glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Raed Arafat vrea „să îi ia jucăria” lui Petru Mărginean. Fondatorul SMURD nu e de acord cu folosirea serviciului de urgență în campania electorală

Locuitorii municipiului reședință de județ au primit, zilele acestea, în poștă, fluturași de campanie, pe care apare Petru Mărginean care le mulțumește oamenilor pentru sprijinul SMURD. La fel ca în anul 2012, Mărginean se folosește de imaginea acestui serviciu pentru a câștiga încrederea devenilor. Fostul edil al Devei primește însă o lovitură chiar de la fondatorul SMURD în România, Raed Arafat, care nu este de acord cu această practică, la fel cum nu a fost de acord nici în 2012. Arafat a declarat, pentru „Glasul Hunedoarei”, că Ministerul de Interne intenționează să preia toți paramedicii angajați ai unor asociații, și să îi încadreze la ISU, iar în acest context Asociația „Salvital” își pierde utilitatea.

În majoritatea județelor din România, serviciul SMURD se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, deci sub umbrela Ministerului de Interne, fiind finanțat de la bugetul de stat. Excepții fac câteva județe, cinci la număr, unde ele funcționează finanțate de la bugetele locale. Printre acestea, se numără și județul Hunedoara. Aici, la momentul anului 2005, Petru Mărginean a fost pus la conducerea nou înființatei Asociații „Salvital”, prin care, de atunci, sunt finanțați paramedicii, din fonduri de la bugetele administrațiilor locale. La nivelul județului nostru, astăzi există 12 modele SMURD, dintre care trei aparțin în integralitate ISU Hunedoara, iar în restul de nouă module salariile paramedicilor sunt plătite cu bani de la primării și de Consiliul Județean, prin Asociația „Salvital”, condusă de Petru Mărginean.

Edilii din județ se simt tratați neechitabil

Primarii din județ sunt nemulțumiți de faptul că, în unele județe statul finanțează acest serviciu, iar în altul nu, ei fiind obligați să asigure salariile paramedicilor. „5 lei, pe locuitor, plătim, și avem aproximativ 10.400 de locuitori. Am plătit cotizația, mai trebuie să o achităm pe ultimul trimestru. Ce să zic, am fost un județ oropsit, ca să zic așa. În funcție de interesele politice. La noi, în România, așa am ajuns. Să se facă și sănătate, și învățământ, și administrație numai după politică. Eu, care am venit din afara sistemului, am ajuns să mi se facă urât de ceea ce văd că se întâmplă”, spune edilul orașului Hațeg, Marcel Goia. La Călan, pentru aproximativ 13.000 de locuitori, Primăria plătește o contribuție către Salvital de 65.000 de lei, anual, și, culmea, nici măcar nu beneficiază de servicii. „Dintotdeaua mi s-a părut cotizația asta către Salvital nepotrivită sau, cel puțin, neechitabilă. Pe de-o parte, pentru că în alte județe administrațiile locale nu au plătit deloc, ci banii au venit de la bugetul de stat, iar pe de altă parte e o altă situație: eu plătesc, pentru că, până la urmă este vorba despre viața oamenilor, dar plătesc fără să am parte de niciun fel de serviciu. Eu nu am în zonă o asemenea unitate. Este SMURD la Deva, la Brad, la Baru Mare, dar la Călan nu este. Și nu contribui cu nimic, de exemplu, la Serviciul Ambulanță. Probabil că intervine SMURD-ul pe drumul naţional, dacă sunt accidente, dar pentru populația stabilă a orașului Călan nu fac servicii. Nici nu am văzut vreo intervenție a SMURD-ului”, primarul orașului Călan, Adrian Iovănesc.

