glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protestele din Valea Jiului tind să se extindă

Vasile Păduraru, liderul sindical intrat marţi în greva foamei, a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău pe parcursul unei întrevederi pe care sindicaliştii au avut-o ieri cu directorul general al CEH, Emil Floruţ. Un alt lider sindical, Ion Ciubotaru, de la mina Vulcan, a declarat ieri dimineaţă greva foamei. Liderii sindicali sunt nemulţumiţi de concluziile discuţiilor cu Emil Floruţ şi spun că, în cazul în care nu se găsesc rapid soluţii pentru supravieţuirea CEH, sunt posibile proteste ample în zonă.

Vasile Păduraru, liderul sindical de la mina Lonea care a declarat marți greva foamei a fost dus ieri la spital în urma stării medicale proaste în care se află. „Mi s-a făcut rău pe parcursul întâlnirii cu domnul Floruţ. M-am enervat şi… acum sunt în perfuzii. După ce e gata tratamentul, mă întorc la intrarea în sediul companiei. Nu renunţ la greva foamei. Nu mai suport să fiu minţit. Se pare că doar Guvernul mai poate salva CEH. Cu soluţiile prezentate acum de domnul director general suntem ca şi închişi în 2018. Încearcă doar să ne ducă cu zăhărelul”, ne-a declarat ieri, în jurul orei 16.00, Vasile Păduraru. Acesta a comentat şi informaţiile potrivit cărora, la locul său de muncă se fac verificări ale pontajelor care îl vizează: „Se verifică de la începutul anului pontajele. Curios cum doar acum s-au trezit să facă cercetările astea”.

Merg la ministru

Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpeanu, anunţă că astăzi, la ora 15.30, la Bucureşti, o delegaţie a liderilor sindicali din cadrul CEH va avea o întrevedere cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru a se discuta detalii privind viitorul Complexului. „La întâlnirea de azi am discutat rezultatele deplasării delegaţiei CEH la Bruxelles, de vinerea trecută, am atras atenţia asupra lipsei de materiale şi de personal din mine. Chestiunile invocate de noi se vor discuta din nou, luni, cu directorul general. Între timp mâine (astăzi), vom fi la Bucureşti pentru discuţii cu domnul ministru Gerea. Din punctul nostru de vedere, programul de restructurare propus de ISPE pentru CEH nu a fost avizat la Bruxelles, iar asta generează mari probleme. În plus, se vorbeşte de divizarea CEH. Dacă minele sunt trecute pe o nouă societate, toate cele patru exploatări vor putea fi închise foarte repede pe motiv că nu sunt rentabile. Cum să fie rentabile când noi avem brigăzi care stau din cauza lipsei de echipamente? Domnul Floruţ vorbeşte de investiţii, dar, din moment ce nu există surse de finanţare, acestea sunt doar idei futuriste. Avem impresia că se încearcă o târâire a activităţii până în 2018. Nu vedem soluţii viabile de supravieţuire după aceea”, ne-a declarat Darius Câmpeanu.
Referitor la cei doi grevişti ai foamei, preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele” afirmă că toţi ceilalţi lideri sunt solidari şi adaugă: „Situaţia se poate acutiza în cazul în care nu se găsesc soluţii rapide, adică să venim cu marea masă a oamenilor în curtea companiei, lucru de nedorit chiar şi de către noi”.

Sursa foto: avantulliber.ro