glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Proteste ale angajaților din penitenciare. Lider de sindicat: „E o panică generală, cauzată de modificarea Legii pensiilor. (…) În ultimele zile, șase colegi și-au depus cerere de pensionare”

Modificărie care se preconizează a fi aduse la legea care stabilește cuantumul pensiilor militare de stat au creat panică în rândul angajaților din sistemul de apărare. Unii dintre cei loviți de aceste modificări sunt lucrătorii din penitenciare, care amenință cu proteste. Aceștia susțin că baza de calcul a pensiilor este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale. În ultimele două zile, șase angajați de la Penitenciarul Bârcea Mare, printre care și directorul unității, și-au depus cerere de pensionare.

Angajaţii din penitenciare anunţă proteste ample. Începând cu data de 1 august, ei refuză să efectueze ore suplimentare. Nemulțumiri sunt mai multe, dar modificările pe care vrea Guvernul să le aducă la Legea pensiilor au creat o stare de panică în rândul angajaților. Cererile de pensionare curg pe bandă rulantă, doar luni fiind depuse 200 de cereri la Administrația Națională a Penitenciarelor, din întreaga țară. „Din cauza modificărilor aduse Legii pensiilor, s-a creat o panică generală, pentru că, din 15 septembrie, când anunță guvernanții că ar trebui să intre în vigoare, ea va produce efecte. Care poate, pleacă, care nu, rămâne! Inclusiv directorul și-a băgat cerere de pensionare, dar și alți colegi, asta în condițiile în care au plecat în jur de 50 de colegi până acum, de anul trecut, până acum. În ultimele zile, șase colegi și-au depus cerere de pensionare. Nu știu dacă mai avem 200 de oameni. Dar dacă discutăm pe niște standarde europene, ar trebui să fie aproximativ 400 și de angajați. Au fost angajări, în jur de 35 (n.r. – din sursă externă). Îi avem în sistem, dar nu ne putem folosi foarte mult de ei, pentru că un an sunt debutanți. Asta înseamnă că nu au voie să facă misiuni singuri”, a declarat liderul Sindicatului „Vulturul” Bârcea Mare, Nicolae Grosu.

Cererile de pensionare, după primirea proiectului de ordonanță

Cererile vin după ce, luni, sindicatele din ANP au primit proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii pensiilor speciale. Potrivit proiectului, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii 5 ani, la alegere. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere, cu un spor de până la 15%. Potrivit proiectului prezentat de FSANP, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%. „Într-adevăr, erau niște anomalii, dar să știți că acele pensii de speriat le luau doar câțiva <dinozauri>, care beneficiau de pensii uriașe. Cred că ar trebui totuși și o discuție și cu partenerii sociali, care suntem noi, sindicatele, înainte de a da o ordonanță care habar nu am ce efecte va produce. Nu ne-a consultat nimeni, nici la nivel local, nici la nivel național”, mai spune președintele Sindicatului „Vulturul” Bârcea Mare.

Din acest motiv, angajații din ANP vor trece la proteste. „O să notificăm conducerile despre proteste. Conform legii, orele suplimentare se fac cu acordul angajaților. O să notificăm că nu mai dorim să facem ore suplimentare, nu ne mai dăm acordul. Apoi vor urma mitinguri la Ministerul Muncii, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, și probabil că și în fața fiecărei unități. E o situație disperată. Disperarea și panica ar descrie cel mai bine situația de acum”, susține Nicolae Grosu.