glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale pe timp de iarnă. Fermierii hunedoreni trebuie să asigure furaje şi adăpost propice pentru animale

Fermierii din judeţul Hunedoara trebuie să le asigure animalelor adăpost corespunzător, apă şi hrană suficiente în condiţiile de iarnă severă. Reprezentanţii ANSVSA recomandă tuturor crescătorilor de animale ca în această perioadă să le acorde atenţie maximă, pentru a nu se îmbolnăvi.

Iarna caldă de până acum câteva zile a favorizat atât hrana, cât şi starea animalelor. De la sfârşitul săptămânii trecute, acest lucru s-a schimbat deoarece temperaturile au scăzut cu mult sub zero grade, iar zăpada şi-a făcut simţită prezenţa. Pentru ca animalele să nu se îmbolnăvească, reprezentanţii ANSVSA recomandă tuturor crescătorilor să le asigure hrana şi adăpostul corespunzător pentru perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă. Proprietarii hunedoreni trebuie să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare, dar şi disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică. „La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”, se precizează în comunicatul ANSVSA. Totodată, instituţia recomandă şi deţinătorilor de animale de companie, care sunt ţinute afară, să le asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător.

Condiţii de transport, adaptate vremii

Transportatorii hunedoreni de animale vii trebuie să sisteze livrarea acestora dacă temperaturile sunt foarte scăzute, este vânt puternic sau sunt căderi masive de zăpadă. „Porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. Dacă în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub 0° C, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute, cu condiţia ca în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ovinele şi caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. O atenţie deosebită se acordă şi vitezei de transport, numărului de opriri precum şi vârstei animalelor transportate”, se arată în comunicatul ANSVSA.