glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Rea voinţă sau interese meschine? Acordul de mediu pentru Aqualand Deva, blocat din nou de contestaţii

Problemele complexului Aqualand Deva par fără sfârşit. Acordul de mediu care ar fi trebuit eliberat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara pentru retehnologizarea grupului de cogenerare a fost blocat de o contestaţie depusă de grupul de cetăţeni care locuiesc în apropierea complexului acvatic. Orice întârziere la demararea investiţiilor la Aqualand înseamnă cheltuieli mai mari.

Grupul de deveni care locuiesc în vecinătatea complexului Aqualand nu se dă bătut. În colaborare cu un ONG care militează, surprinzător, pentru protecţia mediului, aceştia au depus o contestaţie împotriva emiterii acordului de mediu necesar pentru demararea investiţiilor de retehnologizare a grupului de cogenerare. Procedura de emitere a acordului se prelungeşte astfel cu încă zece zile, iar contestaţia va fi analizată în Comisia de Analiză Tehnică care se întruneşte la nivelul APM Hunedoara.

„Sunt interese meschine”

Funcţionarea Complexului Aqualand a fost contestată chiar înainte de inaugurarea acestuia. Devenii care locuiesc în vecinătatea complexului au reclamat în nenumărate rânduri vibraţiile şi zgomotul produs de grupul de cogenerare care asigură încălzirea apei şi a incintei, şi care produce energie electrică ce ulterior este vândută în sistem. Aceştia au reuşit chiar anularea în instanţă a autorizaţiei de funcţionare a motorului de cogenerare în baza unui viciu de procedură, iar administratorii complexului au fost nevoiţi să îl scoată din uz. Asta deşi pe parcursul celor trei ani de procese au fost efectuate numeroase măsurători şi s-a dovedit că zgomotul şi noxele reclamate nu depăşesc limitele prevăzute de legislaţia în vigoare. Administraţia locală şi societatea care administrează Aqualand au decis retehnologizarea instalaţiei şi montarea unor panouri fonoabsorbante, precum şi a unui covor care să atenueze vibraţiile. Pentru realizarea investiţiei este nevoie de acord de mediu, iar procedura este din nou întârziată din cauza contestaţiilor. „Un lucru trebuie să fie clar. Aqualand Deva nu se închide, în ciuda intereselor meschine şi relei voinţe a unora. Comunitatea îşi doreşte ca Aqualand să funcţioneze. Bună sau rea, este o investiţie făcută din banii comunităţii. Nu ştiu de fapt care este problema celor care au depus contestaţia. Le-a scăzut apetitul sexual, sau alte probleme psihice?”, spune revoltat primarul Devei, Petru Mărginean. 

Orice întârziere înseamnă cheltuieli mai mari

Întârzierea realizării investiţiei de retehnologizare a motorului de cogenerare duce la majorarea cheltuielilor de întreţinere pe timp de iarnă a complexului. Fără această instalaţie, costurile de funcţionare a complexului pe timpul iernii se ridică la aproximativ şase mii de lei pe zi. „Acel motor producea energie pe care noi o vindeam în sistem. Acum nu mai vin nici acei bani. Factura la gaz a crescut foarte mult. Dacă până acum plăteam 15 mii de lei pe lună, acum plătim 70 de mii de lei. În curând va trebui să pornim şi încălzirea în pardoseală”, spune administratorul Aqualand, Irinel Faur. Pe termen lung, administraţia locală a municipiului Deva are în vedere şi dotarea complexului cu panouri fotovoltaice pentru reducerea costurilor. De asemenea, se doreşte ca Aqualand să devină şi producător de energie termică care să fie livrată fie în sistem, fie să asigure încălzirea Colegiului Naţional Sportiv.  

Aqualand Deva va avea o mini – bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Aqualand Deva, a luat iniţiativa de a amenaja, odată cu sfârşitul sezonului estival şi cu închiderea ştrandului, un punct de împrumut în incinta parcului acvatic Aqualand Deva. Punctul de împrumut de la Aqualand va fi deschis publicului începând cu ziua de 16 septembrie 2013 şi va funcţiona după programul parcului acvatic. „Organizarea în această vară a unui punct de împrumut la ştrandul din oraş s-a dovedit un succes, o iniţiativă binevenită şi apreciată de toţi cei care au apelat la oferta largă de cărţi şi reviste pusă la dispoziţia devenilor. Pornind de la acest succes, am dorit să creăm o continuitate în ceea ce priveşte serviciile destinate celor care se destind la bazinul de înot şi în sezonul rece, deschizând un punct de împrumut la Aqualand. Astfel, cei care vor petrece momente de destindere în acest complex de agrement vor avea posibilitatea să citească literatură de toate genurile, în special de loisir, vor putea consulta presa locală şi naţională, reviste de diferite genuri. Sperăm că prin deschiderea acestui punct de împrumut le vom face o surpriză plăcută tuturor celor care îşi vor petrece aici o parte a timpului lor liber, având posibilitatea de a citi şi de a se informa”, a precizat managerul Bibliotecii Judeţene, Sebastian Bara.