glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

PSD pedepseşte primăriile eficiente. Noua Lege a bugetului confiscă jumătate din excedentele bugetelor locale. Până şi primarii PSD sunt nemulţumiţi

Câteva prevederi ale proiectului de Lege a bugetului pentru 2018 îi înfurie până şi pe primarii PSD din judeţ. Majoritatea nu doresc încă să se exprime public pe tema aceasta, însă toţi şi-au sunat parlamentarii pentru a le cere să nu voteze prevederile care, practic, confiscă 50 la sută din excedentul bugetar din 2016 al primăriilor (pregătit pentru finanţări sau co-finanţări de investiţii) şi încă 50 la sută din excedentul care va fi înregistrat în 2017.

Primăriile care în 2016 şi 2017 au înregistrat excedent bugetar nu vor mai primi toţi banii care li se cuveneau din cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit. Practic, noua Lege a bugetului pe 2018 pedepseşte primăriile eficiente. Ea prevede ca, în cazul primăriilor cu excedent, sumele pentru echilibrare de la bugetul de stat alocate lor să fie diminuate cu jumătate din valoarea excedentului înregistrat la 31 decembrie 2016, urmând să se procedeze la fel, la jumătatea anului viitor, când va fi luat în calcul excedentul pe 2017. Doi primari PSD din judeţ se declară total nemulţumiţi de aceste prevederi din proiectul de Lege a Bugetului pe 2018: Dan Bobouţanu (Hunedoara) şi Ovidiu Bălan (Orăştie).

Hunedoara pierde 8 milioane

„Sunt nemulţumit de aceste prevederi pentru că, în cazul în care sunt votate în forma prezentată în proiect, Primăria Hunedoarei pierde 8 milioane din bugetul pentru investiţii programat pentru 2018. Eu le-am făcut o adresă tuturor parlamentarilor PSD cu două amendamente: primul – să nu voteze aceste prevederi, al doilea – să majoreze procentul alocat administraţiilor locale din impozitul pe venit şi TVA de la 43 la 67 la sută. Mingea este acum în terenul parlamentarilor. Din păcate, noi, primarii, nu putem influenţa votul în Parlament. Aceleaşi lucruri le-a solicitat, de fapt, şi Asociaţia Municipiilor din România. Dacă se aplică cele două amendamente, pentru Hunedoara lucrurile vor merge bine. Dacă nu, vom avea probleme cu finanţarea investiţiilor programate pentru 2018 şi cu asigurarea co-finanţărilor pentru proiectele cu finanţare europeană”, declară Dan Bobouţanu.

Orăştia va trebui să se împrumute

În 2016, municipiul Orăştie a înregistrat un excedent bugetar de 5,5 milioane de lei. Dacă legea Bugetului trece prin Parlament în forma actuală, Primăria Orăştie va fi obligată să renunţe la 2,75 milioane de lei plănuiţi pentru investiţii şi să-i aloce pentru cheltuieli de funcţionare. Asta pentru că, Legea Bugetului promovată de PSD în Parlament spune, pe scurt „Ah, eşti primărie cu excedent? Înseamnă că ai bani, aşa că descurcă-te”, după cum se exprimă chiar primarul Ovidiu Bălan. „Le-am făcut şi eu o adresă parlamentarilor PSD prin care le cer să voteze împotriva acestor prevederi. Orăştia este un motor economic zonal. Aducem 3.000 de oameni din afara municipiului să lucreze aici. Pentru anul viitor noi avem proiecte de investiţii în valoare de 100 de milioane de lei, pe care trebuie să le finanţăm sau să le co-finanţăm. Cu excedentul bugetar diminuat, practic, la jumătate, excedent pe care, până acum, aveam voie să-l folosim doar pentru investiţii, va trebui să apelăm la împrumuturi, iar împrumuturile nu se dau, pe termen scurt, în condiţii avantajoase. Sunt foarte supărat pe situaţia asta şi le-am cerut parlamentarilor să nu voteze legea sub această formă”, adaugă primarul Orăştiei.

Parlamentarii PSD, ocupaţi cu votul

Am încercat ieri să contactăm parlamentarii PSD care provin sau reprezintă oraşele Orăştie şi Hunedoara. N-am prea reuşit. Doar Natalia Intotero a băgat în seamă apelurile noastre telefonice şi a revenit cu un telefon. „Mă scuzaţi, suntem în plen, la vot. Am revenit doar din respect pentru dumneavoastră” ne-a spus iniţial Intotero. Când i-am spus că avem o singură întrebare, legată de diminuarea excedentelor bugetare locale prin câteva prevederi ale legii bugetului de stat, Natalia Intotero a răspuns scurt: „Nu ştiu de aşa ceva, toate bugetele vor fi mai mari”, după care s-a scuzat din nou, spunând că este la şedinţa de plen.

Liberalii cer anularea confiscării şi un procent de 58 la sută

MAIN PTR CASETA Lucian HeiusPreşedintele PNL Hunedoara, Lucian Heiuş (foto), este şi mai virulent în ce priveşte probabila pedepsire a primăriilor eficiente. Acesta spune că, practic, PSD condamnă România la subdezvoltare şi atrage atenţia asupra unei alte mari nedreptăţi: „Bucureştiul primeşte 55 la sută cote defalcate din TVA şi impozit pe venit, în timp ce toate celelalte primării din ţară primesc doar 43 la sută”.

„Noi propunem o cotă de 58% din impozitul pe venit de natură salarială pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, indiferent de cine este primar și eliminarea prevederii prin care se diminuează bugetele locale cu 50% din excedentul înregistrat la finele anului 2016, asigurând astfel banii necesari dezvoltării durabile a tuturor localităților, nu doar a municipiului București”.