Mutarea lui Raed Arafat

Acest lucru însă nu se va mai întâmpla pentru mult timp. „Sunt cinci județe în care o parte dintre paramedici sunt plătiți din banii primăriilor. Aceste cinci județe sunt: Hunedoara, Mureș, Sibiu, Iași și Arad. Aici sunt echipe civile, care sunt prevăzute în lege, iar noi acum chiar încercăm să îi preluăm la Ministerul de Interne. Există o procedură prin care aceștia să fie preluați. O parte a paramedicilor, în unele județe, au pornit fiind plătiți din sursă locală, dar mașinile, combustibilul, totul, în mod normal, provine din bugetul de stat. Numai salariile provin din sursă locală. Dar acum încercăm să îi preluăm către Minister. Nu știu ce se va întâmpla cu Asociațiile care au angajat paramedici. Ele sunt ale autorităților publice locale, pot avea rol pentru comunitate. Fiecare decide local. Preluarea salarială a paramedicilor la Ministerul de Interne va deveni o posibilitate. Nimeni nu poate să îi forțeze pe oameni. Dacă aleg să intre aici, vor avea siguranța că vor merge mai departe”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, Raed Arafat. Decizia de preluare a paramedicilor vine după ce mai multe primării au anunțat că închid modulele SMURD, pentru că nu mai au bani. „Sunt vreo 24 de echipaje de acest gen, în pericol, în țară. Ne-am confruntat cu primării care vor să le închidă, pentru ca ei spun că nu mai au bani. Noi nu putem să ne asumăm riscul de a se închide un echipaj când se schimbă primarul sau Consiliul Județean. Echipajele acestea trebuie să funcționeze indiferent de schimbările politice. Acesta e și motivul pentru care s-a decis la noi la Minister să facem un demers ca să îi preluăm. Demersul acesta este în faza unui Ordin al Ministrului, care este în curs de avizare”, a mai declarat Arafat.

Administrațiile din alte județe nu plătesc nimic

Marea majoritate a primăriilor și consiliilor județene din țară nu plătesc niciun leu contribuție către vreo asociație pentru ca paramedicii să își primească salariile. Toate sunt achitate de Ministerul de Interne, angajații ISU fiind cei care deservesc acest serviciu de urgență. „Primăria Alba Iulia nu plătește nicio cotizație către SMURD, totul e plătit de la bugetul de stat. Noi, sporadic sau cu diverse acțiuni punctuale, am contribuit cu bani pentru SMURD. Îmi amintesc că o dată am dat bani, la solicitarea lor, dar prin hotărâre de Consiliu Local, pentru achiziționarea unor uniforme. Dar a fost o dată și punctual, pentru că noi nu susținem constant și într-un registru de consecvență”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșeriu. Întrebat dacă i se pare normal ca statul să suporte cheltuielile pentru salarii într-un județ, iar în altul nu, Coșeriu spune: „Dacă hunedorenii au servicii mai speciale, decât avem noi, de ce nu!?”. Dar, hunedorenii nu au servicii mai speciale decât județul Alba, poate doar oameni politici mai obișnuiți să trăiască pe spatele statului.

22494460_10207956440349032_1046685925_oCampanie pe spatele SMURD

Ce merit are Petru Mărginean și care este legătura lui cu SMURD-ul? Niciunul și niciuna! Pentru că finanțarea vine de la administrațiile locale, iar singura sa „intersectare” cu serviciul de urgență este aceea că încasează, spun sursele noastre, în calitate de președinte al Asociației „Salvital”, peste 4.000 de lei, din banii dați de primării către paramedici. Și asta în timp ce salvatorii de vieți, aflați în asociația condusă de el (în care a fost „uns” politic), iau undeva la 2.000 de lei.

Ieri, Raed Arafat nu a dorit să facă prea multe declarații cu privire la modalitatea în care Petru Mărginean încearcă să își facă campanie electorală pe spatele SMURD-ului, vădit stânjenit de atitudinea fostului edil. În 2012, Mărginean a încercat aceeași manevră. „Mereu a fost această problemă la Deva… Lăsați-mă să văd”, a spus ieri Raed Arafat, rugându-ne să îi trimitem poza cu fluturașul, pentru a se edifica. După două ore, fondatorul SMURD, pus într-o postură stânjenitoare, în situația în care reporterii „Glasul Hunedoarei” l-au rugat să comenteze fotografia și situația, a declarat: „Ce să comentez… Nu intru în politici aici… Rămâne pe «no comment» treaba, nu comentez, efectiv nu am ce să comentez”.

Loading...