glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protest spontan la Mintia. Energeticienii îi cheamă pe guvernanţi la Deva. Angajaţii termocentralei n-au mai aşteptat ca liderii politici locali să-l roage pe ministrul Energiei să-i primească la discuţii

Angajaţii camerei de comandă de la Termocentrala Mintia au refuzat, ieri dimineaţă, să plece de la posturi, după ce-şi terminaseră tura din schimbul de noapte. Astăzi, la Deva, este aşteptat ministrul Energiei, Anton Anton. Sindicaliştii cer însă ca, la Mintia, să vină şi Liviu Dragnea, dar şi Călin Popescu – Tăriceanu, împreună cu premierul Viorica Dăncilă.

 

Angajaţii de la Mintia sunt nemulţumiţi că Guvernul nu vine cu o soluţie clară şi mulţumitoare pentru această componentă a Complexului Energetic Hunedoara. Protestul a fost iniţiat de energeticienii din camera de comandă, apoi li s-au alăturat şi alţi colegi, din alte sectoare ale termocentralei, de asemenea ieşiţi din schimbul de noapte.

 

Protest pe schimburi

 

La amiază protestatarii s-au mutat în cantina Termocentralei. Tot atunci s-a redactat şi o adresă către liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu şi către premierul Viorica Dăncilă prin care aceştia sunt invitaţi la Mintia pentru a discuta cu ambele sindicate importante din termocentrală soluţii pentru acordarea unei scheme de sprijin menită să ţină unitatea energetică în viaţă. La ora 15.00, protestatarii ieşiţi din schimbul de noapte au fost înlocuiţi în cantină de cei ieşiţi din schimbul I, iar peste noapte acelaşi lucru urmau să-l facă salariaţii ieşiţi din schimbul II.

 

„De ce la alţii se poate?”

 

„Am fost anunţaţi că domnul ministru al Energiei (Anton Anton – n.red.) vine mâine (astăzi – n.red.) să discute cu noi, dar, dacă vine cu aceleaşi «glume» ca ale domnului secretar de stat Vişan, care promovează ideea unui singur grup la Mintia, vine degeaba şi vom cere prezenţa premierului la Deva”, declară liderul Sindicatului „Solidaritatea” Cristian Iştoc. „Noi ne dorim o schemă de sprijin pentru termocentrala Mintia de genul celor deja aplicate în ţări ca Germania, Franţa sau Spania, unde unităţile pe cărbune sunt considerate rezerve de capacitate, sunt remunerate şi intră în sistem atunci când este nevoie de ele. Există legislaţie europeană în acest sens, trebuie doar transpusă şi la noi. De ce la alţii se poate şi la noi nu? La noi, Ministerul Energiei promovează un plan care prevede un singur grup la Mintia. Nu se specifică dacă e grup pe cărbune sau pe gaz metan, dar faptul că, dintr-un memorandum susţinut de noi cu câteva săptămâni în urmă s-a scos prevederea referitoare la modificarea legislaţiei de mediu ne face să credem că va fi vorba de un grup pe gaz”, adaugă Iştoc.

Luni, preşedintele ALDE Hunedoara, Mircea Moloţ, declara că va merge în audienţă la ministrul Energiei Anton Anton (de asemenea, membru ALDE) pentru a-l ruga să-i primească la discuţii pe energeticienii de la Mintia. Oamenii de la termocentrală n-au mai avut însă răbdare.

 

Citeşte şi:

http://glasul-hd.ro/unde-s-ajuns-molot-audienta-la-ministru-pentru-ca-energeticienii-sa-fie-ascultati-liderul-alde-hunedoara-critica-si-planurile-fanteziste-ale-directorilor-ceh-pana-faci-hidrocentrale/

2 Comments

  1. Sindicatele nu au mai asteptat ca au primit comanda ferma de la cel ce e in toate la Mintia !

  2. Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului !!!