glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Raport final „Let’s Do It, Romania!”: Aproximativ 1.400 de voluntari au adunat 1.958 de saci cu deșeuri

Aproximativ 1.400 de hunedoreni s-au „înarmat”, sâmbătă, cu mănuși și saci menajeri și au pornit la colectare de gunoaie în tot județul. Hunedoara și Petroșani au fost orașele cu cei mai mulți participanți la această acțiune, iar după câteva ore de „vânătoare”, în tot județul au fost adunați aproape 2.000 de saci cu deșeuri.

Sâmbătă, hunedorenii din toate zonele județului şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la „Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au mers la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când cei de la serviciile de salubritate au început colectarea sacilor. Conform reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, în acțiunea de anul acesta s-au înscris 1.328 de voluntari care au reușit să colecteze 1.958 de saci cu deșeuri.

Petroșaniul și Hunedoara au fost orașele cu cei mai mulți voluntari. Nu mai puțin de 300 de petroșeneni au participat la această acțiune și au reușit să claseze municipiul pe primul loc, la nivel de județ. Pe locul doi s-a clasat municipiul Hunedoara cu 220 de voluntari, iar locul trei a fost ocupat de Hațeg (205 voluntari). Deşeurile colectate de către voluntari au constat în PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (câini, pisici, păsări, cai) aruncate în ape, păduri și pe marginea drumului. Participanţii la „Let`s Do It, România!” provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari s-au numărat anul acesta elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din diverse companii, familii sau persoane cu dizabilităţi.

Rezultatele Campaniei, aşa cum au fost raportate la APM Hunedoara sunt:

– Primăria Municipiului Hunedoara – 220 voluntari și 60 de saci de 240 l cu deșeuri

– Primăria Municipiului Petroşani – 300 voluntari şi 290 de saci de 60 l cu deșeuri

– Primăria Municipiului Brad – 74 voluntari şi 32 saci cu deșeuri

– Primăria Oraşului Haţeg – 205 voluntari şi 383 saci cu deșeuri

– Primăria Oraşului Simeria – 86 voluntari şi 230 saci cu deșeuri

– Primăria Oraşului Geoagiu – 116 voluntari şi 92 saci de 120 l cu deșeuri

– Primăria Oraşului Călan – 107 voluntari şi 700 de saci cu deșeuri

– Primăria Comunei Zam – 35 voluntari şi 40 de saci cu deșeuri

– Primăria Comunei Ilia – 40 voluntari şi 40 de saci de 240 l cu deșeuri

– A.P.M.Hunedoara –  29 voluntari, 91 de saci cu deșeuri

De ce lipseşte Deva din clasament

Primăria reşedinţei de judeţ, se pare, nu a reuşit să încheie la timp actele care să-i confere şi oficial rolul de partener în campania „Let’s do it Romania”, motiv pentru care nu apare în statisticile finale. Viceprimarul Răzvan Mareş susţine însă că, totuşi, sâmbătă, 24 septembrie, în Deva, s-a derulat o acţiune de voluntariat: „S-a luat legătura cu noi, am pus la dispoziţia organizatorilor o persoană de contact din partea Primăriei şi s-a derulat o acţiune de ecologizare pe Dealul Cetăţii în zona cuprinsă între restaurantul Perla şi fosta staţie meteo. Nu cunosc situaţia formalităţilor care trebuiau îndeplinite, însă pot să vă asigur că noi am pus la dispoziţia organizatorilor tot ce ni s-a cerut. Chiar am fost sunat sâmbătă pentru trimiterea unei maşini în zonă, care să încarce sacii de gunoi, lucru care s-a rezolvat cu un singur telefon”. Deva a fost, totuşi, „reprezentată” de către angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, care au încercat să cureţe de gunoaie perimetre din zona Archia şi din cea a vechiului târg de animale. Au fost însă cam singurii din structurile Ministerului Mediului. Colegii lor de la Garda de Mediu au lipsit, la fel şi cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Române, precum şi cei din aria silviculturii.  (Ciprian Iancu)

Tags