glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Radu Sabău, singurul elev din Deva care a obținut media 10 la Evaluarea Națională

Radu Sabău este unul dintre cei șapte elevi hunedoreni, și singurul din Deva, care a obţinut la examenele din cadrul Evaluării Naţionale media generală 10. Tânărul consideră că pentru a atinge această performanță trebuie să te pregătești temeinic în toți anii de gimnaziu și, cel mai important lucru, să fii stăpân pe tine. Radu a terminat gimnaziul la Colegiul Național „Decebal” Deva, cu media generală 9,93, iar acum, după ce a obținut la „capacitate” media generală 10, își dorește să se înscrie la aceeași instituție de învățământ, la secția științe-engleză. Cel mai mare vis al tânărului este să aprofundeze chimia și biologia, pentru a ajunge un medic renumit.

Redactor: Eşti unul dintre elevii care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Națională. Cum ţi s-au părut subiectele?

Radu Sabău: Subiectele au fost de nivel mediu, au cuprins toată materia, mai ales la matematică unde a trebuit să rezolvăm o problemă de geometrie cu cilindru. La română, am avut un text, pe care mulți l-au considerat greu de înțeles, dar pe care eu am încercat să îl analizez cu atenție, iar în final, am reușit să rezolv corect cerințele. Sincer, proba la limba română mi s-a părut mai dificilă, pentru că la această materie este mult subiectivism. În plus, mi-a fost puțin frică la compunerea narativă, pentru că mă gândeam dacă am scris bine, dacă este pe placul corectorului, dar după rezultat, m-am liniștit. Vreau să precizez că am văzut pe listele cu rezultate că mai sunt doi elevi de la secția germană de la „Decebal”, care au obținut aceleași note ca și mine, dar au luat notă mai mică la germană, fapt care nu le-a adus media generală 10.

 

Red.: Care este secretul acestei performanțe?

R.S.: Dacă avem încredere în noi și parcurgem materia în totalitate, cred că putem obține o notă bună. În plus, consider că fiecare elev trebuie să se pregătească temeinic încă din clasa a V-a, iar în a VIII-a, trebuie să trateze cu seriozitate examenul, să nu-i fie frică de probe, pentru că dacă sunt stăpâni pe situație, au încredere în ei și parcurg toată materia, este imposibil să nu obțină note bune, poate chiar maxime. Eu așa am procedat și am ajuns să fiu unul dintre cei mai buni.

 

Red. Cât timp te-ai pregătit pentru examen?

R.S.: Am început să mă pregătesc din clasa a V-a, atât la română, cât și la matematică, și am continuat să învăț constant până în clasa a VIII-a. Pe lângă orele de curs, m-am pregătit intens și acasă, dar și mergând la ore suplimentare, de trei ori pe săptămână. Sincer, am avut și nopți în care nu dormeam pentru că eram stresat și stăteam să învăț, dar asta a fost doar la începutul clasei a VIII-a. După câteva luni, mi-am depășit emoțiile și stresul care mi-l dădea Evaluarea Națională, am prins încredere în mine și în ceea ce știu. În final, nu m-au incomodat nici camerele video și audio, nici profesorii supraveghetori. Am încercat să mă concentrez doar pe foaia mea și să rezolv subiectele cât mai bine. Și am reușit!

 

Red.: Unde te-ai gândit să îți urmezi studiile și de ce?

R.S.: O să urmez secția de științe-engleză de la Colegiul Național „Decebal” Deva, aceasta fiind școala la care am terminat și gimnaziul cu media generală 9,93. Voi alege această secție tocmai pentru că vreau să învăț cât mai multe lucruri la biologie, fizică și chimie, aceste materii fiind foarte importante pentru viitorul meu. Visul meu, încă de mic, este să devin un medic cardiolog sau pneumolog. Dacă voi aprofunda aceste materii, voi avea mult mai multe șanse să intru la facultatea de medicină din Cluj, pe care îmi doresc să o urmez. În plus, biologia și chimia sunt materiile care îmi plac cel mai mult, pentru că ai foarte multe lucruri pe care să le înveți, chestii care te ajută în viitor și în viața de zi cu zi.

 

Red.: Te așteptai să fi unul dintre elevii de 10 ai județului, la „capacitate”?

R.S.: Știam că o să am note destul de mari, dar nu credeam că voi lua 10 la ambele probe. M-am bucurat enorm de rezultat și aș vrea să precizez că am văzut că mai sunt doi elevi, de la secția germană de la „Decebal”, care au obținut aceleași note ca și mine, dar au luat notă mai mică la germană, motiv pentru care nu le-a ieșit media generală 10. Acum, după stresul examenelor, îmi doresc să mă relaxez și să particip la cât mai multe acțiuni caritabile și concerte, pentru că îmi place foarte mult să ajut oamenii și cred că este bine să fim implicați măcar o dată în activități umanitare.

Tags