glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Război cu presa, prin presă. Publicația online a senatorului Carmen Hărău îl face „troacă de porci” pe un jurnalist incomod patroanei

Un jurnalist hunedorean a fost subiectul unui „pamflet” (termenul pamflet a fost pus între ghilimele, pentru că „opera” este un derapaj grav de la toate normele jurnalistice), pentru că a făcut mai multe dezvăluiri despre senatorul liberal Carmen Hărău. „Pamfletul” a fost publicat chiar în ziarul online pe care politicianul îl patronează și controlează. „Glasul Hunedoarei” reacționează ferm și cataloghează drept inacceptabil atât gestul făcut de Carmen Hărău, care se luptă cu presa, prin presa plătită – pe ștat de plată – de ea, dar și gestul făcut de jurnalistul care a semnat pamfletul.

În data de 3 mai a fiecărui an se sărbătorește, din anul 1993, Ziua Mondială a Libertății Presei. Joi, chiar de ziua Presei Libere, ziarul online replicahd.ro publica un „pamflet” intitulat „Scribălău corupt”, care îl are drept personaj principal pe un jurnalist hunedorean, Bogdan Hăulică. În prima parte a „pamfletului”, realizatorii săi au făcut precizarea că „Materialul are la bază informații obținute pe surse (!!! – n.r.) și este prezentat sub formă de pamflet. A se trata ca atare”.  Asta nu scuză cu nimic, însă, ce urmează. Vă prezentăm, în continuare, câteva versuri din „pamflet”: „În ăst colț de lume/ Trăia pe bune/ Un ziarist cu renume/ Ce zilnic avea spume/ Spume pe la gură/ Pline de ură/ Lipsit de cultură/ Și fără măsură. Ziarist sadea/ Cu o vorbă rea/ Îi batjocorea/ Și îi jignea/ Jignea pe cei buni/ Spunând împuțiciuni/ Făcând diversiuni/ Folosind minciuni. Scribălău corupt/ Colțos și abrupt/ Cu stil belicos/ Tot timpul zelos/ Hau hau hau-lică/ Scrii la caterincă/ Din lumea politică/ Ai parte de replică. Era ziarist de casă/Cu sufletul pe masă/ După recompensă/ Aducea ofensă/ Iar cei ce nu plăteau/ Și nu-l lingușeau/ Se excludeau/ În digrație cădeau. Pe unii îi lăuda/ Pe alții îi blama/ După ce bani primea/ La unii se răstea/ Așa îi ataca/ Sau îi lichida/ Și îi discredita/ După ce bani primea.”

Presa este „câinele de pază” al democrației, nu al patroanei

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, Bogdan Hăulică, jurnalist la publicația online hunedoaralibera.ro, nu a dorit să comenteze în niciun fel „pamfletul” realizat. „Glasul Hunedoarei” ia însă atitudine față de gestul făcut de senatoarea liberală Carmen Hărău, prin publicația online pe care o patronează, catalogându-l drept un atac la întreaga mass-media. Oricând, din acest moment, ne putem aștepta ca noi, jurnaliștii, în cazul în care scriem „de rău”, argumentat despre senatorul Carmen Hărău, să fim terfeliți, culmea, tot în presă. Dar, în presa plătită la propriu, pe ștat de plată, de patroana Carmen Hărău, de această dată. Senatorul Carmen Hărău este un politician, care și-a asumat, la intrarea în politică, să fie în atenția opiniei publice, iar de la intrarea în Parlamentul României, în atenția jurnaliștilor, care nu sunt obligați să o laude. Altul este rolul presei, și anume acela de a semnala derapajele, de a sesiza opinia publică despre nereguli și de a informa corect. Chiar dacă unui politician nu îi convine.

În România, „situaţia instituţiilor de media s-a deteriorat, fiind degradată şi condiţia jurnalistului, iar libertatea de exprimare este în pericol din cauza intervenţiei politicului în acest domeniu vital pentru democraţie”, constată Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Iar acest lucru se datorează, în primul rând faptului că, politicienii, pentru a nu fi atacați, și-au cumpărat televiziuni și ziare.

Președintele PNL Hunedoara: „Nu sunt de acord ca politicul să influențeze, sub o formă sau alta, ceea ce se publică în România”

„Glasul Hunedoarei” a cerut o poziție publică a președintelui PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, partid din care face parte și senatoarea Carmen Hărău.

„Eu, ca liberal și ca președinte al Partidului Național Liberal, o să lupt întotdeauna pentru libertatea presei, o să sprijin și o să accept ca fiecare ziarist să aibe posibilitatea să-și publice și să își susțină punctele de vedere legat de orice domeniu, inclusiv despre persoana mea, și nu sunt de acord ca politicul să influențeze, sub o formă sau alta, ceea ce se publică în presa din România”, a declarat președintele PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, menționând că nu a avut nicio discuție încă cu senatorul Carmen Hărău.

În ziua „pamfletului”, mesajul Ambasadei SUA pentru presă

Statele Unite ale Americii consideră libertatea presei o componentă esenţială a unei guvernări democratice, se arată într-un mesaj transmis de Ambasada SUA, pe 3 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

„Societăţile democratice nu sunt infailibile, dar sunt responsabile. România a devenit un model regional pentru statul de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri sunt rezultatul hotărârii unor jurnalişti români curajoşi şi al eforturilor lor de a spori transparenţa, de a dezvălui neregulile şi de a trage la răspundere instituţii şi persoane fizice pentru acţiunile lor. Îi felicităm pe reporterii din România care slujesc exclusiv interesul public şi pe români. Nu trebuie să uităm că, în toată lumea, reporterii sunt ucişi în mod violent, atacaţi pentru ceea ce scriu şi reduşi la tăcere pentru lucruri la care au fost martori”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice.

„În societăţi deschise, democratice, jurnaliştii trebuie să poată lucra nestingheriţi şi în siguranţă. Guvernele, ONG-urile, companiile şi oamenii obişnuiţi trebuie să continue să sprijine – şi să ceară – presă independentă, pentru că o naţiune fără o presă liberă şi independentă nu poate prospera liber şi din punct de vedere economic şi democratic”, mai transmite Ambasada SUA.

„Glasul Hunedoarei” refuză se fie redus la tăcere și va taxa încercările politicienilor de a pune pumnul în gura presei ori de câte ori va fi nevoie.

3 Comments

  1. Acel Boulica nu stiu daca poate fi numit jurnalist. Un spagar lacom care canta ca lautarii dupa cum primeste ploconul. Trebuia sa spuna cineva si aceste lucruri acum nu orice prost jigneste dar el sa nu fie atacat doar pentru ca e un jurnalis.

Back to top button
Close
Close