glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

PSD ar câştiga detaşat (dacă ar vota doar românii rămaşi în ţară)

Un sondaj Avangarde, realizat luna aceasta la comanda postului Antena 3, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, partidul condus de Liviu Dragnea ar înregistra acelaşi scor pe care l-a obţinut în decembrie 2016. Sondajul nu ia însă în considerare, deloc, Diaspora.

Conform rezultatelor sondajului realizat pe un eşantion de 710 persoane, prin telefon, PSD are 46 la sută din opţiunile de vot. PNL creşte cu 4 procente faţă de ultimele alegeri parlamentare şi ajunge la 25 la sută, ALDE creşte, de asemenea, dar uşor, ajungând acum la 7 la sută, în timp ce USR se prăbuşeşte la 6 la sută. UDMR se menţine la 5 la sută, în timp ce PMP şi PRM n-ar intra nici de data aceasta în Parlament (dacă am avea alegeri curând), având doar 4, respectiv 2 la sută din opţiunile electoratului.

Reprezentanţii Avangarde menţionează însă faptul că, în ce priveşte partidele, doar 43 la sută dintre respondenţi au indicat clar un partid, restul, de 57 la sută, declarând fie că nu vor vota, fie că nu sunt încă hotărâţi. O altă precizare importantă a lor este faptul că eşantionul a fost alcătuit doar din persoane care domiciliază, actualmente, pe teritoriul României, Diaspora nefiind inclusă nicicum în cercetarea sociologică. Din 2009 încoace, românii aflaţi la muncă peste hotare au influenţat major rezultatul votului, opţiunile lor fiind chiar decisive, mai ales în cazul alegerilor prezidenţiale.