şi au dorit apoi să devină coautori ai acţiunii. Pe diploma oferită premiantului au semnat toţi cei prezenţi, lăsând un semn în timp al preţuirii lor faţă de fata minunată. Nu facem estimări cu privire la numărul participanţilor, pentru unii a fost mic, pentru alţii suficient, important este că am arătat că putem să ne unim pentru valorile noastre. Acţiunea noastră se va desfăşura săptămânal, în fiecare sâmbătă, de la ora 11 în centrul Devei, în faţa statuii ecvestre a lui Decebal din Piaţa Victoriei”, au adăugat iniţiatorii proiectului.